09/09

Voorbeschouwing BK cadetten en scholieren

verhulst-ides-2022-sint-niklaas-kvv-jdc

Ides Verhulst

Het zomerseizoen loopt op zijn laatste benen met nog enkele kampioenschappen voor de boeg. Het Belgische kampioenschap voor cadetten en scholieren is een van de laatste grote afspraken. We trekken dit weekend twee dagen naar Lebbeke voor een sterk bezet BK met onder meer Zoë Laureys, Noor Koelkoren en Camille Sonneville bij de meisjes en Nemo Rase, Zeno Van Neygen, Dai Keïta en Ides Verhulst bij de jongens.

Cadetten

Bij de cadetten zijn Jonas Verschuere/RCG en Ilona Dhaenens/DEIN de grote favorieten voor de sprintdubbel. Rune Vandezande/ADD vormt de grootste uitdager voor Verschuere, terwijl Dhaenens moet afrekenen met Lauren Petroci-Coninx/GENK, de dubbele kampioene van vorig jaar. Op de 400m lijkt niemand opgewassen tegen Sterre Provost/MACW, die haar tweede Belgische titel kan binnen halen. Meer spanning bij de jongens, want de tijden van de eerste vier op de inschrijvingslijst liggen minder dan een halve seconde uit elkaar. Op de 100m horden topt Rafael Franzini/MOHA de inschrijvingslijst met 13”80. Met Luka Afschrift/KAAG (13”95) en Dario Bertotto/AVT (14”02) krijgt hij stevige Vlaamse concurrentie. Afschrift maakt kans op de dubbel, want met 40”71 gaat hij als favoriet van start op de 300m horden. Met Ine Impens/KAAG maakt KAA Gent kans op een tweede hordendubbel. Vorig jaar haalde Impens al de titel op de 300m horden en dit jaar kan ze daar twee, nieuwe Belgische titels aan toevoegen.

Op de 800m is Emma De Paepe/GENK opnieuw de topfavoriete, nadat ze vorig jaar al de titel binnenhaalde. Op de 1500m is Julie Charlier/HERV de grote favoriete. Bij de jongens liggen de verschillen dichter bij elkaar. Op de 800m dook Rune S’ Jongers/HULS dit seizoen als enige al onder twee minuten en hij mag met ambities van start gaan dit weekend. Willem Renders/HCO heeft de beste tijd achter zijn naam op de 1500m. Met Rens De Waele/KAAG, Lars Peeters/ROBA en Kilani Njema/LEBB krijgt Renders wel enkele stevige concurrenten voor het podium. Op de 1500m steeple gaat Tijl Wachtelaer/ACKO als topfavoriet van start, terwijl Mira Van Melkebeek/DUFF op zoek gaat naar de steeple titel bij de meisjes.

In het hoogspringen mogen we een mooi duel verwachten bij de meisjes, want liefst vijf meisjes houden elkaar in evenwicht. Svea Van Laere/AVLO toonde de afgelopen weken goede vorm met 1m70. Uittredend Belgisch kampioene Maïté Potvin/KAAG is met 1m69 ook opnieuw van de partij. Bij de jongens steekt Benjamin Aymeric/SER met 1m92 boven de rest uit. Mohamed-Reda Chemmakh/ACW en Josse Martin/RCG vormen de grootste uitdagers. In het verspringen gingen al zes jongens voorbij zes meter met Yoran Knuysen/ACA en 6m21 als beste van het seizoen. Bij de meisjes topt Jade Cuvelier/KAAG de inschrijvingen met 5m73. De concurrentie blijft niet ver achterwege met Elisa Lhote/MOHA en haar 5m64. Lhote maakt kans op een dubbele titel, want in het hinkstapspringen moet ze amper twee centimeter toegeven op Osahajiajie Okaka/BVAC, die 10m80 liet opmeten dit seizoen. Lieke Van Moorhem/KAAG doet met 10m77 ook amper onder. Dario Helsmoortel/HAC is de grote favoriet bij de jongens met een sterke 12m15. Het polsstokspringen wordt een Waals onderonsje, want de eerste zeven jongens op de inschrijvingslijst komen uit een Waalse clubs. Rafael Franzini en Mathias Urbanczyk/MOHA zijn de favorieten. Bij de meisjes gaat Kyani Joosten/SACN op zoek naar een tweede opeenvolgende Belgische titel met de polsstok.

In de werpnummers gaat Nafy Thiam/CSDY op zoek naar de dubbel, want met 14m44 in het kogelstoten en 39m79 in het speerwerpen gaat ze twee keer als favoriete van start. Manon Beernaert/HAC is de grootste concurrente in het kogelstoten met haar 13m72. Met de discus is Beernaert dan weer de grote favoriete met 37m90. In het kogelstoten bij de jongens voert Matteo Vercruysse/DEIN met 14m94 de inschrijvingen aan. In het discus heeft Lex Meiresonne/HAMM met 49m77 zo’n een drie meter marge op de concurrentie en met de speer steekt Finn Coene/KAAG met 59m32 boven de rest uit.

Scholieren

Op de 100m bij de jongens is Cédric Motieh/RFCL de favoriet na het uitvallen van Dieter Bergs/ROBA, die zich blesseerde tijdens het BK estafetten. Op de 200m moet hij afrekenen met Xavier Rousseau/CABW wil hij de dubbel binnen halen. Camille Sonneville/KAAG was de beste tijdens de Youth Memorial Van Damme met een nieuwe PR van 12”17, waarmee ze de inschrijvingen aanvoert voor Paolina Baramoto/SMAC (12”19) en Noor Vermeiren/ACHL (12”32). Op de 200m duelleren die laatste twee voor de titel. Sonneville opteert als tweede nummer voor de 100m horden, waar ze Noor Koekelkoren/DCLA treft. Zoë Laureys/DUFF kiest voor de 400m, waar ze zal strijden met Vlaams kampioene Anne-Sophie Bremans/ACHL. Bij de jongens zitten de eerste acht scholieren binnen de seconden, wat een spannende finale zal opleveren. Op de 400m horden vormen Audrey Mortant/CABW en Clément Leclercq/JSMC de titelfavorieten. De hoge horden bij de jongens vormt een van de wedstrijden om naar uit te kijken, want EK-zilveren Nemo Rase/USBW en Zeno Van Neygen/DAC gaan strijden voor de Belgische titel.

Op de 800m bewees Noah Coetsier/KAAG al meermaals over een sterke eindsprint te beschikken. Met 1’54”17 voert hij de inschrijvingen aan en zal hij zijn sprint dit weekend opnieuw kunnen gebruiken. Bij de meisjes is Nina Van Pelt/LOOI de grote favoriete op de 800m. Op de 1500m gaat clubgenote Hannah Enkels/LOOI als favoriete van start en op de 3000m is die rol weggelegd voor Charlotte Penneman/ACW. Bij de jongens vormen Simon Jeukenne/HERV en Reda Aouragh/RESC de favorieten op de 1500m en 3000m. Op de 2000m steeple gaat Andre Nathan Geada Da Silva/WACO bij afwezigheid van Sem Serrano/KAAG en Jeukenne als favoriet van start. Bij de meisjes komen de twee EK-gangers wel in actie met Rhune Vanroose/AVLO en Maud De Coninck/SER.

Dai Keïta/DCLA kiest in Lebbeke voor het verspringen en polsstokspingen. Hij kan de dubbel binnenhalen, maar daarvoor moet in het verspringen afrekenen met Gatien Vandooren/JSMC en in het polsstok met Lukas Urbanczyk/MOHA. Het hoogspringen wordt in afwezigheid van Keïta een open strijd tussen Flor Lambrechts/AVT, Lucca Goossens/ATLA en Tibe Delaere/HAC. In het hinkstap strijden Frank Edouard/MOHA en Gijs Geerits/BREE voor de Belgische titel. In het hinkstap bij de meisjes liggen de verschillen dicht bij elkaar, met Léa Gomez-Mariné/HERV en haar 11m24 als beste. In het hoogspringen zal het gaan tussen Anne-Laure Hervers/HERV en Svenia De Coninck/DAMP, terwijl Laura Ooghe/HAC en Lola Lepère/BBS de grote favorieten zijn in het verspringen en het polsstokspringen.

Sena Tay/STAX heeft een knap seizoen achter de rug en kan dat bekronen met een dubbele titel dit weekend. Met 14m47 in het kogelstoten en 43m21 met de discus gaat ze tweemaal aan kop. In het speerwerpen verwachten we meer spanning met Jolien Reyskens/GENK en Zowie Tuyls/ACW. Bij de jongens lijkt Ides Verhulst/ACW ongenaakbaar in het discuswerpen, waar hij met 58m44 een mooie voorsprong heeft op Kamiel Van Raemdonck/SPBO (52m36). In het kogelstoten gaat van Raemdonck dan weer ruim aan kop met 16m37. In het speerwerpen moet Verhulst afrekenen met Jules Janquart/ACP wil ik hij zijn titel verlengen.

  • De volledige inschrijvingslijst en het tijdsschema vind je hier.
  • Volg het BK via de livestream op dag 1 en dag 2.