15/07

EKU20: Konteh en Penneman naar finale, Schoemaker stelt teleur

penneman-charlotte-2021-tallinn-eku20-reeks-belga-min

Charlotte Penneman

De eerste dag van het EK voor juniores heeft een aantal verrassingen opgeleverd binnen het Belgische team. Dé verrassing was zonder twijfel de finaleplaats op de 3000m voor de amper 16-jarige Charlotte Penneman. Liefde Schoemaker stelde dan weer teleur door zich niet te verzekeren van de finale op de 400m.

De juniores werden op de eerste dag van hun EK in Tallinn getrakteerd op broeierige omstandigheden. Op een bepaald moment liep de temperatuur in het Kadriorg Stadion op tot 34 graden. Geen ideale omstandigheden voor de reeksen op de 3000m. Het hield onze landgenoten op die afstand niet tegen om zich te verzekeren van de finale. Charlotte Penneman/ACW hoopte op een snelle race om zo mogelijk kans te maken op een ticket naar de finale. De amper 16-jarige atlete verraste echter door in een trage wedstrijd het kopwerk voor haar rekening te nemen. Het harde werk van Penneman werd in eerste instantie beloond, tot het tempo met een ruk de hoogte inging. De atlete vocht terug en liep dankzij een sterke slotronde naar de vierde plaats in 9'35"57. De scholiere mag zich dus bij haar debuut op internationaal niveau meteen opmaken voor de finale.

Ook Noah Konteh/OLSE presteerde op niveau tijdens de 3.000m, weliswaar bij de mannen. Na een bijzonder trage eerste kilometer en het nodige trek- en duwwerk bleef Konteh zich voorin handhaven. Bij het ingaan van de slotronde zat de atleet goed gepositioneerd. Een rechtstreeks ticket naar de finale miste Konteh op een haar na door zijn zesde plaats. Gelukkig was hij één van de snelste verliezers met 8'27"16, waardoor hij zijn snelle benen zaterdag kan testen in de finale. 

Annelies Nijssen/ATLA had op een tactische wedstrijd gehoopt in de eerste van vier reeksen op de 800m. Nijssen kreeg een snelle dubbele baanronde en verzekerde zich dankzij een derde plaats in 2'07"02 van de halve finales. Morgen hoopt Nijssen een gooi te doen naar de finale op haar eerste internationale afspraak. Liefde Schoemaker/MOHA had zich net voor de reeksen op de 800m geplaatst voor de halve finale van de 400m. Nog geen zes uur na de reeksen op de baanronde kroop de atlete in de blokken voor haar halve finale. Daarin liep het voor geen meter. Schoemaker kwam niet in de buurt van haar PR en zette met 54"92 en bijhorende zevende plaats een teleurstellende prestatie neer. Via de verliezende tijden was minstens 54"51 nodig.

Debutant Arne Min/LYRA zou in het hoogspringen over een superdag moeten beschikken om kans te maken op een finaleplaats. Die superdag kwam er helaas niet. Op 2m05 had Min drie pogingen nodig. Vervolgens leek hij in zijn eerste poging over 2m10 te vliegen, tot de lat alsnog ging liggen. In zijn daaropvolgende pogingen kwam Min niet meer in de buurt van die hoogte. Voor een ticket naar de finale was minstens 2m13.

Alle info over het EK voor juniores vind je hier