19/08

EK dag 5: Julien Watrin zesde over 400 meter horden

watrin-julien-2022-ek-munchen-belga-4-min

Julien Watrin

Julien Watrin is zesde geëindigd in de finale van de 400 meter horden. Hij strandde op een fractie van zijn eigen Belgisch record. Mooi, maar hij had op meer gehoopt. België dwong op vrijdag ook liefst zes (!) finaleplaatsen af. Daarvoor zorgden Eliott Crestan, Timothy Herman en alle vier de aflossingsteams.

Met zijn indeling in baan twee had Julien Watrin/DAMP niet echt geluk in de finale van de 400 meter horden. Hij trok het zich niet te veel aan en bikkelde tot in de laatste rechte lijn mee voor het podium, maar kraakte in het slot en moest vrede nemen met plaats zes. Zijn chrono: 48”98, ofwel zeventien honderdsten boven zijn eigen nationale record.

Eliott Crestan/SMAC kan tevreden terugblikken op zijn werkdag. De 800m-specialist verzekerde zich dankzij een stevige laatste rechte lijn van een plaats in de finale. Met 1’47”13 zette hij de vijfde tijd van alle halve finalisten neer. Tibo De Smet/RCG kon niet wat zijn landgenoot kon. In een trage reeks bleef Tibo steken op de zesde plaats. Zijn 1’49”10 leverde hem geen finaleplaats op.

De Belgian Falcons zetten de toon tijdens de ochtendsessie. Het mannenteam op de 4x100m, dat tijdens de reeksen bestond uit Robin Vanderbemden/SER, Ward Merckx/VAC, Simon Verherstraeten/LYRA en Kobe Vleminckx/LYRA, knalde naar een chrono van 38”73. Daarmee scherpen ze het 19 jaar-oude BR met maar liefst 32 honderdsten aan. Ruim voldoende om via de verliezende tijden door te stoten naar de finale.

Het succes van de nieuwe aflossingsprojecten op de 4x100m zette zich voort, want ook de Belgian Rockets deden het goed. Elise Mehuys/LYRA en Delphine Nkansa/RESC maakten het even spannend met een mindere tweede wissel. Uiteindelijk snelden ze samen met Rani Vincke/HAC en Rani Rosius/AVT naar 43”58, hun beste tijd van het seizoen. Ook zij mogen dankzij de verliezende tijden zondag opnieuw aan de bak.

De Belgian Tornados zijn een certitude in de finales op kampioenschappen. En toch maakten ze het best nog spannend. Alexander Doom/AVR, Jonathan Borlée/OEH en Jonathan Sacoor/OEH konden slotloper Dylan Borlée pas in vierde stelling op pad sturen. Dylan pakte uit met een fenomenale baanronde, maar kon geen rechtstreeks finaleticket meer afdwingen. In de tweede reeks liep er niemand sneller dan de 3’01”81 van onze landgenoten waardoor ze met de vierde tijd naar de finale trekken.

De Belgian Cheetahs moesten helemaal niet rekenen op de verliezende tijden. Naomi Van den Broeck/ROCA, Imke Vervaet/RCG, Helena Ponette/HCO en Camille Laus/OEH waren nooit weg te slaan van de tweede plaats en waren met 3’25”44 rechtstreeks geplaatst voor de finale. Timothy Herman/ACME moest het in zijn eentje opknappen in het speerwerpen. Op zijn eerste internationaal kampioenschap plaatste hij zich knap voor de finale. Met 77m22 zette hij de twaalfde afstand neer.

Alles over het EK in München vind je hier