18/07

EKU20: Hauttekeete pakt goud en BR & 4x400m pakt ook BR

hauttekeete-jente-2021-tallinn-eku20-belga-5-min

Jente Hauttekeete in Tallinn

De slotdag van het EK voor juniores heeft de verhoopte Belgische medaille opgeleverd. Jente Hauttekeete knalde na twee tienkampdagen naar het goud dankzij een verpulvering van zijn BR met maar liefst 8.150 punten, goed voor de vierde plaats op de ranking aller tijden bij de juniores wereldwijd. Het kwartet op de 4x100m bij de vrouwen legde beslag op de vijfde plaats. De vrouwen op de 4x400m waren goed voor een BR en bijhorende zesde plaats.

Vier dagen heeft het geduurd alvorens het Belgische team een medaille beet had op het EK voor juniores, maar het wachten werd beloond. Jente Hauttekeete/KAAG wervelde namelijk in Tallinn naar een nieuw BR en een Europese titel. De tweede dag van de tienkamp begon uitstekend voor de Belgische recordhouder. Met 14”09 zette hij zijn snelste 110m horden ooit neer in een meerkamp. In het discuswerpen presteerde de meerkamper op niveau met 43m69. Vervolgens werd het een riskante polsstokcompetitie met wisselende omstandigheden, maar Hauttekeete kwam ook hier sterk voor de dag met 4m60. Na een fantastische tweede worp met de speer van 54m28 was het goud op papier binnen. 

De afsluitende 1500m werd een lijdensweg met een gouden beloning aan de finish. De tijd van 4’42”62 was bijzaak. Hauttekeete viel in de armen van Jef Misplon/RCG, die na zijn diskwalificatie gisteren op de 400m het beste van z’n tweede dag maakte én zijn landgenoot naar de finish loodste. Twaalf jaar na Thomas Van der Plaetsen/DEIN heeft België opnieuw een Europese kampioen in de tienkamp. De eindscore van Hauttekeete bedroeg een duizelingwekkende 8.150 punten. Daarmee deed hij ruim beter dan zijn eigen BR van 8.034 punten. Op de ranglijst aller tijden in de wereld schuift hij op van de twaalfde naar de vierde plaats. Wat de prestatie van de meerkamper zo mogelijk nog straffer maakt, is het feit dat zijn echte vormpiek pas volgende maand op het WK voor juniores ligt. De Noor Skotheim rondde de kaap van de 8.000 punten en werd tweede, gevolgd door de bronzen Fransman Bastien

Naast de tienkamp kwamen ook heel wat andere Belgen in actie. Ilana Hanssens/ASVO liep in de finale van de 400m horden naar een zevende plaats. Hanssens moest vanuit baan acht opboksen tegen de wind en maakte daardoor een aantal technische foutjes. Stiekem hoopte de hordeloopster op een betere tijd, maar met 59”93 kon ze haar kampioenschap op individueel vlak toch met opgeheven hoofd verlaten. De Noorse Rooth verraste met de overwinning in de beste Europese jaarprestatie bij de juniores met 57”16. Drie uur na de finale op de lage horden mocht Hanssens alweer haar spikes aantrekken voor de finale van de 4x400m. Ze kreeg tijdens die finale als slotloper het gezelschap van Zoë Laureys/DUFFLiefde Schoemaker/MOHA en Gylliane Botty/RFCL. Het viertal zou een uitstekende wedstrijd lopen én beloond worden met een nationaal junioresrecord van 3’37”95. Die tijd gaf recht op een zesde plaats in een hoogstaande finale, waarin Duitsland het haalde in 3’35”38. 

Op de 4x100m hadden de Belgische dames zich tijdens de ochtendsessie geplaatst voor de finale. In de finale hoopten Marine Jehaes/SER, Lauryn Adewoye/AVT, Alexandra Mortant/CABW en Mariam Oularé/RCB stiekem op een betere chrono dan de 45"31 van de reeksen. De wind gooide echter roet in het eten van mogelijke records. Toch liep het kwartet een knappe race om met 46"16 beslag te leggen op de vijfde stek. De Britse dames waren in de finale aan het feest met 44”62. Het team op de 4x100m bij de mannen kwam tijdens de reeksen nipt tekort voor een finaleplaats. Luca Laurent/SMAC, Timber Huysmans/GRIM, Olivier Lifrange/WS en Emiel Botterman/DEIN liepen met 40”68 de derde tijd ooit door een Belgische junioresploeg. Die chrono leverde hen de negende prestatie van alle landen op, maar dus niet het verhoopte finaleticket.

Alle info over het EK voor juniores vind je hier