01/09

Corona update: nieuwe versoepelingen sportsector vanaf 1 september

-jd69497-00002
Samen met het nieuwe schooljaar zijn ook de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen van start gegaan. Na de publicatie van het ministeriële besluit werd duidelijk welke richtlijnen vanaf september van toepassing zijn voor de sportsector.

Vanaf 1 september vervallen alle coronamaatregelen tijdens het sporten, waardoor je op training geen social distancing meer moet toepassen en trainers, medewerkers of toeschouwers geen mondmaskers meer moeten dragen. Voor de organisatie van evenementen, waaronder sportwedstrijden, worden de coronamaatregelen ook versoepeld. Er blijven wel nog enkele controlerende maatregelen van kracht voor publiek tijdens evenementen en voor beheerders van sportinfrastructuur.

We geven een overzicht van de belangrijkste maatregelen bij de organisatie van evenementen, zoals sportwedstrijden. Het volledige overzicht met alle maatregelen en voorwaarden vind je op Corona & atletiek.

Evenementen

 • Geen beperkende maatregelen indien het publiek onder de 200 personen indoor en onder de 400 personen outdoor blijft. Vanaf 1 oktober wordt dit indoor 500 en outdoor 750 personen.
 • Bij evenementen, zoals sportwedstrijden, waar meer dan 400 personen (outdoor) of 200 personen (indoor) (atleten, toeschouwers, medewerken, juryleden e.d.) tegelijkertijd aanwezig is, heb je als organisator twee opties:
  • Je werkt ZONDER Covid Safe Ticket:
   • Beperkende maatregelen zoals social distance, mondmasker en handhygiëne blijven behouden, mondmasker mag tijdelijk afgezet worden als je op een vaste plaats zit of om te eten of te drinken, het publiek is beperkt tot 3.000 personen indoor of 5.000 personen outdoor, …
  • Je werkt MET een Covid Safe Ticket (voor iedere bezoeker):
   • Geen beperkende maatregelen, het publiek is beperkt tot maximum 75.000 personen, …

Gelieve duidelijk te communiceren voor welke optie je kiest zodat elke atleet, toeschouwer, medewerker en jurylid weet welke maatregelen van kracht gaan zijn.

Indoor infrastructuur

 • Als beheerder moet je over een eigen actieplan inzake ventilatie en monitoring van de luchtkwaliteit beschikken. Bij de opmaak hiervan gebruik je het generieke implementatieplan ventilatieals leidraad.
 • Volgens het federale MB moet je in alle sportruimtes en in de kleedkamers verplicht CO2-meters plaatsen 
 • Deze CO2-meters moet je op een voor de bezoeker zichtbare plaats ophangen, maar niet naast open ramen of deuren en niet naast de uitgang van de ventilatie.
 • Alle voorwaarden vind je op Corona & atletiek.

Opgelet, lokaal kunnen strengere restricties van kracht zijn. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Meer info op Corona & atletiek. In het basisprotocol Sport en Corona van Sport Vlaanderen vind je ook extra duiding bij de maatregelen (de update van het basisprotocol volgt binnenkort). En op de website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je alle info over de andere federale maatregelen.