12/09

Atletiekblik op weekend: Moeskroen wacht op cadetten en scholieren

-ldq5882

Twee jaar geleden stonden Robbe Torfs, Jules Vanlangenaker en Hugo Barthelemy al op het polsstokpodium in Moeskroen bij de cadetten. Jules en Hugo zijn er nu opnieuw bij, maar als scholieren. Benieuwd hoeveel medaillewinnaars bij de cadetten van 2017 ook nu op het scholierenpodium klimmen.

Met de Belgische kampioenschappen voor cadetten en scholieren, wacht er ons alweer een superdruk binnenlands atletiekweekend.

Zaterdag is er in Stekene de Memorial Marc Gevers, een kampenmeeting van Volharding. In Oordegem-Lede is er dan een Kids’ Athletics en een jeugdmeeting gepland.

Druk wordt het zaterdag zeker ook op het Houtemveld in Tienen, waar het plaatselijke RCT samen met ROBA de finale van de Beker Van Vlaanderen voor pupillen en miniemen organiseert. Een hele dagvullende klus, want 12 teams van zowel jongens als meisjes komen in de arena. ACHL, ACW, AVT, EA, LOOI en de plaatselijke organisatoren RCT en ROBA komen zowel bij de meisjes als bij de jongens aan de slag. Bekijk hier het tijdschema en de deelnemende teams.

Nog meer jeugdbeweging is er zondag op de terreinen van Geel en van Izegem (jeugdmeerkampen), van Beerschot (open meeting met jeugd) en van Ninove (Kids’ Athletics). Dalo Lommel pakt zondagnamiddag uit met een mastermeeting voor de kampers. Maandag is er in Berchem (BVAC) nog een Kids’ Athletics.

De specialisten van de wegatletiek kunnen zaterdag aan de slag in de Kermisloop van Maldegem (ACME) en in de Appelrun van Appels-Dendermonde (LEBB). De maximumafstand is er telkens 15 kilometer. Zondagnamiddag is er de Herenthoutse bosloop (ACHL, max.10K).

De grootste atletiekbeweging verschuift zaterdag en zondag echter over de taalgrens: in faciliteitengemeente Moeskroen, nabij de Franse grens, gaan de betere nationale cadetten en scholieren op zoek naar de Belgische medailles. Traditioneel komen daar zondag ook nog de estafettekampioenschappen voor juniores bij. Sedert 2011 wordt dit BK al voor de 5de keer – telkens in de onpare jaren – in deze Henegouwse enclave in West-Vlaanderen georganiseerd.

Het bleef overigens vrij rustig in het departement van de nationale recordverbeteringen voor deze categorieën. Bij de jongens en bij de scholieren meisjes, werden die lijsten afgelopen zomer slechts aangepast door één enkele atleet. Bij de cadetten meisjes kwamen er twee nieuwe namen op de tabel. Vier van de vijf nieuwe recordhouders geven present in grensgemeente Moeskroen. Drie van die vier dubbelen bovendien en staan allemaal in de beste uitgangspositie. Voor kogelrecordhouder bij de cadetten Alexander Anthonissen/KAPE is dat ook evident in het discuswerpen. Al even dominant is cadette Alexandra Mortant/CABW die in juni het 43-jaar oude 100m-record van Karin Verguts bijstelde. Zij torent er ook in de hordesprint bovenuit. Jente Hauttekeete/KAAG heeft al een succesrijk nationaal en internationaal meerkamphoofdstuk achter de rug. In Moeskroen zullen andere titelkapers voor het verspringen en de 110m horden uit een bijzonder goed vaatje moeten tappen om de Gentse scholier van het individuele goud te houden. Cadette Sarie Milloen/AVZK vijzelde het polsstokrecord aan en beperkt zich in Henegouwen tot een topfavorietenrol in die discipline. De vijfde nieuwe recordnaam is er niet bij. Scholiere Liefde Schoemaker/MOHA is geblesseerd. Zij verbeterde in juli het 300 meterrecord,  een niet-kampioenschapsdiscipline.

Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijsten van cadetten-scholieren en de 26 deelnemende clubs voor vijf estafettentitels juniores.