22/05

Voorbeschouwing Allianz Kampioenschap van Vlaanderen

banner-kvv
Op zondag vindt het allereerste nationale testevent in de sportwereld plaats. Het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen in Lebbeke wordt het toneel van een uitgebreid testprotocol om de impact van het evenement na te gaan. Het aantal deelnemers is nog steeds beperkt, maar voor het eerst in een lange tijd mag er opnieuw publiek aanwezig zijn. We blikken vooruit naar de Vlaamse titelstrijd van morgen.

Tijdens het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen worden verschillende methoden ingezet om de nauwkeurigheid van de bezoekerstellingen in kaart te brengen. Dit gebeurt door vier technologische telmethoden en twee manuele telmethoden, zoals kliktellers en kwadranttellingen, waarbij periodiek foto’s worden genomen van bepaalde kwadranten. De Karel De Grote hogeschool zorgt voor de nodige wetenschappelijke ondersteuning.

Naast alle veiligheidsprotocollen wordt het zondag toch vooral uitkijken naar de prestaties van de Vlaamse atleten. Inschrijven was mogelijk met prestaties vanaf 1 april 2019 omdat veel atleten door de strenge coronamaatregelen weinig tot geen kansen kregen om aan te treden in competitie. Dat zorgt voor een selectie die voor de nodige verrassingen kan zorgen.

Mannen

Op de 100m lijkt Belgisch kampioen Kobe Vleminckx/LYRA alvast dominant. Niels Kerkhofs/AVT toonde zijn goede vorm tijdens de derde micromeeting in Oordegem. Als de temperaturen meewillen, kan Kerkhofs in Lebbeke zijn vorm verder etaleren. Yoran Deschepper/MACW, op diezelfde micromeeting nog goed voor 10”66, gaat van start op de 200m. Na brons op het BK van vorig jaar, kan Deschepper dit weekend zijn eerste Vlaamse titel pakken bij de alle categorieën. Zijn dichtste belager wordt Timber Huysmans/GRIM. Met 21”48 liep de eerstejaars junior vorige week in Oordegem een knappe tijd die Huysmans op de 24ste plaats aller tijden brengt bij de juniores.

Op de 400m hoopt Jonas De Smet/KAAG de ervaren Michaël Rossaert/ACW achter zich te houden. Het is uitkijken naar hun vorm want beiden kwamen dit outdoor seizoen nog niet in actie. Leue Louie/ABES lijkt de derde man voor het podium, want vorige week kwam hij nog tot 48”85 in Oordegem. Het wordt ook uitkijken naar de prestaties van de jonge mannen achter hen. Dries Van Schuylenbergh/ASVO kwam dit seizoen nog niet in actie en kan mogelijks voor de verrassing zorgen.

Op de 800m is het geen verassing meer dat Tibo De Smet/RCG een sterke dubbele baanronde kan neerzetten. De leeftijdsgenoten Marius De Bruyn/EA en Ruben Cornelus/OB nemen de tweede en derde plaats in op de deelnemerslijst. Maar de tijden liggen zo dicht bij elkaar dat een tactische race weleens een verrassende kampioen kan opleveren. Op de 1500m lijkt Philip Cortvriendt/OEH een zekerheid op de Vlaamse titel, maar de jonge mannen achter hem zullen de titel niet zomaar weggeven.

Steven Casteele/KKS voert de deelnemerslijst op de 5000m aan. Na brons op het BK in zowel 2019 als 2020 mikt Casteele nu op een gouden plak. Daarvoor moet hij alweer afrekenen met Ward D'Hoore/HAC, de Belgische kampioen uit 2020. Het tweetal wordt vergezeld door Belgisch kampioen op de 10.000m, Mats Lunders/AVT.

Op de korte horden kan het wel eens heel spannend worden, want de tijden liggen dicht bij elkaar en niemand heeft zijn vorm al kunnen tonen dit jaar. Ewout Dumon/KAAG voert de deelnemerslijst aan met 14”63, gevolgd door Stijn Dom/ACHL, Senne Segers/LYRA en trainingsgenoot van Dumon, Robin Goossens/KAAG. Op de langere horden is het uitkijken naar Dylan Owusu/LYRA. Op de tweede plaats staat Dries Van Nieuwenhove/EA en hij noteerde onlangs al een sterke 52”32. Als hij die tijd zondag kan scherpen, kan Van Nieuwenhove Jori Stroobants/VITA en Robin Van Damme/KAAG voor blijven. Op de steeple voert Simon Robben/TACT met 9”36”54 de deelnemerslijst aan met ruime voorsprong, gevolgd door Simon De Vriendt/ AVLO en Tom Verheyden/EA. Bij het snelwandelen vinden we een onderonsje tussen de familie Van Hove met Peter en Tristan Van Hove/ACHL.

Jef Vermeiren/ACHL sprong twee weken geleden in Lier naar een nieuw pr van 2m14. Enkel Lars Van Looy/VAC ging de afgelopen twee jaar hoger met 2m16, waardoor de vorm van de dag allicht bepalend zal zijn. In het verspringen opent Mathias Broothaerts/LYRA zijn seizoen. De grootste concurrentie komt van streekgenoot Maarten Heylen/LIER. In het hinkstap is Amer Ali Hatif/DCLA de enige voorbij 13 meter, waardoor de titel voor het grijpen ligt. Ook in het polsstok voert een atleet van Daring Club Leuven de deelnemerslijst aan. Thomas Van Nuffelen/DCLA is de enige over 5m00 en in afwezigheid van clubmakker Ben Broeders kan hij DCLA een nieuwe polsstoktitel schenken. Junior Jules Vanlangenaker/VAC wordt zijn dichtste belager met 4m90 achter zijn naam.

Matthias Quintelier/LYRA is favoriet in het kogelstoten dankzij zijn 18m24. Jarno Wagemans/HAMM en Brecht Van Waes/AVLO worden zijn dichtste belagers. In het speerwerpen komt niemand in de buurt van Timothy Herman/ACME. Met het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen sluit Herman een drieluik af na wedstrijden in Italië en Duitsland. In afwezigheid van Philip Milanov/VAC zal de strijd andermaal tussen Edwin Nys/DCLA en Stijn Spilliaert/HAMM gaan voor de titel. En tot slot, in het hamerslingeren lijkt Remi Malengreaux/RCG op weg naar een nieuwe titel met Stef Vanbroekhoven/VMOL als dichtste belager.

Vrouwen

Bij de vrouwen voert de West-Vlaamse Rani Vincke/HAC de 100m aan met 11”76. Dit seizoen kwam ze al tot 12”22, weliswaar met een forse tegenwind. In 2019 moest ze naamgenote Rani Rosius/AVT nog voor zich dulden, maar die gaat niet van start. De 200m-specialiste Manon Depuydt/ACME is aanvoerder op haar favoriete afstand en hoopt haar derde plaats van 2019 in te ruilen voor het hoogste schavuitje. Justine Goossens/RCG wordt in Lebbeke haar lastigste klant voor de titel.

Clubgenote van Goossens, Imke Vervaet/RCG, is de uitgesproken favoriete op de 400m. Als Helena Ponette/HCO zich in het spoor van de Belgian Cheetah opnieuw kan verbeteren, wacht ons nog een leuk duel. Op de 800m verwachten we een duel tussen Sofie Van Accom/ACHL en EKU20-ganger Annelies Nijssen/ATLA. Hoewel Rani Baillievier/OLSE niet ver achter blijft, waardoor het verloop van de wedstrijd bepalend kan worden.

Op de 1500m trekt Shana Lauwers/AVOS de koppositie met haar sterke 4’24”33 van 2019. Intussen werd Lauwers moeder en afgelopen zomer kwam ze al meteen tot 4’37” op de Nacht van de Atletiek. Axana Schaeverbeke/ACME liep vorig jaar met 4’28”15 een nieuw persoonlijk record. Als ze die goede vorm kan doortrekken naar deze zomer ligt de titel binnen handbereik. Fien Peusens/ATLA heeft onlangs al getoond dat ze een podiumplek niet zomaar zal afstaan met een tijd van 4’31”84 tijdens de tweede micromeeting in Lier. Nina Lauwaert/ROBA liep vorig jaar onbedreigd naar de Belgische titel op de 5000m en een herhaling op het Vlaams kampioenschap lijkt in de maak, want Nina voert de deelnemerslijst met ruime voorsprong aan voor de lokale Valerie Rooms/LEBB en Anne Schreurs/GENK.

In afwezigheid van Eline Berings/RCG en de gestopte Sarah Missinne/KAAG is Chloë Beaucarne/FLAC de uitgesproken favoriete op de hoge horden. Ze liep als enige onder 14 seconden de afgelopen twee jaar en lijkt een zekerheid voor goud. Op de lage horden springen twee namen eruit, Eline Claeys/ATLA en Margo Van Puyvelde/ASVO. Zij maken zondag onder elkaar uit wie de Vlaamse titel op zak mag steken. Voor Claeys staat ook de limiet voor het EKU23 op het spel, hoewel de datum en de locatie van dat EK nog niet vastliggen na het verstek van Bergen als gaststad. De limiet staat op 58"52 en ligt perfect binnen de mogelijkheden van Claeys, die een pr heeft staan van 57”67. Met Ilana Hanssens/ASVO maakt een tweede atlete van Oudenaarde kans op het podium. Voor de 3000m steeple schreven zich slechts twee atletes in. Het wordt afwachten of we een tactische race krijgen of een harde wedstrijd van bij het startschot.  En op de 3000m snelwandelen lijkt niemand Annelies Sarrazin/FLAC te kunnen weerhouden van een nieuwe titel.

In het hoogspringen topt Zita Goossens/DEIN de deelnemerslijst met 1m84 en de Vlaamse titel mag haar niet ontsnappen. Spannender wordt de titelstrijd in het verspringen. Maité Beernaert/HAC staat met 6m07 bovenaan, maar de top vijf ligt amper 15 centimeter uit elkaar. Sennah Vanhoeijen/DEIN liet dit jaar al mooie dingen zien, waardoor de meerkampster uit het meerkampproject van de Vlaamse federatie schaduwfavoriete is voor de titel. In het hinkstapspringen lijkt de titel bijna een zekerheid voor AVT met Margot Delbare/AVT en Mirthe Vansimpsen/AVT op nummer een en twee in de deelnemerslijst met ruime voorsprong op dichtste achtervolgers Kato Deschepper/ASVO en Jana Horemans/VMOL. In het polsstok voert Fleur Hooyberghs/ACHL de lijst aan met 3m95, met Lise Morren/RCT in haar spoor met 3m84. Het weer zal wellicht ook een bepalende factor worden, waardoor we een verrassing niet mogen uitsluiten.

Met de kogel voert Elena Defrère/VAC de deelnemerslijst aan voor Yoika De Pauw/STAX. Beide dames gingen al voorbij 14 meter en maken zondag onder elkaar uit wie de titel pakt. In het discuswerpen is Belgisch kampioene Katelijne Lyssens/ROBA de grote favoriete, hoewel ze concurrentie mag verwachten van de Nederlandse Jill Emmerzaal/DCLA. In het speerwerpen is het uitkijken naar Sarah Vermeir/OEH. In 2020 kende Vermeir geen goed seizoen. Het jaar voordien pakte ze nochtans uit met regelmatige worpen voorbij 40 meter met 48m64 als uitschieter. De nummers twee en drie van het BK van vorig jaar zijn ook present, Ann Telemans/AVT en Nele Meylemans/STAX. Met ook Kirsten Umans/HAKI voorbij 43 meter krijgen we in het speerwerpen wellicht een van de spannendste competities van de dag. En tot slot, in het hamerslingeren minder spanning met Belgisch recordhoudster Vanessa Sterckendries/OEH aan de start. Sterckendries test zondag haar enkel nadat ze haar ligamenten scheurde tijdens de European Throwing Cup in Split.

De volledige deelnemerslijst vind je hier terug, het tijdsschema vind je hier en op zondag kan je de live results volgen op atletiek.nu.