28/10

Corona update: uitbreiding mondmaskerplicht en Covid Safe Ticket

-jd69497-00002
Het Overlegcomité heeft gisteren opnieuw maatregelen genomen om de toegenomen circulatie van het COVID-19 virus af te remmen. Een uitbreiding van de mondmaskerplicht en het Covid Safe Ticket moeten de verdere verspreiding tegengaan. De maatregelen gaan in op vrijdag 29 oktober en we overlopen hieronder de maatregelen die een impact hebben op de sportsector.

Uitbreiding mondmaskerplicht

De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van onder meer winkels, zorginstellingen en publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en, overheidsgebouwen. Maar ook in inrichtingen voor sportieve en recreatieve activiteiten, waaronder indoor fitnesscentra en sportcentra.

De mondmaskerplicht is daardoor opnieuw van toepassing voor iedereen in kleedkamers (behalve in de douche) en voor trainers en begeleiders (niet voor sporters) tijdens indoortrainingen. De mondmaskerplicht vervalt wel op plaatsen waar het Covid Safe Ticket wordt gebruikt.

Covid Safe Ticket voor alle wedstrijden

Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. De Vlaamse Overheid engageert zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht al gelden vanaf 29 oktober.

Atletiek Vlaanderen stelt het gebruik van het Covid Safe Ticket in als algemene regel voor alle organisaties van de Vlaamse atletiekclubs, zowel voor indoormeetings als veldlopen, vanaf 1 november. Om toegang te krijgen tot een wedstrijd zal je een Covid Safe Ticket moeten voorleggen. Door het instellen van deze algemene regel mogen indoor meer dan 200 personen aanwezig zijn en outdoor meer dan 400 personen, bovendien vervalt de mondmaskerplicht bij gebruik van het Covid Safe Ticket. 

Meer info over het Covid Safe Ticket, zoals hoe geraak je eraan, wat met minderjarigen en wat als je geen smartphone hebt, vind je op Corona & atletiek, info-coronavirus.be of op VRT NWS.