25/07

Dag 10 WK: Tornados stormen naar brons

4x400m-finale-2022-wk-eugene-belga-jasper-jacobs-14

Watrin, Dylan en Kevin Borlée en Doom na hun bronzen medaille

De laatste dag van de Wereldkampioenschappen heeft een derde Belgische medaille opgeleverd. De Belgian Tornados, de mannen op de 4x400m, wonnen na brons op het WK in 2019 opnieuw brons in Eugene. De Cheetahs, de vrouwen op de 4x400m, werden zesde in hun finale en Ben Broeders moest tevreden zijn met een elfde plaats.

Ben Broeders/DCLA mocht met ambities aan de finale in het polsstokspringen beginnen na een sterk seizoen. Het verliep echter minder vlot dan verhoopt. Op zijn openingshoogte van 5m55 had Broeders een derde poging en hoewel hij meteen over 5m70 ging, kwam de lat driemaal naar beneden op 5m80. Een elfde plaats was het gevolg. De winst ging zoals verwacht naar de Zweed Armand Duplantis die met 6m21 een nieuw wereldrecord vestigde.

De finales van de 4x400m vormden het slotpunt van deze Wereldkampioenschappen. De Amerikanen deden er nog twee wereldtitels bovenop, maar wij keken uit naar de Tornados en Cheetahs. In Doha wonnen de Tornados hun eerste WK medaille in openlucht en in Eugene herhaalden ze die prestatie met een nieuwe bronzen medaille. Dylan Borlée/OEH was de startloper en liep opnieuw een sterke baanronde met 45”44. Julien Watrin/DAMP was als volgende aan de beurt en klokte 44”54. Alexander Doom/AVR bewees opnieuw zijn absolute meerwaarde als Tornado met 44”67 en bracht de Belgen in derde stelling. Kevin Borlée/OEH maakte het af na 2’58”72 en kwam nog dicht bij de Jamaicanen (2’58”58). Na Thiam en Abdi is dit de derde Belgische medaille in Eugene, wat ons land op een zestiende plaats brengt in de medaillestand. Daarmee scoren we beter dan Duitsland, Italië en Frankrijk. Nederland won vier medaille, maar geen gouden exemplaar en eindigen als 30ste in de medaillestand.

De laatste finale was de 4x400m bij de vrouwen. Net zoals bij de mannen werd de ploeg aangepast, want Helena Ponette/HCO was startloopsters en Paulien Couckuyt/VAC kwam in plaats van Naomi Van Den Broeck/ROCA. Imke Vervaet/RCG kwam net zoals in de reeksen als tweede aan de beurt en Camille Laus/OEH was zoals steeds de slotloopster. De Cheetahs liepen de hele wedstrijd rond de zesde plaats en met splittijden van 52″50 voor Ponette, 51″02 voor Vervaet, 52″06 voor Couckuyt en 50”71 voor Laus brachten ze de stok binnen na 3’26”29, een seizoensbeste. Opvallend, de Cheetahs bracht ons land als derde Europese land over finish, wat vertrouwen geeft richting het EK in augustus.

Alle info over het WK vind je hier.