06/05

Corona update: KVV AC in de running als nationaal testevent

-jd69497-00002
Momenteel geldt nog steeds een competitieverbod voor amateursport waardoor vele atleten jammer genoeg aan de zijlijn moeten blijven staan. Tijdens de maanden mei en juni kunnen echter voor het eerst testevents worden georganiseerd voor de vrijetijdssectoren. De Vlaamse Atletiekliga heeft een dossier ingediend bij de overheid om het KVV AC als testevent te organiseren. Indien het dossier wordt goedgekeurd kunnen we meer atleten de kans geven om deel te nemen. Voorlopig blijft het competitieverbod voor amateursportwedstrijden nog even van kracht en zijn enkel micromeetings voor topsporters mogelijk. Daarom volgt dit weekend een tweede micromeeting in Lier.

Door het organiseren van testevents wil de overheid beter begrijpen op welke manier evenementen op een veilige manier kunnen worden georganiseerd tijdens de zomermaanden. Het Kampioenschap van Vlaanderen Alle Categorieën maakt kans om als testevent te worden goedgekeurd, nadat hiervoor een dossier werd ingediend door de Vlaamse Atletiekliga. Ten laatste eind volgende week verwachten we hierover uitsluitsel.

Het KVV stond oorspronkelijk op zondag 16 mei in Lebbeke gepland, maar die datum wordt meer dan waarschijnlijk aangepast. Op dit moment wordt 23 mei voorgelegd als datum. Hierdoor zal de Grote Prijs Stad Lokeren Flanders Cup, die oorspronkelijk op 23 mei zou plaatsvinden, verplaatst worden naar een latere, nog te bepalen datum. Het KVV zal wel nog steeds plaatsvinden in Lebbeke. Indien het testevent dossier wordt goedgekeurd kunnen we voor elke discipline een Vlaamse titelstrijd organiseren, hoewel het aantal deelnemers nog steeds beperkt blijft. Het aantal atleten wordt per discipline beperkt tot zes of acht deelnemers, afhankelijk van het aantal beschikbare banen. Daarnaast worden de inschrijvingen beperkt tot één discipline per atleet, om zoveel mogelijk atleten de kans te geven om deel te nemen.

Nog even wachten op amateursportwedstrijden

Voorlopig geldt nog steeds een verbod op georganiseerde amateursportwedstrijden vanuit de overheid, waardoor de federatie een competitieverbod had ingesteld. Dat verbod loopt af op 7 mei en het overlegcomité heeft, weliswaar onder voorbehoud, een perspectief geboden op verdere versoepelingen in mei en juni. Op korte termijn zullen wedstrijden voor alle atleten dus opnieuw mogelijk zijn. Voorlopig blijft het echter wachten op een definitieve beslissing van het overlegcomité.

Op 11 mei komt het overlegcomité opnieuw samen om nieuwe versoepelingen te bespreken en onder meer het opheffen van dat wedstrijdverbod zou aan bod komen. De datum waarop die eventuele versoepelingen zouden ingaan ligt nog niet vast. Daarom hebben de Raad van Bestuur, de Beleidscommissie Competitie en de werkgroep Back on the Track van de Vlaamse Atletiekliga beslist om het competitieverbod te verlengen tot en met 31 mei. Indien het overlegcomité op 11 mei beslist om wedstrijden al vroeger mogelijk te maken, zullen we die beslissing uiteraard herzien. Met deze beslissing willen we duidelijkheid scheppen voor de wedstrijdorganisatoren die momenteel in een onzekere situatie verkeren. Daarnaast anticiperen we met deze beslissing op de verwachting dat het overlegcomité pas vanaf juni sportwedstrijden zal mogelijk maken.

Als gevolg van deze beslissing wordt het BK Meerkampen op 22 en 23 in Herve uitgesteld naar een latere datum. De stad Herve gaf eveneens geen toestemming voor de organisatie van het BK, waardoor een afgelasting en een nieuwe datum zich sowieso stelde.

Meer info over de huidige coronamaatregelen vind je op Corona & atletiek

Nieuwe micromeeting met het oog op internationale limieten

Wedstrijden voor topsporters vallen nog steeds binnen de uitzonderingsregel, waardoor micromeetings nog steeds mogelijk zijn. Om in aanmerking te komen voor deelname aan deze micromeetings moeten de atleten door de overheid erkende beloftevolle jongeren of eliteatleten zijn. De Minister van Sport heeft in samenspraak het niveau van de groep “Topsporters in functie van selectie internationale kampioenschappen” bepaald op het A3-eliteniveau voor de Olympische Spelen.

Voor de jeugdkampioenschappen komen atleten in aanmerking met een prestatie van de voorbije twee seizoenen die binnen een afwijking van 5 procent op de Belgische selectiecriteria voor het EK U20 en U23 valt. De atleten krijgen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een andere discipline dan hun hoofddiscipline, dit als voorbereidingswedstrijd om hun kansen op het behalen van een internationale limiet te vergroten. Ook het inzetten van hazen is toegestaan om atleten te helpen zich te selecteren. De tabel met prestatienormen om in aanmerking te komen voor deelname aan de micromeetings vind je hier en alle info over de internationale kampioenschappen vind je hier

Om atleten de kans te geven zich te kwalificeren voor een van de internationale kampioenschappen en opnieuw voeling en aansluiting te krijgen met het internationale niveau organiseren we op zaterdag 8 mei een tweede micromeeting in Lier. We volgen tijdens de micromeetings een strikt hygiëne- en testprotocol, waarbij de atleten een negatieve PCR-test van minder dan 48u moeten voorleggen. Alle andere aanwezigen, zoals juryleden en begeleiders, moeten ter plaatse een sneltest laten afnemen en er wordt ook maximaal één begeleider per atleet toegelaten.

Het programma en de deelnemende atleten aan de micromeeting op 8 mei vind je hier. Na afloop van de micromeeting in Lier kan je wedstrijdbeelden bekijken op onze YouTube pagina.