15/08

EK dag 1: Achtste plaatsen voor Verbruggen en Naert

verbruggen-hanne-2022-ek-munchen-belga-min

Hanne Verbruggen

Op de eerste dag van het EK in München kwamen liefst vijftien Belgen in actie. Koen Naert was erop gebrand om zijn Europese titel op de marathon met hand en tand te verdedigen. De marathonloper lag lang op medaillekoers, maar moest uiteindelijk met sterk acht vrede nemen. Bij de vrouwen verraste Hanne Verbruggen met een eveneens achtste plaats.

De triomftocht van Koen Naert/RESC op het EK in Berlijn staat voor eeuwig op ons netvlies gebrand. Koen, die eerder het WK liet schieten om in München in topvorm aan de start te staan, stak niet onder stoelen of banken dat hij voor een nieuwe zege wilde gaan. Tot ruim voorbij de 30 kilometer volgde hij nog attent voorin. Vijf kilometer later begon de motor bij de titelverdediger toch tegen te pruttelen. Hij moest de rol lossen, kwam nog één keer knap terug, maar moest bij een volgende versnelling definitief passen. De pupil van Raymond Van Paemel werd uiteindelijk achtste in 2u11:28. Ook Soufiane Bouchiki/RFCL en Nicolaï Saké/LYRA kwamen in actie. Nicolaï cijferde zich de eerste ronde weg voor Koen door het tempo te maken en verliet over halfweg de koers. Soufiane draaide lang mee in de kopgroep maar gaf er ook vroegtijdig de brui aan.

Bij de dames zorgde Hanne Verbruggen/VITA voor de verrassing. Zij was de eerste 35 kilometer niet weg te denken uit de voorste gelederen. In de laatste kilometers moest de atlete toch haar meerdere erkennen in de andere dames. Ook zij werd knap achtste in een tijd van 2u29:44. Mieke Gorissen/ADD liep een sterke tweede wedstrijdhelft en zag haar inzet beloond worden met een fraaie dertiende plaats. Astrid Verhoeven/ALVA kwam vooral om te genieten en deed dat ook. Zij won op het einde nog heel wat plaatsen en werd 32e in 2u39:15.

In het Olympiastadion konden de spurtbommen van de 100m een vlekkeloos rapport voorleggen. Kobe Vleminckx/LYRA gaf het goede voorbeeld door zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale in 10”34. Delphine Nkansa/RESC snelde met 11”33 zelfs naar reekswinst. De 11”47 van Rani Rosius/AVT bleek niet voldoende voor een rechtstreeks ticket naar de volgende ronde. Met de verliezende tijden stootte Rani wel vlot door. Dat vlekkeloos rapport werd helaas niet herhaald in de 400m. Al is dat niet de schuld van Camille Laus/OEH. Zij liep dankzij een sterke laatste rechte lijn naar 51”91 en plaatste zich daarmee als snelste verliezer voor de halve finales. Naomi Van den Broeck/ROCA maakte met 52”80 nooit aanspraak op de volgende ronde.

In de 1500m werd het een één op drie voor onze landgenoten. Ismael Debjani/CABW wist zich als enige te plaatsen voor de finale. In het spoor van Jakob Ingebrigtsen liep hij naar de tweede plaats in 3’38”96. Zowel Tarik Moukrime/RFCL (3’41”46) als Ruben Verheyden/EA (3’44”76) konden geen vuist maken in de laatste 200m. Zij vielen in het slot terug naar de respectievelijk twaalfde en dertiende plaats. 

De eerste en laatste Belg in actie was Niels Pittomvils/VAC. Hij werkte de eerste vijf onderdelen van de tienkamp af. Met 11”32 in de 100m klokte Niels meteen een seizoensbeste. Vervolgens liet hij met 7m10 in het verspringen behoorlijk wat punten liggen. Dat maakte hij ruimschoots goed door zijn kogel naar een afstand van 15m25 te stoten en in het hoogspringen over 2m02 te gaan. In de afsluitende 400m zakte onze landgenoot ietwat door het ijs met 51”09, al kan hij met een elfde plaats in de tussenstand zeker niet ontevreden terugkijken.

Alle info over het EK in München vind je hier