16/05

ATLETIEKBLIK OP WEEKEND: wie countert Excelsior voor de interclubtitels

jdc-20180513-000132

De mannen van Atletiek Zuid West promoveerden vorig jaar in Kortrijk naar de Ere-afdeling van de VAL. In Sint-Niklaas moeten zij zondag wennen aan dat hogere trapje.

Na de Bekerschiftingen van de jeugd en de Bekerfinales voor cadetten en scholieren, wordt dit weekend de hoofdschotel geserveerd in het hele Bekerverhaal. Uiteraard moeten de masters hun teamcompetitie nog afwerken en kennen we de Bekerwinnaar bij pupillen en miniemen pas op 14 september, toch zijn de Interclub- en Bekerwedstrijden voor de alle categorieën van nu zaterdag en zondag, veruit de belangrijkste.

Vorig jaar zorgde Excelsior Brussel voor een dubbelslag door zowel bij de vrouwen in Saint-Mard als bij de mannen in Gentbrugge, de titel op zak te steken. Zo’n dubbelslag lijkt eenvoudig, maar is dat allerminst: in deze eeuw gebeurde dat alleen nog in 2012 (DCLA) en in 2006 (VAC). In een verder verleden grossierden RFC Luik (1995-1996-1997) en AV Toekomst (met 6 opeenvolgende successen tussen 1986 en 1991) wel lustig de nationale bekers. Een zesde club die dat huzarenstukje voor mekaar kreeg, was Beerschot, maar daarvoor moeten we al terug naar 1957, de absolute pionierstijd van het interclubgebeuren.

Zaterdag wordt het voor de Vlaamse vrouwenploegen niet evident om de Waalse top twee van vorig jaar te doorbreken. Naast Excelsior was toen ook Brabant Wallon in Saint-Mard te sterk voor de Vlaamse teams waarvan OE Halle het best scoorde. De thuisploeg van zaterdag in Gentbrugge, RC Gent, werd vorig jaar vierde op het terrein van Dampicourt. Met nieuwkomer ASV Oudenaarde komen liefst vijf van de 12 deelnemende teams uit Oost-Vlaanderen. Daaronder ook Meetjesland, de laatste Vlaamse Interclubwinnaar in 2015.  Een ander Oost-Vlaams vrouwenteam, KAA Gent, zal in Ere-afdeling van de Vlaamse Atletiekliga de degradatie van vorig jaar opnieuw proberen om te zetten in een promotie. Dat wordt in Sint-Niklaas alles behalve gemakkelijk tegen thuisteam ACW dat vorig jaar samen met liefst acht andere ploegen binnen een marge van amper 16 punten nipt de promotie aan Oudenaarde moest laten. AVKA ontvangt in Aartselaar de deelnemers in Landelijke 1 en de beide wedstrijden van Landelijke 2 worden betwist in Zwevegem en Bornem.

De derde – laagste – Landelijke vrouwen wordt pas op zondag betwist in Lommel. Dat gebeurt samen met Landelijke 3 voor de mannen. Met twee aparte competities op één terrein, kan het daar behoorlijk druk worden voor de organisatoren van DALO.

Bekijk hier de historiek van de nationale interclub bij de vrouwen.

Zondag moeten de mannenploegen van de KBAB-interclub naar Nijvel. 2013 was de laatste stopplaats in Waals-Brabant voor de mannen en ook toen won Excelsior al voor thuisploeg CABW en maakte Luik het volledig Waalse podium vol. De atleten uit de vurige stede degradeerden drie jaar later uit de nationale interclub zodat een kopie van 2013 zondag niet kan. Er zijn Vlaamse kandidaten genoeg om mee het podium te bestormen, maar of ze ook de hoofdvogel kunnen binnenhalen, valt af te wachten. Excelsior zwaait al zes jaar na elkaar de plak en kan daar zondag een 7de nationale interclubtitel aan toevoegen. Daring Leuven was in 2012 de laatste zegevierende Vlaamse mannenploeg die in Beveren toen drie Waalse teams kon terugwijzen. Eendracht Aalst is zondag nieuwkomer in deze hoogste afdeling. Het is al van 1982 geleden dat de Ajuinen nog op dat interclubniveau hebben geacteerd. AV Lokeren krijgt op eigen terrein een uitgelezen kans om in het spoor van de Aalstenaren te treden. Dan moeten ze in de Ere-afdeling van de VAL wel voorbij AVT dat vorig jaar aanvankelijk tot kampioen werd uitgeroepen, maar uiteindelijk de promotie met amper één puntje verschil misliep. Zij zullen dat ongetwijfeld willen rechtzetten, maar er zijn uiteraard nog kapers op de kust: AVKA, vorig jaar nog een afdeling hoger, ACHL, ACW en de West-Vlaamse nieuwkomers AZW en FLAC, om slechts die te noemen. Kortrijk ontvangt zondag in Landelijke 1 teams uit alle vijf Vlaamse provincies en in Kapellen en Ninove gaan de deelnemers in Landelijke 2 aan de slag.

Bekijk hier de historiek van de nationale interclub bij de mannen.

 Naast deze algemene mobilisatie van atleten voor hun belangrijkste clubteam,  is er alleen nog een beperkte activiteit voor de jeugdatleetjes. Zaterdag is er in Beernem (FLAC) het open PK meerkampen; een andere jeugdmeerkamp is er in Machelen en in Lanaken nog een jeugdmeeting. Zondag worden op het terrein van Betekom de eerste ROBAlympics gehouden, een G-organisatie.

Tussen al het Interclub- en Bekergeweld door, vinden de lopers op de weg zondagmiddag hun gading in Malle, waar ACHL de 10 Miles van Malle van start laat gaan.