17/07

EKU20: Hauttekeete op goudkoers, Hanssens en team op 4x400m naar finale

hauttekeete-jente-2021-tallinn-eku23-belga-2-min

Jente Hauttekeete met een geweldige 2m09 in het hoogspringen

De Belgische delegatie op het EK voor juniores heeft zich herpakt tijdens de derde dag van het kampioenschap. Jente Hauttekeete ligt na een stevige eerste dag in de tienkamp op koers om morgen het goud te pakken. Ilana Hanssens pakte uit met een stevig PR op de 400m horden en is daardoor zeker van de finale én het WK voor juniores. De vrouwen op de 4x400m verzekerden zich op knappe wijze van hun plekje in de finale.

De derde dag van het EK voor juniores stond in schril contrast met de mindere tweede dag die de Belgen gisteren beleefden. Het begon alvast goed dankzij de heren in de tienkamp. Jente Hauttekeete/KAAG kende geen superstart met 10"97, maar vatte wel post voorin het klassement. Vervolgens zou hij in het verspringen dankzij een perfecte derde poging één centimeter onder zijn PR blijven. Zijn 7m44 leverde hem kostbare punten op, zeker nadat hij in het kogelstoten een outdoor-PR van 15m31 neerzette. In het hoogspringen trok hij de goede lijn door met een sprong over 2m09. In de afsluitende 400m knalde Hauttekeete uit de startblokken om zijn PR te verpulveren tot 49"07. Zijn grootste concurrent voor het goud, de Noor Skotheim, kende een mindere eerste dag. Hauttekeete heeft na vijf proeven een bonus van maar liefst 252 punten op zijn naaste belager.

Bij Jef Misplon/RCG liep alles op wieltjes na PR's op de 100m en het verspringen. Misplon presteerde op niveau tijdens het kogelstoten en hoogspringen, maar op de baanronde liep het grondig fout. Hij zette namelijk een stap aan de binnenkant van zijn baan en werd daarvoor terecht gediskwalificeerd. Morgen wil Misplon ondanks alles PR's behalen in de individuele onderdelen én Hauttekeete ondersteunen waar mogelijk.

Eerder op de dag had het kwartet op de 4x400m met Zoë Laureys/DUFF, Annelies Nijssen/ATLA, Gylliane Botty/RFCL en Liefde Schoemaker/MOHA voor een aangename verrassing gezorgd. Het kwartet liep nooit eerder samen, al was daar tijdens de wedstrijd niks van te merken. Laureys gaf de stok in een kansrijke positie door aan Nijssen, die ondanks twee 800m-wedstrijden in de benen een sterke baanronde aflegde. Botty en Schoemaker moesten gewoon afwerken en stelden niet teleur. Dankzij een tweede plaats in hun reeks en tijd van 3'39"24 kan het team morgen mogelijk voor de verrassing zorgen in de finale. 

Ilana Hanssens/ASVO was al erg tevreden om in haar debuut op het internationale niveau in de halve finales van de 400m horden te staan. Hanssens liet zich niet afschrikken door de Zweedse topfavoriete Granat in de baan naast haar en knalde naar een stevig PR van 58"51. Als derde plaatste Hanssens zich ook rechtstreeks voor de finale. Bovendien dook ze twee honderdsten onder de WK-limiet, wat betekent dat de hordeloopster later deze zomer haar koffers mag pakken naar Kenia.

De finales op de 3000m sloten de derde dag af. Bij de mannen kon Noah Konteh/OLSE na een degelijke race met veel geduw en getrek knap in de top tien finishen. Met een negende stek in 8'23"63 was hij dan ook erg tevreden. De zege ging naar de Ier Griggs die een slordige zes seconden voor Konteh over de finish liep. Voor Charlotte Penneman/ACW was een plaatsje in de finale al een prestatie op zich. In de finale ging het zoals verwacht te snel voor de 16-jarige scholiere. Penneman viel net buiten de top tien met een elfde stek in 9'34"50 en kan terugblikken op een wondermooie ervaring op haar jonge leeftijd. Het goud was weggelegd voor de Finse Mononen in een stevige 9'15"66.

Alle info over het EK voor juniores vind je hier