10/03

Corona update: vanaf 19 jaar trainen in groepjes van 10 personen toegelaten

-jd69497-00002
Op vrijdag 5 maart heeft het Overlegcomité enkele versoepelingen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Omdat activiteiten in openlucht een lager virologisch risico hebben, werd beslist om de regel van vier te versoepelen. Sinds 8 maart mag je buiten tien mensen ontmoeten, weliswaar nog steeds met 1,5 meter afstand. Deze versoepeling biedt clubs de mogelijkheid om outdoor trainingen te organiseren voor personen vanaf 19 jaar in groepen van tien in plaats van vier atleten.

Voor kinderen tot 13 jaar wijzigt er niet veel. Voor de jongste leeftijdscategorie is het mogelijk om zowel indoor als outdoor te trainen, waarbij contact is toegestaan. Indoor kan dit in een groep van maximum tien personen en outdoor in een groep van maximum 25 personen. Voor jongeren vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar is het voorlopig enkel toegestaan om outdoor te sporten in een groep van maximum tien personen, waarbij contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. De trainers worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen. 

Vanaf 19 jaar ook grotere groepen

De belangrijkste versoepeling die het Overlegcomité aankondigde is het aantal personen die volwassen buiten mogen ontmoeten. Sinds maandag mogen ook personen vanaf 19 jaar in openlucht samenkomen met tien personen, waardoor outdoor sporten in groepjes van tien personen mogelijk is. Deze versoepeling biedt meer ademruimte aan de clubs bij het organiseren van trainingen. Opgelet, bij deze leeftijdscategorie wordt de trainer wel meegerekend in dat maximum aantal personen. Vanaf 1 april volgt een nieuwe versoepeling indien de epidemiologische toestand het toelaat en zou het mogelijk zijn om in openlucht tien mensen te ontmoeten zonder rekening te moeten houden met de afstandsregels. Het blijft wel nog steeds verboden om wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs te organiseren. Dit verbod is toepassingen voor alle leeftijdscategorieën en dit tot minstens 1 april 2021.

Sportkampen

Het Overlegcomité heeft ook beslist dat tijdens de Paasvakantie sportkampen voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar worden toegelaten. Elke groep telt maximaal 25 personen, begeleiders niet meegerekend, en overnachtingen zijn ook mogelijk.

Wat met het zomerseizoen?

Op donderdag 11 maart vergadert de werkgroep Back On The Track over de aanpak van het komende zomerseizoen. Op vrijdag willen we communiceren over de start van de outdoorwedstrijden om wedstrijdorganisatoren een perspectief te bieden, rekening houdend met de geldende maatregelen van de overheid.

Het volledige overzicht met alle maatregelen kan je nalezen op Corona & atletiek.