16/08

EK dag 2: Finaleplaatsen voor Bolingo, Carmoy en Dylan Borlée

bolingo-cynthia-2022-ek-munchen-belga-min

Cynthia Bolingo viert de kwalificatie voor de finale

Op dag twee van het EK in München mochten we opnieuw dromen van een medaille. Daarvoor werd in de richting gekeken van Isaac Kimeli. De 5.000m-finale bleek jammer genoeg één ronde te lang. Op de 400m slaagden Cynthia Bolingo en Dylan Borlée erin zich te verzekeren van de finale. Thomas Carmoy deed hetzelfde in het hoogspringen.

Het orgelpunt van de ochtendsessie lag op de 400m. Eerst was er Dylan Borlée/OEH die dankzij zijn 45”67 een rechtstreeks ticket voor de finale afdwong. Vervolgens was er Cynthia Bolingo/CABW die weer maar eens boven zichzelf uitsteeg en zich met 50”83 van de finale verzekerde. De andere 400m-specialisten kenden minder succes. Alexander Doom/AVR werd zesde met 45”77, Kevin Borlée/OEH blesseerde zich na 200m en stapte noodgedwongen uit, Camille Laus/OEH bleef teleurgesteld achter met een achtste plaats en 54”28 achter haar naam.

In de andere loopnummers kenden onze landgenoten geen begenadigde dag. Hordeloper Michael Obasuyi/OEH was na een blessure nog zoekende naar zijn beste vorm. Dat resulteerde in een voor hem matige 13”90, nipt onvoldoende voor een plaats in de volgende ronde. Tim Van de Velde/DUFF en Rémi Schyns/HERV kregen de reeksen van de 3.000m steeple voorgeschoteld. Rémi kwam halverwege ten val en kwam met 9’21”85 niet in de buurt van de gegeerde finaletickets. Tim kon langer meegaan, maar zakte na 2.000m weg. In de laatste 100m puurde hij er nog een stevige sprint uit. Toch was 8’38”23 niet voldoende voor de finale.

Elise Vanderelst/MOHA liet tijdens de reeksen van de 1500m geen steken vallen. Bij haar ontbrak het echter aan punch in de laatste rechte lijn om het verschil te maken. Elise klokte af na 4’07”62.

In het hamerslingeren kwam Vanessa Sterckendries/OEH 73 centimeter tekort om zich te plaatsen voor de finale. Vanessa bleef teleurgesteld achter met 66m95 en een 18e plaats. Gelukkig zorgde Thomas Carmoy/CRAC in de avondsessie opnieuw voor een positieve noot. Thomas liet geen enkele steek vallen en had aan 2m21 voldoende om door te stoten naar de hoogspringfinale.

Isaac Kimeli/OEH deed ons in de 5.000m-finale lange tijd geloven in een medaille. Isaac liep een heel attente koers en bevond zich tot op één ronde van het einde in een veelbelovende positie. In de laatste 400m had Isaac geen antwoord meer klaar op de versnelling voorin. Hij kwam als elfde over de streep in 13’33”39. Michaël Somers/LYRA bekeek het allemaal van achterin. Hij kon tot op twee kilometer van het einde achteraan aanklampen en besloot dan zijn eigen koers te lopen. Michaël werd uiteindelijk 23e in 13”57”82.

Kobe Vleminckx/LYRA, Rani Rosius/AVT en Delphine Nkansa/RESC probeerden alle drie een plaats af te dwingen in de 100m-finale. Een op papier aartsmoeilijke opdracht. Zo bleek ook in de realiteit. Kobe werd met 10”34 negentiende van alle halve finalisten. Rani tekende met 11”53 voor exact hetzelfde resultaat bij de vrouwen. Delphine (11”39) knokte zich naar de elfde plaats en kwam nog relatief dicht bij een finaleplaats.

Niels Pittomvils/VAC was net als gisteren de laatste Belg in actie. Jammer genoeg kon hij zijn goede eerste dag niet herhalen. In het discuswerpen (46m77) presteerde Niels wel op niveau. Op de 110m horden, het polsstokspringen, speerwerpen en de 1500m bleef de meerkamper ver verwijderd van zijn beste vorm. Het vertaalde zich in een totaal van 7.862 punten, goed voor de twaalfde plaats. Na vijf jaar afwezigheid op het internationale tornooi is het hoe dan ook knap dat Niels opnieuw van de partij is.

Alle info over het EK in München vind je hier