19/11

Corona update: opnieuw verstrengingen tegen vierde golf

-jd69497-00002
Vanaf morgen treden nieuwe, verstrengde coronamaatregelen in werking om de vierde golf van de coronapandemie te bedwingen. De nieuwe maatregelen gelden zeker tot 28 januari en hebben ook een impact op de sportsector.

Uitbreiding mondmaskerplicht

De uitbreiding van de mondmaskerplicht is een van de belangrijkste maatregelen. Voorheen moest wie ouder was dan 12 jaar een mondmasker dragen op drukke plaatsen. Vanaf morgen wordt de leeftijdsgrens verlaagd naar 10 jaar, waardoor kinderen vanaf 10 jaar een mondmasker moeten dragen op het openbaar vervoer, school en winkels. Maar ook in publieke gebouwen, fitnesscentra, horeca en op evenementen.

Naast de verlaging van de leeftijdsgrens wordt de mondmaskerplicht ook uitgebreid naar alle evenementen, zowel binnen als buiten ongeacht de grootte van het evenement. Bovendien blijft de mondmaskerplicht vanaf morgen ook van kracht op evenementen of in de horeca waar je je Covid Safe Ticket (CST) moet tonen. Je moet je mondmasker dus ophouden, ook nadat je jouw CST hebt voorgelegd.

Covid Safe Ticket Plus

De toepassing van het CST wordt ook uitgebreid naar publieke evenementen, zoals sportwedstrijden, van meer dan 50 personen binnen of 100 personen buiten. Atletiek Vlaanderen stelde het gebruik van het CST al in als algemene regel voor alle organisaties van de Vlaamse atletiekclubs, zowel voor indoormeetings als veldlopen, vanaf 1 november na het Overlegcomité van 26 oktober, waardoor de nieuwe verstrengingen op de toepassing van het CST weinig impact hebben op de organisaties aangezien het gebruik ervan al verplicht was. Maar vanaf 20 november moet je op atletiekwedstrijden dus zowel een CST voorleggen en als tijdens het evenement een mondmasker dragen. Opgelet, het CST is van toepassing op iedereen vanaf 12 jaar en 2 maanden, terwijl de mondmaskerplicht verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar. Bijgevolg spreken we over een Covid Safe Ticket Plus, door de combinatie van het CST en de mondmaskerplicht op evenementen. De mondmaskerplicht is niet toepassing voor atleten die aan het opwarmen zijn of hun wedstrijden afwerken.

In de horeca, dus ook in de clubkantine, zullen we opnieuw een mondmasker moeten dragen, behalve wanneer we neerzitten. De verplichting geldt voor iedereen vanaf 10 jaar, bovenop de verplichting van CST vanaf 16 jaar. Meer informatie over het gebruik van de app CovidScan om Covid Safe Tickets te controleren vind je ons draaiboek "Covid Safe Ticket in de clubkantine" en je kan ook gebruik maken van onze pictogrammen om alle maatregelen duidelijk aan te geven. 

Meer info op Corona & Atletiek.