08/07

Voorbeschouwing EA Permit Meeting KSS: Dafne Schippers spoelt WK door

20220604-000120-johnny-de-ceulaerde-buyle-nikon-d4s-d4s4712-min

Margo Van Puyvelde

Op zaterdag vindt de tweede EA Permit Meeting op Vlaamse bodem plaats met de Guldensportenmeeting in Kortrijk. De wedstrijd van Kortrijk Sport Atletiek Spurs maakt deel uit van de Wold Athletics Continental Tour en verzekerde zich van een sterk deelnemersveld met onder meer Dafne Schippers, maar ook enkele lokale atleten om naar uit te kijken.

De Guldensporenmeeting heeft een mooie geschiedenis en is dit jaar toe aan haar 25ste editie. De organisatie wist opnieuw enkele sterke buitenlandse delegaties te strikken met een grote Nederlandse delegatie, met onder Dafne Schippers en Churandy Martina. De bekende sprinters komen alle twee in actie op de 100m. Terwijl Schippers met haar 11”13 van eerder op het seizoen als favoriete van start gaat, staat Martina voor een moeilijkere opdracht. De Jamaicaan Oshane Bailey (10”03) en de Brit Oljie Edoburun (10”07) hebben een pak stevigere seizoensprestaties staan. De concurrentie in beide landen is bijzonder sterk, want beide atleten konden geen plekje veroveren in het Jamaicaanse en Britse team voor het WK. Schippers, die ook niet in actie komt op het WK, moet afrekenen met haar landgenote Jamile Samuel, de Duitse Tatjana Pinto en de Jamaicaanse Shashlee Forbes.

Robin Vanderbemden/SER is er ook niet bij op het WK, maar komt wel in actie op de 200m in Kortrijk. Op hoogte in La Chaux de Fonds kwam hij tot 20”51, amper acht honderdsten boven zijn PR. Hij krijgt stevige concurrentie die hem vooruit kan stuwen richting een snelle tijd, want liefst veertien mannen hebben een tijd onder 21 seconden staan. Bij de vrouwen komen de Belgen niet aanmerking voor de winst. Opvallend, de Zuid-Afrikaanse scholiere Viwe Jingqi heeft de snelste tijd van alle deelneemsters achter haar naam staan met 23”03. Rani Vincke/HAC liep tijdens de Nacht een PR op de 100m en is in goeden doen om haar 24”21 van begin mei ook te verbeteren.

Claus en Baillievier in strijd met sterke buitenlanders

Op de 400m gaat Margo Puyvelde/ASVO de strijd aan met liefst zes Nederlandse met Lisanne de Witte als grootste naam. Van Puyvelde heeft goede herinneringen aan Kortrijk, want in 2018 liep ze haar PR van 52”25 tijdens de Guldensporenmeeting. Bij de mannen een sterke line-up waarvan de Fransman Thomas Jordier de beste seizoensprestatie heeft staan met 45”49. In de reeksen van de 400m eerder op de dag is het uitkijken naar Dylan Owusu/LYRA en de lokale Dylan Monserez/KKS. Op de 800m is Pieter Claus/ALVA bezig aan een sterk seizoen en krijgt een nieuwe kans om zijn PR van 1’47”17 aan te scherpen. Dit seizoen kwam hij tot 1’47”47 en in Kortrijk krijgt hij sterke tegenstanders om dat doel te halen. Rani Baillievier/OLSE liep dit seizoen al een PR met 2’02”91 tijdens de Nacht. Morgen krijgt ze opnieuw ideale wedstrijdomstandigheden voor een sterke tijd.

Hoogspringen op hoog niveau

Babette Vandeput/LYRA verbeterde zich dit seizoen tot 56m00 en krijgt met de Nederlandse Alida Van Daalen (59m15) een sterke concurrente. Bij de mannen krijgen we een sterke Duitser aan de start met Hennig Pfüfer (67m41). Lars Coene/KAAG verdedigt de Belgische kleuren. In het hoogspringen bij de vrouwen is de Bulgaarse Mirela Demireva de grootste naam. De voormalige vice-Olympische kampioene heeft een PR van 2m00 en kwam dit seizoen al tot 1m93. Met Belgische kampioene Zita Goossens/DEIN, Claire Orcel/CSF en Yorunn Ligneel/HAC zijn de beste Belgische hoogspringsters ook van de partij om zich te meten in het internationale deelnemersveld. Bij de mannen gaan Lars Van Looy/VAC en Jef Vermeiren/ACHL de strijd aan met liefst vijf mannen die al 2m20 klaarden. De stevige concurrentie kan hen richting mooie hoogte stuwen. In het polsstokspringen krijgen we een sterke Oostenrijkse delegatie, maar het is de Zwitser Dominik Alberto die met 5m55 de beste hoogte heeft staan. Arnaud Art/FCHA gaat op zoek naar een verbetering van zijn seizoensbeste van 5m41.

De volledige deelnemerslijst en het tijdsschema van de EA Permit Meeting in Kortrijk vind je hier.