19/08

EK dag 4: Nafi Thiam voegt tweede Europese titel toe aan indrukwekkend palmares

thiam-nafi-2022-ek-munchen-finale-belga-3-min

Nafi Thiam

We hebben er misschien iets langer op moeten wachten dan gehoopt, maar de eerste medaille is binnen in München. En wat voor één. Een gouden plak. Voor de zoveelste keer stond er in de zevenkamp geen maat op Nafi Thiam. Daar kwamen op dag vier ook nog een vierde plaats voor Noor Vidts en een vijfde plaats voor Thomas Carmoy bij. En een Belgisch record voor Julien Watrin.

Thiam en Vidts waren niet de enigen die zich lieten horen. Julien Watrin/DAMP won weliswaar (nog) geen medaille, hij verbeterde in de halve finale van de 400m horden wel zijn eigen BR. Met 48”81 plaatste hij zich als derde voor de finale. Julien was van de vijf Belgen op de lage horden wel de enige die succes boekte. Dries Van Nieuwenhove/EA (51”14), Nina Hespel/DCLA (59”14), Paulien Couckuyt/VAC (56”14) en Hanne Claes/DCLA (55”31) konden zich niet plaatsen voor de finale. Vooral voor Paulien en Hanne was dit een serieuze domper. Zij werden uiteindelijk respectievelijk elfde en negende.

Na de kwalificaties van het polsstokspringen kon ook Ben Broeders/DCLA zijn teleurstelling maar moeilijk verbergen. Ben kwam voor minstens een finaleplaats. Door drie missers op 5m65 kwam die er niet. Ook Eline Dalemans/AVLO plaatste zich in de ochtendsessie niet voor de finale van de 3.000m steeple. Eline viel in de laatste twee ronden stil en jogde als laatste over de finish in 10’15”53. Vanessa Scaunet/CABW stond niet fit aan de start van de 800m en haalde de finish niet.

Het zat gelukkig ook soms mee. Tibo De Smet/RCG en Eliott Crestan/SMAC plaatsten zich vlot voor de halve finale van de 800m. Tibo, die debuteerde op een internationaal kampioenschap, klokte met 1’46”48 zelfs de vierde tijd van alle deelnemers. Eliott leidde het pak van start tot finish en beloonde zichzelf met 1’47”41, de achtste tijd van iedereen. Aurèle Vandeputte/HAC kon niet in hun voetsporen treden en viel af met 1’48”46.

Robin Vanderbemden/SER kon niet wat zijn vrouwelijke collega’s in de 200m wel konden. Hij liep naar 20”90 waardoor de reeksen het eindstation waren. Delphine Nkansa/RESC en Imke Vervaet/RCG dwongen met 23”08 en 23”05, voor Imke een evenaring van haar persoonlijk record, wel hun plaats af in de halve finales. Die betekenden voor hen wel het einde. Delphine was elfde in 23”28, Imke achttiende in 23”48.

In de finale van de 1.500 meter kon Ismael Debjani/CABW zich op geen enkel moment in de debatten mengen. Halfweg wedstrijd lag hij al ver achterop en hij eindigde als twaalfde in 3’43”28. Ook Lisa Rooms/AVLO kwam in de rechtstreekse finale van de 5.000 meter niet in de buurt van de prijzen. En toch liep ze een mooie wedstrijd. In een persoonlijk record van 15’50”59 was ze vijftiende.

Thomas Carmoy/CRAC maakte een uitstekende beurt in de finale van het hoogspringen. Na een verstoorde opwarming die onderbroken werd door een onweer lukte hij alsnog 2m23. Het leverde hem een mooie vijfde plaats op. Niet vergeten dat Thomas nog altijd maar 22 is.

Het beste hebben we hier voor het laatste gehouden. In de zevenkamp was Nafi Thiam/RFCL namelijk eens te meer ongenaakbaar. In het verspringen moest ze wel vrede nemen met een negende plaats en 6m08. Noor Vidts/VAC was daar mooi vierde met 6m31. In het speerwerpen nam Nafi opnieuw afstand dankzij een vierde plaats en 48m89. Noor was daar elfde met 41m82, een persoonlijk record.

Bij het ingaan van de 800 meter was al duidelijk dat het goud voor Nafi was. Ze eindigde tiende in 2’17”95 en totaliseerde zo 6.628 punten. Nog geen maand na haar wereldtitel doet Nafi er nog een Europese titel bij. Ze heeft nu twee olympische titels, twee wereldtitels en twee Europese titels op haar erelijst staan. Ongelofelijk. Noor ging in de 800 meter nog op zoek naar brons, maar kwam tekort. Ze eindigde mooi tweede in 2’09”63, maar ook de concurrentie was sterk. En dus was zij vierde met 6.467 punten. Knap, maar ook een beetje zuur.

Alle info over het EK in München vind je hier