16/07

EKU20: Hanssens overtuigt in reeksen, Maes gaat de mist in tijdens kwalificaties

hanssens-ilana-2021-tallinn-eku20-reeks-belga-min

Ilana Hanssens op de 400m horden tijdens de reeksen van het EKU20

De tweede dag van het EK voor juniores is er eentje met ups en downs geworden voor het Belgische team. Annelies Nijssen deed het uitstekend in de halve finales van de 800m, maar stuitte op bijzonder stevige concurrentie en werd bijgevolg uitgeschakeld. Ilana Hanssens kwam goed voor de dag met een vlotte kwalificatie voor de halve finales op de 400m horden. Merel Maes kende een off-day en ging drie keer in de fout op haar openingshoogte.

De tweede dag van het EK voor juniores werd er eentje om snel te vergeten voor de Belgische delegatie. Ilana Hanssens/ASVO zorgde weliswaar voor een positieve noot. Op papier moest ze vlot kunnen doorstoten naar de halve finales op de 400m horden. Hanssen deed het voortreffelijk in de tweede van vier reeksen op de lage horden. Met een tweede plaats in een tijd van 59”83 was de atlete automatisch zeker van haar plaatsje in de halve finales. Hanssens kon in de laatste rechte lijn wat gas terugnemen en kan dus morgen op haar eerste internationale kampioenschap meestrijden voor een finaleplaats.

Annelies Nijssen/ATLA 
maakte gezien haar PR kans op de 800m-finale. Nijssen streed voor wat ze waard was in de eerste van twee halve finales. Ze liep een intelligente koers, maar ze raakte even ingesloten in de slotfase en had helaas geen antwoord klaar op de eindsprint van de absolute toppers onder het commando van de Zwiterse Werro. Nijssen moest vrede nemen met de zesde stek in haar halve finale en een tijd van 2’09”64. Voor de finale was minstens 2’08”78 nodig. Merel Maes/ACW kende een complete off-day in de kwalificaties van het hoogspringen. Maes opende haar competitie op 1m74 en zou drie pogingen later haar koffers al mogen pakken. Maes had véél overschot ten opzichte van de lat, maar stress zorgde er telkens voor dat ze op technisch vlak een fout maakte. De hoogspringster behoorde tot één van de medaillekandidates. Binnen twee jaar krijgt de scholiere echter opnieuw een kans om zich te bewijzen op het EK voor juniores. Later deze maand is er ook de Internationale U18 Match waar ze revanche kan nemen. 

Lucie Grandjean/BBS 
moest over een superdag beschikken, wilde ze kans maken op een finaleplaats op de 1500m. Grandjean kon in de rommelige eerste reeks nooit voluit gaan door het trage aanvangstempo. In de slotfase ging het tempo met een ruk de hoogte in. Grandjean kon niet meeversnellen met de snelste dames in haar reeks en moest vrede nemen met de negende stek in 4’30”50. Clément Labar/ARCH sloot de tweede dag af voor de Belgen. Labar maakte een sterke indruk in de tweede reeks op de 3000m steeple. Hij kwam echter onfortuinlijk ten val zowat halfweg koers, wat zijn finaleplannen dwarsboomde. Labar beet ondanks die val door en zou tiende worden met 9'18"56. Achteraf was de atleet dan ook terecht teleurgesteld, aangezien hij zonder die val zeker kans had gemaakt om via de verliezende tijden naar de finale te mogen.

Alle info over het EK voor juniores vind je hier