18/05

Atletiekblik op weekend: Vlaamse Pinkstertitels

-ldq4038

De 100m-finale van het Vlaams kampioenschap van vorig jaar, had ook dat van 2018 kunnen worden, met (vlnr.) Andreas Vranken (nu in ander clubshirt), Kobe Vleminckx (onvoldoende hersteld van zijn BVV-wedstrijd) en titelverdediger Victor Hofmans die er ook de dubbele afstand bijneemt.

In het lange Pinksterweekend staat zaterdag het Kampioenschap Van Vlaanderen in Deinze centraal. Maar uiteraard zijn ook de jeugdmeetings weer goed vertegenwoordigd in de volgende vierdaagse.

Vrijdagavond starten ADD in Tongeren en AZW in Waregem met een open meeting. Terwijl zaterdag de Vlaamse medailles worden verdeeld aan de Brielmeersen, kan de jeugd terecht in Nieuwpoort en Lanaken voor een jeugdmeerkamp en in Hamme voor een jeugdmeeting. Zondag krijgen die jeugdmeetings gewoon een verlengstuk in Edegem en in Gentbrugge terwijl LIER er in ’s Gravenwezel ook nog de cadetten bijneemt. RC Tienen en Houtland (in Torhout) hebben op Pinksterzondag ook nog een open meeting.

Pinkstermaandag is de vaste pleisterplaats van AC Duffel voor hun Runner’ Lab Athletics Classic Meeting, met dit jaar ook het PK steeple erbij, maar de andere organisaties zijn  allemaal voorbehouden aan de BePuMi: jeugdmeetings in Tienen, Diepenbeek, Ninove en Torhout. Het provinciaal kampioenschap meerkampen voor de jeugd wordt maandag in Merksem betwist en in Eeklo is er de tweede Werpersmeeting waar alle leeftijdscategorieën aan bod komen. AV Looise verwacht woensdagavond 23 mei de deelnemers voor een open midweekavondmeeting in Tessenderlo.

AC Deinze, zondag al in de weer voor het Kampioenschap van Vlaanderen, staat zaterdag in Beernem ook aan het organisatieroer van het nationaal en Vlaams kampioenschap 100 kilometer. Pinksterzondag is er in Malle (ACHL) de Moved to Help run, met 10 mijl als langste afstand. Maandag is er de 44ste editie van de Elewijtse halve marathon en diezelfde namiddag organiseert ROBA de Aarschotse stratenloop (max.12K).

Maar zaterdag trekt het Kampioenschap Van Vlaanderen aan de Brielmeersen in Deinze alle aandacht. Er staan veel duels bij de mannen op de plank. Op voorwaarde uiteraard dat ze allemaal in Deinze present geven. Zo treffen Tim Rummens/DCLA en Dylan Owusu/RCG elkaar opnieuw na de interclubfinale van vorige zondag in de 400m horden; springen Bram Ghuys/OEH en Emile Verdonck/AZW een zoveelste hoogspringduel uit; treft Bjorn De Decker/WIBO in de zandbak verspringer Michael Obasuyi/DEIN en hinkstapspringer Yves Pausenberger/KAAG; moet plaatselijke Jorg Vanlierde/DEIN het met de polsstok opnemen tegen Frederik Ausloos/DCLA en kruisen Jarne Duchateau/BRAB en Timothy Herman/ACME net als vorig jaar de speerwerpdegens. Minder spanning in het discuswerpen met Philip Milanov/VAC die de Vlaamse kampioen van 2017, Edwin Nys/DCLA, naast zich op het podium mag verwachten of in het hamerslingeren met Remi Malengreaux/RCG of in de steeple met Mathijs Casteele/KKS. Spannend wordt het wel aan de kogelstand, waar Hammenaars Jarno Wagemans (de kampioen van 2017) en Stijn Spilliaert opnieuw botsen op Matthias QuintelierAVKA en Ilya Defrère/DCLA. Tienkamper Niels Pittomvils/VAC zal tegen dit kwartet moeten opboksen. Een andere Limburgse tienkamper – Sander Maes/AVT – zal zich in het hordesprintduel tussen Dario De Borger/VAC en Denis Hanjoul/DCLA proberen te mengen. Aalstenaars Sven Bombeke (1500m) en Ward Van Der Kelen/EA (5000m) toppen hun deelnemersveld en verdedigen hun Vlaamse titel van 2017, al moet eerstgenoemde ook wel rekening houden met streekgenoot Dries De Smet/LEBB. Een andere Lebbekenaar, Jan Van Den Broeck/LAT, heeft naast de snelste chrono, ook de meeste 800m-ervaring in de bagage. Sprinter Victor Hofmans/OLSE moet zijn twee titels verdedigen maar treft verschillende tegenstanders. In de 100m moet hij het opnemen tegen een in vorm zijnde Andreas Vranken/DCLA en in de 200m mag Hofmans voor de zoveelste keer in de clinch met Christian Iguacel/LYRA. De 400m wordt het meest onvoorspelbaar kampioenschap met vijf kwartmijlers onder de 49 seconden en met Kevin Dotremont/DCLA in pole-positie.

Bij de vrouwen liggen de meeste kaarten iets uitgesprokener verdeeld. Zo zijn Manon Depuydt/ACME (200m) en Margo Van Puyvelde/ASVO (400m) de topfavorietes, net zoals hoogspringster Hanne Van Hessche/ASVO, hinkstapster Sietske Lenchant/ROBA en hamerslingeraarster Vanessa Sterckendries/OEH die vooral West-Vlaamse concurrentie krijgt, waarvan een goed op dreef zijnde Ilke Lagrou/HAC het dichtst bij de titelverdedigster komt. De 800m brengt met uittredend kampioene Riet Vanfleteren en Lotte Hellinckx twee Lebbeekse meisjes in de spits. Kaat Vermeulen (1500m) en Jolien Boonen (5000m) brengen Herentals in de kijker in de langste loopnummers en Eline Dalemans/AVLO krijgt de eenvoudigste (of daardoor net de moeilijkste) klus, want zij is de enige steepleloopster om een prestatie op de tabellen te zetten.  Twee plaatselijke vrouwen nemen de uitdaging aan om zich niet zomaar gewonnen te geven tegen de lijstaanvoerster en proberen de rollen van vorig jaar om te draaien: discuswerpster Anouska Hellebuyck/DEIN tegen Katelijne Lyssens/ROBA en 400m hordeloopster Marlien De Jans/DEIN tegen Justien Grillet/VS. Veel kwaliteit in de 100m horden met het podium van vorig jaar: Eline Berings/RCG en de jongere Sarah Missinne/KAAG en Chloë Beaucarne/FLAC. Ook zevenkampster Noor Vidts/VAC probeert hier zo dicht mogelijk bij het podium te geraken. Voor haar één jaar jongere collega-meerkampster Hanne Maudens/VS mag dat podium in het verspringen geen probleem zijn. Bo Nijs/ATLA en de jonge Maité Beernaert/HAC zijn hier op papier de beste challengers. Aurelie De Ryck/ACME beschikt momenteel over de beste papieren om zichzelf op te volgen in het polsstok, maar ook Hanne De Baene/OB en scholiere Elien Vekemans/DCLA kunnen hier al met cijfers boven de 4 meter uitpakken. Ook Carolien Van Royen/ACW, een herboren Yentl Vandenberghe/AVLO en Kirsten Umans/HAKI zitten in het speerwerpen dicht bij elkaar boven de 43 meter. In de 100m zijn Orphée Depuydt/HAC en Sarah Rutjens/RCG gevestigde waarden, maar in Deinze krijgen ze tegenstand van uittredend kampioene Bo Nijs/ATLA en de jongere sprintsters Lotte Van Lent/AVZK en Rani Rosius/AVT. In het kogelstoten tenslotte ligt de top zes van de inschrijvingen amper 76 centimeter uit elkaar. Met meerkampster Yoika De Pauw/STAX, discusspecialiste Katelijne Lyssens/ROBA, master Sophie Verlinden/WIBO en de jongeren Elena Defrère/DCLA, Elise Helsen/ACHL en Helena Van Der Gucht/ACW, zijn de podiumkandidaten hier onvoorspelbaar.

Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijst.