30/10

Corona update: nieuwe lockdown en competitiestop

-jd69497-00002
Het overlegcomité heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de verdere verspreiding van het COVID-19 virus. De nieuwe maatregelen gaan in tijdens de nacht van zondag op maandag, om middernacht en gelden voor minstens anderhalve maand. Na de persconferentie heeft de Raad van Bestuur van Atletiek Vlaanderen beslist om een competitiestop in te voeren tot 1 januari 2021.

Premier Alexander De Croo kondigde tijdens een persconferentie deze avond een nieuwe lockdown aan. De nieuwe maatregelen gelden voor minstens anderhalve maand en hebben bijgevolg een impact op de kalender voor het winterseizoen. De Raad van Bestuur heeft na de persconferentie de volgende beslissingen genomen in verband met het winterseizoen 2020-2021:

  • Een competitiestop tot 1 januari 2021.
  • Eind november volgt een evaluatie van de situatie.
  • De kalender wordt herschikt van zodra duidelijk is wanneer competitie opnieuw kan worden hervat. Het hervatten van trainingen krijgt de eerste prioriteit (cfr. 1ste lockdown).

De Raad van Bestuur neemt deze beslissing met de volgende motivering: 

  • We willen aan iedereen een duidelijke streefdatum geven voor de herstart van de competitie. Atletiekwedstrijden verschillen van andere sporten omdat zowel indoor als outdoor zéér veel mensen op en naast het terrein aanwezig zijn. In de huidige context is dit aantal personen samenbrengen niet verantwoord. 
  • Atleten moeten minstens enkele weken tijd krijgen om te trainen voor een wedstrijd.
  • Vermits de kalender herschikt zal worden moeten we dit proces ook de nodige tijd geven om tot een goed en evenwichtig aanbod te komen.
  • De kerstvakantie is een ‘afkoelperiode’ voor het virus (cfr. verlengd herfstverlof in de scholen), waar tijdens de feestdagen sowieso ook meer familiale contacten zullen plaatsvinden.

Op onze pagina Corona & atletiek kan je de maatregelen met betrekking tot sport nalezen. Meer info over de verstrengde maatregelen kan je nalezen op de website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus.