20/08

EK dag 6: Belgian Tornados stormen naar zilver

belgian-tornados-2022-ek-munchen-belga-3

Julien Watrin, Alexander Doom, Dylan Borlée en Kevin Borlée

De Belgian Tornados hebben hun zestiende internationale medaille beet. Dylan Borlée bracht dankzij een straffe laatste ronde het zilver thuis. Enkel de Britten waren een klein maatje te sterk voor onze landgenoten. De Belgian Cheetahs konden ei zo na stunten. Zij strandden ondanks een verpulvering van het BR op een ondankbare vierde plaats.

De Belgian Tornados zijn inmiddels uitgegroeid tot hofleverancier van medailles op internationale kampioenschappen. Over welgeteld dertig finales keerden ze maar liefst al zestien keer met eremetaal huiswaarts. Zo ook weer op het EK in München. Startloper Alexander Doom/AVR maakte een uitstekende indruk en lanceerde de Julien Watrin/DAMP in tweede stelling achter de Britten. Julien moest op het einde de Fransen nog voor zich dulden. Kevin Borlée/OEH, voor de verandering niet de slotloper van dienst, verkeerde na zijn blessure van eerder deze week niet in zijn allerbeste vorm. Hij moest nog een extra plaats toegeven alvorens Dylan Borlée/OEH op pad te sturen. Dylan was net als in de reeksen weergaloos. Hij rukte in het tweede deel op naar de tweede plaats en strandde slechts op een zucht van de Britten. Geen derde Europese titel op rij, wel een knappe zilveren plak met 2’59”49.

De Belgian Cheetahs hadden bijna hun eerste eremetaal beet. Cynthia Bolingo/CABW kon dankzij een sterke laatste rechte lijn het stokje in tweede positie aan Hanne Claes/DCLA doorgeven. Hanne knokte, maar kon de vierde plaats niet voorkomen. Vervolgens was het de beurt aan Helena Ponette/HCO. De youngster maakte een ijzersterke indruk en bracht ons plots in eerste stelling. Camille Laus/OEH moest het opnemen tegen enkele absolute toppers en viel ondanks haar vechtlust terug naar de vierde plaats. Het kwartet zette met 3’22”12 een nieuw BR neer. De tijd was vier jaar geleden zelfs goed geweest voor goud. Nu blijft het jammer genoeg bij een chocoladen medaille. 

In de reeksen van de 100 meter horden was Anne Zagré/RESC erop gebrand om revanche te nemen voor haar valpartij op het WK in Eugene. En dat lukte ook. Ze won autoritair haar reeks in 13”12 en stootte zonder problemen door naar de halve finales. Zondag heeft de nationale recordhoudster de kans om zich al voor de vierde keer in haar carrière voor een EK-finale te plaatsen. Het zou een ferm huzarenstukje zijn.

Alle info over het EK in München vind je hier.