18/07

Dag 3 WK: Abdi met medaille en Kimeli ijzersterk

kimeli-isaac-2022-wk-eugene-belga

Isaac Kimeli

De derde dag van het WK heeft een eerste medaille voor de Belgische ploeg opgeleverd. In de marathon werd met grote ogen naar Bashir Abdi gekeken en de bronzen medaillewinnaar van de Spelen maakte de verwachtingen waar met opnieuw brons, hoewel hij zelf op meer had gehoopt. Thomas De Bock deed het ook uitstekend, terwijl de Tornados het eveneens goed deden op de baanronde. Nog in het stadion liggen Nafi Thiam en Noor Vidts op koers voor een succesvolle tweede dag in de zevenkamp.

Na brons op de Spelen vertrok Bashir Abdi/RCG met ambities op de marathon. Na een knappe wedstrijd werd hij beloond met een bronzen medaille. Thomas De Bock/OEH deed het ook uitstekend als dertigste. Meer over de prestaties van de mannen op de marathon kan je hier lezen. In het stadion begonnen onze andere medaillekandidaten aan hun tornooi, want Noor Vidts/VAC en Nafi Thiam/RFCL stonden klaar voor de 100m horden. Met 13”20 voor Vidts en 13”21 (PB) voor Thiam deden ze het uitstekend. Nadien volgden 1m95 voor Thiam en 1m83 voor Vidts in het hoogspringen en 15m03 voor Thiam en 14m43 (PB) voor Vidts met de kogel. Na drie onderdelen ging Thiam ruim aan kop en stond Vidts op een knappe vierde plaats. Na de 200m (24”39 voor Thiam en 23”92 voor Vidts) sloot de tweevoudige Olympische kampioene de dag als eerste af met 4071 punten, terwijl Vidts als vijfde de nacht inging met 3921 punten. Morgen wachten het verspringen, speerwerpen en de 800m.

Drie op drie voor Tornados

Op de 400m kregen we liefst vijf landgenoten aan de start van de reeksen. Kevin Borlée/OEH (45”72, 13de), Dylan Borlée/OEH (45”70, 12de), Alexander Doom/AVR (46”18, 25ste) plaatsten zich alle drie voor de halve finales, een geweldige drie op drie. De vrouwen verging het minder, want zowel Camille Laus/OEH (52”56, 31ste) en Naomi Van Den Broeck/ROCA (53”16, 40ste) hun individuele tornooi zit erop. Uiteraard zien we hen terug op de 4x400m. Na de halve finales zit ook het individuele tornooi van Julien Watrin/DAMP erop. Watrin werd derde in zijn halve finale met 49”52, goed voor een veertiende plaats. Philip Milanov/ACME stond klaar voor de kwalificaties in het discuswerpen. Met 61m47 kon hij zich niet plaatsen voor de finale en werd hij 21ste op 29 deelnemers.

Kimeli toont zich sterkste Europeaan

De Belgen lieten zich duidelijk gelden op de derde dag, want in de rechtstreekse finale liep Isaac Kimeli/OEH een ijzersterke finale. Hij eindigde als tiende in een sterk bezette finale met 27’43”50. De winst was voor de Oegandees Joshua Cheptegei in 27’27”43. Kimeli werd eerste Europeaan, want hij hield de Fransman Jimmy Gressier (27’44”55) een plaatsje achter zich. Een bijzonder sterke prestatie en geweldige opsteker voor Kimeli! Vandaag komen naast Thiam en Vidts nog twee Belgische vrouwen in actie met Mieke Gorissen/ADD op de marathon en Imke Vervaet/RCG in de reeksen van de 200m.