14/08

Voorbeschouwing EK München

kimeli-isaac-2022-wk-eugene-belga

Isaac Kimeli

Op maandag gaan de Europese kampioenschap van start in München. Het laatste EK vond ook al plaats Duitse bodem met Berlijn in 2018. Toen pakten de Belgen liefst zes medailles. We blikken vooruit naar de medaillekansen in München, want met 48 atleten en vier aflossingsploegen zijn de Belgen goed vertegenwoordigd.

Sprint

Het is van 2006 geleden dat er nog Belgen aan de start van de 100m stonden op een EK. In het Zweedse Göteborg haalde Kim Gevaert/VAC goud en Erik Wymeersch/ACW bereikte de halve finales. In München krijgen we opnieuw Belgen aan de start van de 100m met Kobe Vleminckx/LYRA, Rani Rosius/AVT en Delphine Nkansa/RESC. Op basis van hun seizoensbeste mogen de vrouwen mikken op een halve finale. Voor Vleminckx wordt dat als 27ste op de inschrijvingslijst een pak moeilijker, hoewel de Belgian Falcon naar zijn beste vorm groeit en in staat is om zijn PR van 10”25 aan te scherpen. Op de 200m heeft ons land ook drie ijzers in het vuur met Robin Vanderbemden/SER, Imke Vervaet/RCG en Nkansa. Zowel Vanderbemden als Vervaet haalden de halve finales op de Spelen en mogen, gezien hun tijden, mikken op de halve finales. Hetzelfde geldt voor Nkansa op basis van haar sterke zomer. Op de 4x100m heeft ons land sinds lange tijd opnieuw twee aflossingsploegen present op het EK met The Belgian Falcons bij de mannen en The Belgian Rockets, het nieuwe team bij de vrouwen. Coach van de Rockets, Rudi Diels, mikt op de finale. Voor de mannen is het een straffe prestatie dat ze zich hebben gekwalificeerd voor München. Mits een ideale wedstrijd kunnen ze mogelijks verrassen. Op de 100m horden gaat Anne Zagré/RESC op zoek naar eerherstel na een minder WK en een gemist BR. Met de veertiende inschrijvingstijd vormen de halve finales geen probleem. Als ze opnieuw richting het BR gaat, is een nieuwe EK-finale haalbaar voor Zagré. Michael Obasuyi/OEH moest verstek geven voor het WK wegens een spierscheur. Komende week kan hij zichzelf opnieuw tonen op het internationale circuit.

Op de 400m heeft ons land een sterke reputatie. In München krijgen we zowel bij de mannen als de vrouwen telkens drie landgenoten aan de start. Zowel Dylan Borlée/OEH, Kevin Borlée/OEH, Alexander Doom/AVR en Cynthia Bolingo/CABW mogen op basis van hun inschrijvingstijd meteen door naar de halve finales. Met de derde tijd voor Kevin, de vierde voor Dylan en de zevende voor Doom mogen we minstens één Tornado in de finale verwachten en misschien zelfs meer. Voor Bolingo, twaalfde op de inschrijvingen, wordt het kantje boord voor een finale. Hoewel Bolingo haar stijgende vormpeil onlangs nog in de verf zette met een BR over 300m. Voor mede-Cheetahs Camille Laus/OEH en Naomi Van Den Broeck/ROCA zijn de halve finales het doel, waarvoor ze maandagavond al aan de bak moeten. Op de aflossingen zijn de Tornados titelverdedigers. Met Nederland en Groot-Brittannië hebben ze twee taaie klanten voor een nieuwe titel. Hun bronzen medaille op het WK voor het nodige zelfvertrouwen zorgt. Voor de Cheetahs mag een plaats in de top vijf absoluut het doel zijn en wie weet zelfs meer. Op de 400m horden liefst vijf Belgen aan de start. Hanne Claes/DCLA, Paulien Couckuyt/VAC en Julien Watrin/DAMP mogen rechtstreeks door naar de halve finales. Voor Watrin, achtste inschrijvingstijd, is de finale een reële doelstelling. Claes en Couckuyt hebben een ideale race nodig om zich te verzekeren van de finale. Dries Van Nieuwenhove/EA en Nina Hespel/DCLA staan op hun eerste individuele kampioenschap bij de seniores. Een halve finale behoort tot hun mogelijkheden en zou een mooie beloning zijn voor een sterk seizoen.

Afstand

Op de afstandsnummers komen zeven Belgische vrouwen in actie in München. Op de 800m staat Vanessa Scaunet/CABW voor haar tweede kampioenschap van deze zomer, nadat ze last minute werd opgevist voor het WK. Op basis van de inschrijvingstijden hangt ze achteraan het pak, waardoor de volgende ronde geen evidente opdracht wordt. Hetzelfde scenario voor Eline Dalemans/AVLO, maar in de reeksen kan ze mogelijks verrassen. Dalemans kan als geen ander diep gaan en zal zich niet laten opzij zetten. Voor Elise Vanderelst/MOHA zat het WK er op na de reeksen. In München kan ze zich revancheren met een mogelijke finaleplaats. Voor Lisa Rooms/AVLO wordt het een kwestie van zolang mogelijk aanpikken op de 5000m en een mooie prestatie neer te zetten. De eerste Belgische vrouwen komen op maandagochtend al in actie tijdens de marathon. Ons land vaardigt maar liefst drie landgenoten af met Mieke Gorissen/ADD, Hanne Verbruggen/VITA en Astrid Verhoeven/ALVA. Het wordt afwachten hoe goed Gorissen hersteld is na het WK. Maar met Verhoeven als derde Belgische op een 21ste plaats krijgen we mogelijks drie Belgische vrouwen in de top twintig, wat collectief een bijzonder sterke prestatie zou zijn.

Bij de mannen krijgen we ook drie Belgen op de marathon. Titelverdediger Koen Naert/RESC mogen opnieuw voorin verwachten. Soufiane Bouchikhi/RFCL keert terug naar de marathon voor het EK, terwijl voor Nicolaï Saké/LYRA dit kampioenschap mogelijks een opstap kan zijn naar meer kampioenschappen. Isaac Kimeli/OEH en Michael Somers/LYRA dubbelen met de 5000m en de 10.000m. Op de langste afstand krijgen ze het gezelschap van Simon Debognies/OEH. Op beide afstanden staat Kimeli bovenaan de inschrijvingslijst, waardoor hij voor een van de Belgische hoogtepunten op het EK kan zorgen. Op dinsdagavond staat de finale van de 5000m op het programma en op zondagavond de finale van de 10.000m. Met een negende en tiende inschrijvingstijd kunnen Debognies en Somers op zondagavond ook voor een mooie prestatie tekenen. Op de 800m en 1500m komen telkens drie Belgen in actie. Met Eliott Crestan/SMAC, Tibo De Smet/RCG en Aurèle Vandeputte/HAC komen onze beste 800m-lopers in actie in München. De halve finales vormen het eerste doel en mogelijks kan een van de Belgen verrassen met een finaleplaats. Crestan mikt volop op het EK en De Smet (12de inschrijvingstijd) en Vandeputte (16de inschrijvingstijd) hebben dit seizoen ook al knappe prestatie laten zien. Op de 1500m komt Ismael Debjani/CABW met de achtste tijd aan de start, waardoor een tweede EK-finale niet onhaalbaar is. Als kampioenschapsloper met snelle eindsprint kan Ruben Verheyden/EA voor een Belgische verrassing zorgen, want hij staat met de elfde tijd ingeschreven. Tarik Moukrime/SER mag zijn pijlen ook absoluut richten op een halve finale. Voor een finaleplaats wordt het drummen. Op de 3000m steeple krijgen we twee Belgen aan de start met Tim Van de Velde/DUFF en Rémi Schyns/HERV. Als twaalfde op de inschrijvingslijst mag Van de Velde dromen van meer. Voor Schyns wordt het bikkelen om zoveel mogelijk atleten achter zich te houden op weg naar een mooie prestatie.

Kamp

Thomas Carmoy/CRAC was met zijn zeventiende plaats op het WK als zevende Europeaan een van de lichtpunten op de eerste dag in Eugene. Een finaleplaats in het hoogspringen mag daarom ook het doel zijn voor de bronzen medaillewinnaar van het laatste EK indoor. Datzelfde geldt voor Ben Broeders/DCLA in het polsstokspringen. Ondanks een tegenvallende finale op het WK, is Broeders een zekerheid voor de finale in München. Vanessa Sterckendries/OEH zette haar regelmaat in de verf tijdens het WK. Het niveau in Europa ligt zo goed als even hoog als in Eugene, waardoor Sterckendries op een knappe afstand moet mikken en mogelijks de 70 meter barrière kan breken. In een werpland als Duitsland zou dat een geweldige prestatie zijn. Hetzelfde geldt voor Timothy Herman/ACME, want ook voor hem vormt de finale een lastige opdracht. Tijdens de kwalificaties wordt hij hopelijk geïnspireerd door het Duitse publiek dat met veel aandacht het speerwerpen zal volgen om opnieuw 80 meter te halen en zijn PR van 80m35 aan te scherpen. Philip Milanov/ACME komt met de zestiende prestatie aan de start van de kwalificaties, waardoor een finaleplaats niet uitgesloten is.

In de zevenkamp komt ons land met de regerende Olympische, Europese en wereldkampioene, Nafi Thiam/RFCL, en de regerende wereldkampioene indoor, Noor Vidts/VAC, aan de start. Wat medailles betreft liggen de kaarten op de zevenkamp  goed. De Europese vrouwen zijn natuurlijk bijzonder sterk op de meerkamp, dus het wordt geen evidentie. Maar hopelijk krijgen we een herhaling van het EK indoor in Torun, waar Thiam en Vidts samen op het podium stonden. Op de tienkamp geen Thomas Van der Plaetsen/DEIN, wel Niels Pittomvils/VAC. Terwijl Van der Plaetsen opnieuw moet afrekenen met een blessure is Pittomvils blessurevrij, op een kleine euvel aan zijn hiel na. In München kan Pittomvils laten zien wat hij in zijn mars heeft en beter doen dan zijn negentiende plaats op de inschrijvingslijst.

Alle info over het EK in München vind je hier.