15/07

Voorbeschouwing WK Eugene: Belgen op medaillejacht

thiam-vidts-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs

Nafi Thiam en Noor Vidts stonden al samen op het podium op het EK indoor in Torun

Vanavond gaan de Wereldkampioenschappen van start in Eugene, in de Amerikaanse staat Oregon. De Belgische delegatie bestaat maar liefst uit 30 atleten, waardoor we een goed gevuld programma krijgen de komende tien dagen. We blikken vooruit naar de kansen van de Belgen op Amerikaanse bodem, want de vlag mag je voor de zekerheid alvast klaarleggen.

Op het vorige WK, in 2019 in Doha, won België twee medaille dankzij Nafi Thiam/RFCL met zilver in de zevenkamp en de Belgian Tornados met brons op de 4x400m. De komende dagen vormen Thiam en de Tornados opnieuw onze grootste kanshebbers op eremetaal. Thiam krijgt opnieuw het gezelschap van Noor Vidts/VAC, die na haar vierde plaats op de Spelen en wereldtitel indoor eveneens een reële kanshebber is voor het podium. Voor de andere aflossingsploegen vormt een finaleplaats de basisverwachting en wie weet hoe dicht ze bij het podium kunnen eindigen. Op de individuele baanronde komen, op Kevin Borlée/OEH na, zowel Dylan Borlée/OEH, Alexander Doom/AVR, Camille Laus/OEH en Naomi Van Den Broeck/ROCA voor het eerst individueel in actie op een WK. De reeksen overleven lijkt voor de mannen een haalbaarder opdracht dan voor de vrouwen. Maar met een evenaring van hun SB zijn er misschien mogelijkheden. Imke Vervaet/RCG komt individueel in actie op de 200m en liet een sterke indruk na op de Spelen. In Eugene kan ze die prestatie hopelijk evenaren.

Op de 400m horden toonde Julien Watrin/DAMP uitstekende vorm met een BR, terwijl Paulien Couckuyt/VAC een moeizamere voorbereiding kende met recent een positieve coronatest. Indien ze niet te veel last ondervindt, kan de negende van de Spelen opnieuw mooie dingen laten zien. Op het einde van het WK is Anne Zagré/RESC aan zet, onze enige landgenoot op de hoge horden. Zagré bewees in het verleden al dat ze er staat op de kampioenschappen, waardoor een halve finale mogelijk is.

In de springnummers krijgen we twee Belgen aan de start met Thomas Carmoy/CRAC in het hoogspringen en Ben Broeders/DCLA in het polsstokspringen. Terwijl Carmoy zijn kampioenschap geslaagd is als hij de finale haalt, kan Broeders voor een top acht plaats zorgen voor de Belgen. Op de eerste dag komt Vanessa Sterckendries/OEH al in actie in het hamerslingeren. De finale halen wordt een lastige opdracht, maar de sterke concurrentie kan haar hopelijk inspireren voor een sterke prestatie. Hetzelfde scenario voor Philip Milanov/ACME in het discuswerpen.

Op de afstandsnummers krijgen we een mooie Belgische vertegenwoordiging. Op de 800m krijgen we twee landgenoten met Vanessa Scaunet/CABW en Eliott Crestan/SMAC. Voor Scaunet wordt een halve finale een moeilijke opdracht. Voor Crestan vormt het WK een ideale voorbereiding richting het vervolg van de zomer na blessureperikelen. Op de 1500m kreeg Ruben Verheyden/EA een late uitnodiging. Het WK vormt een belangrijke leerschool voor de Europese beloftekampioen die beroep kan doen op zijn snelle eindschot voor een mooi eindresultaat. Ismael Debjani/CABW kan zijn internationale ervaring gebruiken om de reeksen vlot door te komen en nadien mogelijks een finale te halen. Bij de vrouwen komt Elise Vanderelst/MOHA in actie. De Europese indoorkampioene groeit naar haar beste vorm toe met een halve finale als doelstelling. Op de 3000m steeple maakt Tim Van de Velde/DUFF zijn internationaal debuut op een WK, een ideale voorbereiding om ervaring op te doen voor het EK. Isaac Kimeli/OEH gaat van start in de rechtstreekse finale van de 10.000m en kan mogelijks verrassen met een top tien plaats of zelfs beter.

In de marathon liggen nieuwe kansen op medailles voor de Belgen. Want op zondag staat de marathon voor de mannen op het programma met Bashir Abdi/RCG, de bronzen medaillewinnaar van de Spelen. Hij krijgt het gezelschap van Lahsene Bouchikhi/RESC en Thomas De Bock/OEH, hoewel De Bock recent positief testte op corona en het afwachten is hoe zwaar de impact daarvan zal zijn. De vrouwen lopen hun marathon op maandag en voor België staat Mieke Gorissen/ADD aan de start. Op Spelen deed ze het uitstekend, dus hopelijk kan opnieuw een mooie prestatie afleveren.

Alles over het WK vind je hier.