17/07

Bashir Abdi doet het opnieuw met brons

abdi-bashir-2022-wk-eugene-belga

Bashir Abdi

De eerste Belgische medaille van het WK in Eugene is een feit! Zoals verwacht kregen we Bashir Abdi vooraan in de marathon te zien. De bronzen medaillewinnaar van de Spelen vocht voor wat hij waard was en pakt een nieuwe internationale medaille met opnieuw een bronzen plak. Thomas De Bock toonde bijzonder veel veerkracht met een knappe 30ste plaats. Lahsene Bouchikhi moest jammer genoeg opgeven.

Het was vroeg dag voor de mannen op de marathon, want het startsignaal weerklonk al om 6u15 lokale tijd. Lange tijd bleef een grote kopgroep samen voorop en vielen slecht enkele atleten druppelsgewijs af. Halverwege ging het tempo gestaag omhoog en na dertig kilometer vertrok de Ethiopiër Tamirat Tola alleen op pad. In de achterblijvende groep liep Bashir Abdi/RCG attent voorin, nadat hij zich doorheen de eerste wedstrijdhelft rustig achterin hield. Tola behield een hoog tempo en bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. De achtervolgende groep werd ook steeds kleiner. Onder leiding van Abdi moesten ook de Canadees Levins en de Keniaan Kamworor de rol lossen, die uiteindelijk vierde en vijfde werden. Enkel de Ethiopiër Mosinet Geremew hield gelijke tred met Abdi. In de laatste twee kilometer plaatste Geremew zijn versnelling en moest Abdi passen. Hij hield een kleine kloof, maar kreeg die niet gedicht. Tola liep overtuigend naar het goud in een nieuw kampioenschapsrecord met 2u05’36. Zijn landgenoot Geremew werd tweede met 2u06’44 en Bashir Abdi pakt na brons op de Spelen nu ook brons op het WK met 2u’06”48. Een nieuwe medaille en toch was Abdi ontgoocheld. Herbekijk de slotkilometer op Sporza.

Met Thomas De Bock/OEH en Lahsene Bouchikhi/RESC stonden nog twee Belgen aan de start van de marathon. Ondanks een latere afreis naar Eugene vanwege een positieve coronatest liep De Bock een sterke indruk. Hij haalde de 30ste plaats met 2u11’54, ruim beter dan zijn 42ste plaats in Doha in 2019. Lahsene Bouchikhi verging het minder goed op zijn debuut op het WK met een opgave.

De volledige uitslag van de marathon op het WK in Eugene vind je hier.