06/09

Atletiekblik op weekend: zomerapotheose voor cadetten en scholieren

-ldq0892

Elien Vekemans kan op haar vertrouwde polsstokstand in Kessel-Lo de nationale scholierentitel winnen. Bij het KVV in Gentbrugge kwamen Fleur Hooyberghs (links) en Femi De Vleeschauwer (rechts) het dichtst in de buurt.

Met de Belgische kampioenschappen voor Cadetten en Scholieren, wordt zaterdag en zondag het laatste globale en individuele nationale kampioenschap afgewerkt. De nog jongere atleetjes krijgen ook nog een ruim aanbod in de aanloop naar de finale van hun Beker Van Vlaanderen van volgende week in Sint-Niklaas.

De jeugd trekt vrijdagavond in Tessenderlo de atletiekmolen op gang, maar ook in Vilvoorde (VAC) is er een open meeting waarin medailles worden verdeeld: die van de Vlaams-Brabantse steeple- en 10.000m-lopers.

Zaterdag is er de eerste BK-dag in Kessel-Lo, maar ook jeugdcompetities met de VAL-Jongerentrofee in Brugge (OB), jeugdmeetings in Vilvoorde (VAC) en Lebbeke (LEBB), een  jeugdmeerkamp in Bree en een open meeting met jeugd in Kapellen.

Zondag komen de BePuMi aan hun trekken bij een jeugdmeeting in Zele (AVLO), een jeugdmeerkamp in Geel en, een Kids’ Athletics in Ertvelde. De open meeting van AVT in Hechtel werd vanwege werkzaamheden afgelast.

Ook de kalender van de stratenopen is flink gevuld met op zondag heel wat bedrijvigheid in de Westhoek. In Diksmuide start de 20ste  In Flanders Fields Marathon om 10u00 ’s ochtends om zich langsheen historische oorlogslocaties een weg te banen naar de aankomstplaats op de markt van Ieper. Enkele minuten later wordt het startschot van een halve marathon gegeven in Nieuwpoort. Beide zijn organisaties van MAC Westhoek. Als het gros van de marathonlopers de Grote Markt van Ieper hebben bereikt, is het daar in de namiddag tijd om Dwars door Ieper van start te laten gaan met een langste afstand van 14K. Hier staat FLAC aan het organisatieroer. Nog op zondagnamiddag is er in Gooik het PK halve marathon tijdens de ‘E-Villas tour’ en de Herenthoutse Bosloop (ACHL, max.10K).

De hoofdbrok van de pisteatletiek ligt volgend weekend echter in Kessel-Lo. Daring Club Leuven Atletiek mag al voor de vierde keer het BK Cadetten en Scholieren organiseren. In 1987 trad dit BK voor de allereerste keer buiten het Heizelstadion en maakte toen een eerste tussenstop in Heverlee. Negen jaar later, in 1996, was het huidig terrein van voetbalclub OHL voor de tweede keer het BK-decor en nog eens tien jaar later - 2006 – werden de medailles verdeeld in de AtletiekArena Gaston Roelants in Kessel-Lo.

Bij de cadetten meisjes staan alle Vlaamse kampioenen van de kampnummers er uitstekend voor. Zes van de zeven gouden medailles in Gentbrugge, voeren ook de deelnemerslijsten van Kessel-Lo aan. Speerwerpster Kyana Vaes/LOOI krijgt Jo-Anne Liefooghe/DUFF als dichtste concurrente, maar Jo-Anne is quasi ongenaakbaar met de kogel. Polsstokspringster Charlotte Vanlangenaker/RCT staat al evengoed op een onbereikbare hoogte voor de andere deelneemsters, maar in Kessel-Lo krijgt ze ook in de discusring de favorietenrol. Ze ruilt het kogel van Gentbrugge immers voor de schijf en zo krijgt Vlaams kampioene Xana Gendarme/AVZK er een stevige tegenstander bij. Hoogspringster Laura Van Den Brande/AVKA en verspringster Sara Van Hoyweghen/VOLH kunnen hun Vlaams goud ook aanvullen met Belgische eremetaal van dezelfde kleur en dat ligt ook binnen de mogelijkheden van hinkstapspringster Kato De Schepper/ASVO die alweer flink Limburgs weerwerk van AVT mag verwachten.

Oost-Vlaamse hordeloopsters Beryl Owusu/RCG en Marie De Naeyer/ACG bekleden ook een comfortabele positie, al krijgt Marie net iets meer tegenwerk van onder de taalgrens in de 80m horden dan Beryl in haar 300m horden. De andere Vlaamse hindernissenkampioene – Marie Bilo/ASVO in de 1500m steeple – zoekt het nu in de 1500m waar ze echter topfavoriete Emma Vandeghinste/DUFF ontmoet. Toch krijgt zilveren Nilay Capa/RCG geen vrijgeleide in de steeple, want tweelingzus Laure Bilo/ASVO start nu in die obstakelrace. Een ander tweelingpaar verdeelde de Vlaamse titels in de 400m en 800m. Ook nu start Jana Kluskens/LAT met de beste papieren in de dubbele baanronde, terwijl Elena Kluskens/LAT in de halve afstand op Gylliane Botty/SER botst. Nog meer Waals sprintgeweld in de 100 en 200 meter, waar Vlaamse kampioenen Evy Seghers/OEH (100m) en Veerle De Block/ACW (200m) een moeilijke taak wacht: het voorkomen van een volledig LBFA-sprintpodium.

Met Emma Vandeghinste (1500m), Laure Bilo (steeple), Laura Van Den Brande (hoog) en Jo-Anne Liefooghe (kogel), verdedigen vier meisjes hun nationale cadettentitel van 2017.

Een zelfde moeilijke sprintopdracht krijgt Vlaams scholierenkampioene Janie De Naeyer/HAKI. De halve finaliste van het EK in Györ treft in de 100m Mariam Oulare/RCB en over de dubbele afstand 400m-specialiste Liefde Schoemaker/MOHA. Dat duo was er  overigens in Hongarije ook al bij. Op die manier krijgt Morena Vanhoorne/FLAC een uitgelezen kans om haar Vlaamse titel over de baanronde nog meer glans te geven. Hordeloopsters Angel Agwazie/AVLO (100mH) en Kato Moustie/HCO (400mH) staan ook met stip aangeduid om de dubbele titels binnen te halen en eigenlijk twijfelt er niemand aan dat ook springsters Maité Beernaert/HAC (ver) en Elien Vekemans/DCLA (polsstok) na hun Györ-deelname en het goud van Gentbrugge hun verzameling titels verder zullen uitbreiden. Dat kan ook gezegd worden van hinkstapspringster Margot Delbare/AVT en speerwerpster Beau Massignani/AVT. De AVT-tweedejaars toppen het deelnemersveld in Kessel-Lo, maar verrassingen in deze vrij onvoorspelbare disciplines zijn nooit ver weg.  Elena Defrère/DCLA en Myrthe Van Der Borght/VS stonden samen in de kogelfinale van Györ, waar Myrthe het Belgisch record verbeterde. Dat maakt haar uiteraard de uitgesproken favoriete, al kan Elena misschien wat puren uit het thuisvoordeel. Er zal alvast veel moeten gebeuren indien zij zaterdag in het eerste kampnummer van het weekend niet met het goud uit haar trainings-discusring zou stappen.
Geen Vlaamse hoogspringkampioene (Cicilia Rune/ATL) in Kessel-Lo waardoor Lise Braux/DAMP over de beste papieren beschikt. In de langere loopnummers zijn die Vlaamse kampioenen er wel, maar het wordt een zo goed als onmogelijke opdracht om hun stunt van Gentbrugge te herhalen. Stunten deed daar alvast Antje Valkeneers/AVT in de 800m: vanuit de B-serie sneller lopen dan de winnares van de A-reeks en zo Lore Goossens/AVR de titel ontfutselen. In Kessel-Lo staat echter ene Syrah Ghijselings/KAAG aan de startlijn. Zij liet het KVV links liggen, maar maakte vorige vrijdag wel indruk met winst in de 1000m van de Youth Memorial. Heleen Vermeulen/KAPE moest in de Vlaamse 1500m heel nipt de duimen leggen tegen Sofie Huysmans/VMOL, die in Kessel-Lo met Charlotte Van Laethem/HCO echter een andere titelkaapster voor de voeten krijgt geschoven. Vermeulen verlegt haar talent naar de steeple, waar ze op papier flink wat voorsprong heeft op de concurrentie. Toch mag Nienke Hellings/AVT hier niet onderschat worden: zij ging vorige vrijdag als 2de in de Youth Memorial zowel Van Laethem, Vermeulen, Goossens, Isabeau Lenaerts/ATAC en Huysmans nog vooraf. Vlaams steeplekampioene Merel Geerts/ROBA zal zich dus moeten overtreffen om in Kessel-Lo het podium te halen. Eenzelfde moeilijke opdracht wacht ook Hanne Willems/LAT in de 3000m, waar Isabeau Lenaerts in de favorietenrol kruipt.

Vijf scholieren meisjes komen in aanmerking om zichzelf op te volgen op de erelijst van dit Belgisch kampioenschap: Lore Goossens (800m) krijgt het daarbij niet onder de markt, maar voor Angel Agwazie (100mH), Heleen Vermeulen (steeple), Elien Vekemans (polsstok) en Myrthe Van Der Borght (kogel) moet dat een haalbare kaart zijn.

Morgen blikken we nog vooruit op de kampioenschappen bij de jongens, maar u kan hier het tijdschema en de deelnemerslijsten raadplegen. Een overzicht van alle Belgische kampioenen bij de Cadetten en Scholieren sedert 1978, kan u hier bekijken.