21/08

EK dag 7: Falcons en Rockets meteen zesde op eerste EK

belgian-falcons-2022-ek-munchen-belga-4-min

Belgian Falcons Kobe Vleminckx, Robin Vanderbemden, Jordan Paquot en Ward Merckx

De laatste dag van het EK heeft geen extra medailles opgeleverd. Isaac Kimeli, de grootste kanshebber op eremetaal, beëindigde vroegtijdig zijn 10.000m-finale. Een kramp in de hamstring was de boosdoener. Het beste resultaat van vandaag kwam van de twee aflossingsploegen. Zowel de Belgian Falcons als de Belgian Rockets werden knap zesde op de 4x100m.

Tijdens de finale van de 10.000m hadden we met Isaac Kimeli/OEH nog een troef achter de hand. Isaac was acht kilometer lang niet uit de top vijf weg te denken. Er ging niet veel later echter al een dikke vette streep door een eventuele medaille. Isaac greep naar de hamstring en verliet de wedstrijd. Simon Debognies/OEH en Michaël Somers/LYRA haalden wel de finishlijn. Simon zakte in het slot nog wat plaatsen terug maar werd knap dertiende met 28’08”60. Michaël liep de hele wedstrijd achteraan het pak en finishte als 21e in 29’10”30.

Op de vechtlust van Eliott Crestan/SMAC was weinig aan te merken tijdens de finale van de 800m. Eliott perste er op 300m van de finish een stevige tussensprint uit. Hij ging zo als tweede de laatste bocht in. In de laatste rechte lijn moest hij die inspanning bekopen. Eliott werd overklast door de tegenstand en werd achtste. Met 1’45”68 noteerde hij wel zijn snelste tijd van het seizoen.

Anne Zagré/RESC stond vandaag aan de start van de halve finale van de 100m horden. Anne kon haar mindere start niet meer rechttrekken en klokte met 13”12 uiteindelijk de dertiende tijd van alle halve finalisten, niet voldoende voor een finaleplaats.

In de speerfinale zagen we verrassend een Belg terug. Timothy Herman/ACME reisde met één van de minst verre afstanden van alle atleten naar München en vertrekt morgen als tiende van Europa weer naar huis. In de finale was zijn beste worp goed voor 74m84.

De aflossingsploegen mochten dit EK afsluiten in stijl. Na een heuse lichtshow was het eerst aan de Belgian Falcons. Het kwartet met Robin Vanderbemden/SER, Ward Merckx/VAC, Jordan Paquot/SER en Kobe Vleminckx/LYRA bracht het stokje knap als zesde binnen. Met 39”01 bleven ze een kleine drie tienden boven hun BR van in de reeksen.

Elise Mehuys/LYRA, Delphine Nkansa/RESC, Rani Vincke/HAC en Rani Rosius/AVT, ook wel bekend als de Belgian Rockets, deden niet onder voor hun mannelijke collega’s. Het 4x100m-team kon profiteren van enkele foute wissels bij de tegenstand. Het leverde hen een zesde plaats op in 43”98.

Het EK in München zit er bij deze op. Met een gouden plak van Nafi Thiam en het zilver van de Belgian Tornados deden we het een pak minder goed dan de zes op het EK in Berlijn. Met dertien top 8-plaatsen doen we wel beter dan in 2018. Toen waren het er tien.

Alle info over het EK in München vind je hier