23/06

Voorbeschouwing Allianz Belgian Championships

goossens-zita-2021-brussel-bk-ac-ldq

Zita Goossens

Morgen schieten de Allianz Belgian Championships uit de startblokken. Voor de editie van 2022 trekken we naar Gentbrugge en maken we ons op voor een extra dag van de nationale titelstrijd. Want op vrijdag worden al de eerste medailles uitgereikt. Met Nafi Thiam, Noor Vidts, Ben Broeders, Paulien Couckuyt, Eliott Crestan en de broers Borlée als enkele van de topnamen krijgen we een knap deelnemersveld aan de start van de Belgische kampioenschappen.

Falcons favoriet en nieuwe naam bij de vrouwen

Het niveau op de korte sprint ligt bijzonder hoog dit jaar met 11”01 als minste selectietijd voor de mannen op de 100m. Het zal dus hard moet gaan voor een plaatsje in de finale. De Belgian Falcons voeren de lijst aan met drievoudig Belgisch kampioen Kobe Vleminckx/LYRA als topfavoriet voor een nieuwe titel. Op de 200m maakt mede-Falcon Robin Vanderbemden/SER ook jacht op een vierde nationale titel met Dylan Borlée/OEH als grootste uitdager. Op zondag staan de finales gepland. Op de 400m liggen de kansen voor broer Kevin Borlée/OEH op goud wel een stuk hoger. De voormalige Europese kampioen heeft met 45”12 de beste tijd van het seizoen achter zijn naam, gevolgd door Alexander Doom/AVR (45”63) en Christian Iguacel/LYRA (45”71). Het wordt uitkijken wat Jonathan Borlée/OEH kan na zijn 46”00 van eerder op het seizoen tijdens zijn eerste individuele baanronde sinds drie jaar.

Bij de vrouwen krijgen we een verrassende naam bovenaan de lijst op de 100m met Delphine Nkansa/RESC. De jonge sprintster verkreeg recent de Belgische nationaliteit, maar ze kwam alleen nog maar in haar voormalige thuisland Frankrijk in actie. Met 11”37 gaat ze wel Rani Rosius/AVT (11”40) vooraf. Op de 200m liet Nkansa al 23”36 noteren, waarmee ze dit seizoen op beide nummers haar PR neerzette. Imke Vervaet/RCG, drievoudig Belgische kampioene op de 200m, gaat haar wel vooraf met 23”17. Camille Laus/OEH bleef als enige landgenote al onder 52 seconden dit seizoen met 51”77. Naomi Van Den Broeck/ROCA en Helena Ponette/HCO liepen dit seizoen nieuwe PR’s en komen wellicht het dichtst in de buurt, maar titelverdedigster Van Den Broeck kan mogelijks opnieuw verrassen met de titel.

Verheyden voor eerste titel

Nog geen Eliott Crestan/SMAC op de 800m dit seizoen, maar de Olympiër en Belgische recordhouder indoor mag als eliteatleet wel van start gaan in Gentbrugge. We verwachten ons, net zoals de voorbije twee jaar, aan een duel met Aurèle Vandeputte/HAC en Tibo De Smet/RCG. Op de 1500m is Ruben Verheyden/EA aan een sterk seizoen bezig met 3’37”00 als beste. Na enkele ereplaatsen kan Verheyden op zaterdagavond zijn eerste nationale titel bij de seniores op zak steken. Stijn Baeten/DCLA kwam dit seizoen al tot 3’38”24 en wordt de grootste uitdager, hoewel we ook uitkijken naar Jochem Vermeulen/LYRA. Hamish Carson/LYRA heeft een bonus van 20 seconden op de 5000m op Michael Somers/LYRA. Als buitenlande atleet maakt hij geen aanspraak op de Belgische titel, waardoor Somers een tweede Belgische titel op de 5000m op zak kan steken, na winst in 2019. Met Thomas Vanoppen/ACHL, Guillaume Grimard/DCLA en Ismael Debjani/CABW staan nog enkele mooie namen aan de start van de 5000m.

Een verrassende ontknoping op de 800m afgelopen jaar met een pijnlijke val voor Renée Eykens/AA en winst voor Camille Muls/RESC. Dit jaar verkiest Muls de 1500m, waar ze stevige concurrentie krijgt van Sofie Van Accom/ACHL, vrouw in vorm Lotte Scheldeman/ADD en uiteraard Elise Vanderelst/MOHA. Op de 800m kan Vanessa Scaunet/CABW haar eerste Belgische outdoor titel winnen, hoewel Rani Baillievier/OLSE, Annelies Nijssen/ATLA en Mariska Parewyck/EA belangrijke namen zijn om in de gaten te houden. Op de 5000m is Lisa Rooms/AVLO lijstaanvoerder en favoriet om haar tweede nationale titel op de 5000m binnen te halen. Daarvoor moet ze afrekenen met Chloé Herbiet/WACO.

Wat kan Couckuyt en wie duikt bij de mannen onder 50 seconden

Een blessure houdt Michael Obasuyi/OEH weg van de Allianz Belgian Championships. Nolan Vancauwemberghe/MOHA staat daardoor als topfavoriet aan de start voor een Vlaams trio met Senne Segers/LYRA, Jente Hauttekeete/KAAG en Ewout Dumon/KAAG. Bij de vrouwen zal niemand Anne Zagré/RESC van een, hou u vast, negende titel kunnen houden. Zagré krijgt wel gezelschap van Nafi Thiam/RFCL, die met Angel Agwazie/AVLO en Vlaams kampioene Lynn Beck/LYRA voor het podium zal strijden.

Op de lage horden krijgen we twee finales om naar uit te kijken. Bij de mannen ligt het niveau hoog dit seizoen, zonder een echte uitschieter. Dries Van Nieuwenhove/EA (50”29) en Robin Van Damme/ACME (50”38) gaan op zondagmiddag wel op zoek naar die eerste duik onder 50 seconden. Bij de vrouwen is Belgisch recordhoudster Paulien Couckuyt/VAC de logische topfavoriete. Met Nina Hespel/DCLA en Hanne Claes/DCLA krijgen we wel een interessante Leuvense strijd voor de andere podiumplaatsen, tenzij het Oudenaarde duo met Margo Van Puyvelde/ASVO en Ilana Hanssens/ASVO daar een stokje voorsteekt. Op de steeple is Eline Dalemans/AVLO de grote favoriete. Zondag bewees ze in Sint-Niklaas over een goede vorm te beschikken. Bij de mannen geen Tim Van de Velde/DUFF op de steeple en ook niet op de 1500m, waarvoor hij stond ingeschreven. Ziekte houdt hem weg van het BK. Rémi Schyns/HERV kan met 8’34”85 de snelste chrono over de waterbak voorleggen met Marco Vanderpoorten/HAMM (8’44”62) als grootste concurrent.

Broeders en Thiam blikvangers in het springen

Thomas Carmoy/CRAC en Jef Vermeiren/ACHL gaan een week na Sint-Niklaas opnieuw de strijd aan. Op zaterdagnamiddag worden zijn de grootste namen om in de gaten te houden tijden de hoogspringfinale bij de mannen. Thomas Van der Plaetsen/DEIN komt ook in actie in het hoogspringen. Hij werkt doorheen de drie dagen vijf disciplines af. In het verspringen gaat Vlaams kampioen Bjorn De Decker/WIBO strijden voor goud met twee meerkampers. Jente Hauttekeete heeft met 7m35 wel de beste afstand op zijn naam staan, terwijl Thomas Van der Poel/BRAB al tot 7m12 kwam dit seizoen. In het hinkstap moet De Decker afreken met Léopold Kapata/CABW voor de overwinning. Met uitzondering van 2014 en 2015 toen Solomon Commey/VAC, verdelen De Decker en Kapata al sinds 2011 de Belgische titels onder elkaar. Als De Decker wint, komt hij met vijf titels op gelijke hoogte van Kapata. In het polsstok is Ben Broeders/DCLA de uitgesproken favoriet. Voor het podium krijgen we met Vlaams kampioen Thomas Van Nuffelen/DCLA, Arnaud Art/FCHA, Robin Bodart/BBS en Thomas Van der Plaetsen een interessante strijd. Het is ook uitkijken wat de jonge scholier Ylio Philtjens/DCLA kan klaarspelen in dit sterke deelnemersveld. De polsstokfinale bij de mannen staat zondag op het programma.

Het hoogspringen bij de vrouwen bleek al enkele jaren onvoorspelbaar. Vorig jaar sprong Zita Goossens/DEIN over een geweldige 1m90 voor winst, het jaar voordien was de jonge Merel Maes/ACW de beste en daarvoor mocht Claire Orcel/CSF tweemaal goud op zak steken. Dit jaar kijken ze elkaar opnieuw in de ogen, aangevuld met Yorunn Ligneel/HAC als podium kandidaat. Noor Vidts/VAC komt ook in actie in het hoogspringen en combineert met het kogelstoten. Thiam combineert dan weer de horden met het verspringen. Met 6m34 sprong ze dit seizoen een kleine voorspring bij elkaar op Sennah Vanhoeijen/DEIN (6m25) en Bo Brasseur/DCLA (6m23). Hoewel een goeie Thiam geen moeite mag hebben voor winst. Elsa Loureiro/RFCL kwam in het hinkstap nog maar tot 12m21, terwijl Saliyya Guisse/RESC al 12m85 liet opmeten. Met ook nog Ilona Masson/FCHA (12m49) wordt het bikkelen voor de titel. Melanie Vissers/ATC en Fleur Hooyberghs/ACHL gaan dan weer strijden voor de overwinning in het polsstokspringen.

Herman en Sterckendries op zoek naar uitschieter  

Matthias Quintelier/LYRA (kogel) en Philip Milanov/ACME (discus) zijn de uitgesproken favorieten in hun specialiteit. Andreas De Lathauwer/VS, kersvers Belgisch recordhouder bij de junioren, combineert de beide werpnummers met dubbele podiumambities. Timothy Herman/ACME sukkelde de afgelopen maanden met een blessure, maar gaat zondag op zoek naar achtste titel in het speerwerpen en punten voor de World Ranking. Cedric Sorgeloos/ACW vierde zijn comeback met een Vlaamse titel en gaat op zoek naar de 70 meter. In het hamer is Remi Malengreaux/RCG de uitgesproken favoriet voor een zesde nationale titel op zijn thuispiste.

Jolien Boumkwo/VAC kan negen jaar na haar eerste Belgischt titel met de kogel een nieuwe titel op zak steken. Daarvoor moet ze afrekenen met de uittredende kampioene Elena Defrère/VAC. Babette Vandeput/LYRA won de Vlaamse titel met 55m50 en gaat in Gentbrugge opnieuw op zoek naar een worp voorbij 55 meter, terwijl Vanessa Sterckendries/OEH haar kogel maar wat graag voorbij de 70 meter grens wil werpen. Hoe dan ook, op de World Ranking staat Sterckendries er goed voor. In het speerwerpen heeft Pauline Smal/RESC met 48m68 de beste afstand staan voor Kayla Iven/RESC (45m14) en Vlaams kampioene Kirsten Umans/HAKI (43m70).

De volledige deelnemerslijst aan de Allianz Belgian Championships vind je hier en het tijdsschema vind je hier.
De Allianz Belgian Championships kan je volgen via de livestream op ons YouTubekanaal.