15/07

EKU20: Jonge Belgische delegatie op medaillejacht

hauttekeete-jente-2021-tallinn-persconferentie-belga-min

Jente Hauttekeete tijdens de persconferentie op woensdag

Vandaag gaat in het Kadriorg Stadion in Tallinn het EK voor juniores van start. Na het success van de beloftes wordt het uitkijken wat een kleiner team bij de atleten onder 20 jaar kan presteren. Elf individuele atleten en drie teams verdedigen de komende vier dagen de Belgische landskleuren. Jente Hauttekeete is dé uitgesproken medaillekandidaat. Merel Maes, Ilana Hanssens en Annelies Nijssen behoren ook tot de outsiders om een medaille te grijpen in een bijzonder jeugdig Belgisch team.

In tegenstelling tot het EK voor beloftes van vorige week was het plan effectief om een EK voor juniores in Tallinn te organiseren in volle coronapandemie. Ons land vaardigt elf atleten en drie teams af naar de Estse hoofdstad. Twee jaar geleden was het Belgische team in het Zweedse Boras goed voor drie medailles. De selectie in Tallinn zou alle verwachtingen overtreffen indien een gelijkaardig aantal medailles wordt behaald.

Liefde en Annelies met finale ambities

Liefde Schoemaker/MOHA mag de spits afbijten voor de Belgen op het EK voor atleten onder 20 jaar. Schoemaker komt in actie in de vierde reeks van de 400m. In principe moet de Belgische recordhoudster in zaal weinig of geen problemen ondervinden tijdens haar reeks. Gezien haar PR zou Schoemaker de komende dagen moeten kunnen meestrijden voor een finaleplaats. Annelies Nijssen/ATLA neemt de dubbele baanronde voor haar rekening op het EK. Als vierde perfomer op de inschrijvingslijst van de 800m lijkt de Limburgse een outsider voor de medailles. Al wordt Tallinn het eerste internationale kampioenschap voor de atlete. Nijssen moet zich normaal gezien vlot kunnen plaatsen voor de halve finales, vervolgens wordt het afwachten hoe ze meerdere wedstrijden na elkaar verteert. 

Charlotte Penneman/ACW is één van youngsters binnen het Belgische team. De 16-jarige atlete komt in actie op de 3000m en moet hopen op een snelle race om mogelijks afgevaardigd te worden naar de finale. Penneman kan daarnaast ook mikken op een verbetering van haar PR, al is dat geen vanzelfsprekendheid in de loden hitte in Tallinn. Noah Konteh/OLSE verschijnt aan de start van de 3000m bij de mannen. Konteh moet gezien zijn PR en snelheidsprikkels op kortere afstanden in staat zijn om mee te strijden voor een finaleplaats. 

Merel met lastige opdracht

In het hoogspringen is er ook sprake van een duo. Merel Maes/ACW is na haar ongelooflijk winterseizoen een naam als een klok. De Belgische recordhoudster bij de scholieren neemt deel aan misschien wel de meest hoogstaande competitie van heel het EK. Maar liefst zeven deelnemers hebben een PR achter hun naam staan van 1m90 of hoger. Maes behoort tot die zeven namen en is, indien ze zich van de finale verzekert, een medaillekandidate. Arne Min/LYRA plaatste zich onverwacht voor dit EK en zal zijn PR van 2m15 moeten benaderen om kans te maken op de finale. Voor Min is Tallinn een uitstekend moment om ervaring op te doen met het oog op de toekomst.

Op de lage horden heeft seizoensrevelatie Ilana Hanssens/ASVO de vijfde tijd van alle deelnemers staan. Gaat Hanssens op haar élan verder, dan kan de atlete zomaar meestrijden voor een finaleplaats. Lucie Grandjean/BBS kwalificeerde zich net zoals Hanssens op de valreep voor dit EK. In een snelle race moet Grandjean in staat zijn om zich te plaatsen voor de finale van de 1500m. Clément Labar/ARCH is een verrassende naam op de 3000m steeple. Hopelijk heeft Labar zich laten inspireren door zijn collega’s bij de beloftes, aangezien de twee Belgen zich op hun EK verzekerden van de finale. Voor Labar wordt dat geen sinecure, aangezien hij op basis van PR’s niet in de eerste helft van het pak zit. 

Jente topfavoriet

Op de tienkamp komen twee landgenoten in actie. Jente Hauttekeete/KAAG is de beste junior van het moment in de wereld. Hauttekeete krijgt het gezelschap van zijn goede vriend Jef Misplon/RCG. Hauttekeete kan mits een score boven 8.000 punten meespelen voor het goud. Op die manier kan hij zomaar in de voetsporen treden van zijn idool Thomas Van der Plaetsen die in 2009 Europees kampioen werd op de tienkamp. Voor Misplon wordt Tallinn zijn eerste internationale ervaring, waardoor het uitkijken wordt naar wat de Gentenaar kan klaarspelen. 

Naast de elf individuele namen treden ook drie teams in actie. Bij de mannen is er een sprake van een vijftal op de 4x100m. Olivier Lifrange/WSEmiel Botterman/DEINTimber Huysmans/GRIMLuca Laurent/SMAC en Adrien Devriendt/ACME doen op zondagvoormiddag een gooi doen naar de finale. Ook bij de vrouwen is er een team op de 4x100m. Hier zijn zes namen in de running om mee te dingen naar een mogelijk finaleticket. Marine Jehaes/SER, Mariam Oularé/RCB, Lauryn Adewoye/AVT, Alexandra Mortant/CABW, Tinne Vertongen/RCT en Zoë Laureys/DUFF kunnen deel uitmaken van het viertal op zondagochtend. Oularé strandde op de 100m op één honderdste van de individuele limiet. Laureys maakt ook deel uit van het kwartet op de 4x400m, waarin Schoemaker en Hanssens eveneens ingeschreven staan. Gylliane Botty/RFCL vervoegt dat trio op zaterdagvoormiddag in de reeksen.

Alle info over het EK voor juniores vind je hier