29/05

Atletiekblik op weekend: Vlaamse medailles, Putbos Flanders Cup en Masterbekers

-jd24253-00001

Rani Rosius (links) en Elise Mehuys staan ook donderdag zij aan zij in de 100 meter van het Kampioenschap van Vlaanderen.

Het Hemelvaartweekend wordt ook in de Vlaamse atletiekwereld eentje van lange adem. Niet alleen worden de Vlaamse medailles Alle Categorieën uitgereikt, zaterdag staat ook al de tweede Flanders Cup op de wachtlijst en zondag knokken de Vlaamse masterteams in hun Bekercompetitie.

De lange vierdaagse begint eigenlijk al op woensdagavond. Dan pakt de jonge atletiekclub Pegasus Londerzeel uit met een avondlijke jeugdmeeting en is er in Errtvelde een Kids’ Athletics van AS Rieme.

AV Toekomst is donderdagochtend al vroeg in touw voor de organisatie van het Vlaams kampioenschap Alle Categorieën in thuishaven Heusden-Zolder. De hamerslingeraars doen hun ding in Hasselt. Op het eind van dit artikeltje overlopen we nog  vluchtig de kwaliteit van het deelnemersveld. Nog op donderdag zijn er jeugdmeetings in Mol, Lebbeke en Tielt.

Zaterdag wordt de maand juni ingezet op het kunststof van Oordegem-Lede, dat opnieuw het decor vormt van de tweede Flanders Cup meeting. Deze keer staat Vlierzele aan het roer en ook deze Putbos Memorial Buyle kan al op een rijke geschiedenis terugblikken. Bekijk hier de site van deze tweede Flanders Cup van 2019.

Ook op zaterdag is er een ruim aanbod voor de benjamins, pupillen en miniemen. Zo is er de VAL-Jongerentrofee in Tessenderlo, een jeugdmeerkamp in Brugge, jeugdmeetings in Gentbrugge en Waregem en een open meeting met jeugd (met cadetten) in Essen. AK Grimbergen zorgt zaterdag nog voor een open meeting in Humbeek.

Juni is ook een belangrijke maand voor het mastergebeuren. Dat wordt zondag al een beetje duidelijk met de Beker van Vlaanderen voor de 35-plussers. Vrouwen én mannen vormen één team en strijden op drie niveau’s in vier verschillende locaties voor titels, promoties en degradaties. In Nieuwpoort treffen de 12 sterkste masterteams van Vlaanderen elkaar in Landelijke 1. Daar verdedigt AC Herentals de titel van vorig jaar en proberen nieuwkomers MAC Westhoek (organisator) en RA Mechelen hun promotie van vorig jaar wat klank bij te zetten. In Merksem en Zwevegem worden de competities van Landelijke 2 afgewerkt en Sint-Truiden  is gastheer voor Landelijke 3.  Bekijk hier de samenstelling van deze Bekerwedstrijden.

De andere atletiekactiviteiten van zondag concentreren zich rond de jeugdmeetings van Humbeek (GRIM) en Ninove en de open meeting van AC Hamme.

Vrijdagavond wordt de maand mei in Wichelen (RCG) uitgewuifd op de weg met een loopwedstrijd (max.10K). Ook op zondagnamiddag zijn er twee loopklassiekers met de halve marathon van Nijlen (LIER) en de McBride Run, een halve marathon van FLAC met vertrek op de grote markt van Ieper en aankomst op de grote markt van Poperinge. In Alken Terkoest gaat de jaarlijkse kermis steevast gepaard met een stratenloop op maandagavond. Dat gebeurt op 3 juni al voor de 32ste keer.

De Vlaamse kampioenschappen Alle Categorieën vormen naar goede gewoonte een leuk treffen tussen het aanstormende talent dat zich graag naast gevestigde waarden op het podium wil werken. Het zal op Hemelvaartdag in stadion De Veen van Heusden-Zolder niet anders zijn. Maar een gemakkelijke hap voor verse troonpretendenten wordt het in meerdere disciplines nu ook weer niet. Zo verdedigt Andreas Vranken/DCLA zijn 100m-titel en loopt Kobe Vleminckx/ACHL in zijn allerbeste conditie ooit de 200m, die overigens stevig bezet is. En veel opener karakter heeft de baanronde, met een vijftal kanshebbers die dicht bij elkaar onder de 49 seconden acteren. De 800m krijgt een Lebbeeks tintje met Gaetan Van Laethem/LEBB en Laurens Schockaert/LAT. Nationaal 5000m-kampioen Lennert Dewulf/RCG liep vorige zaterdag zijn EKu23 minimum en komt in de 1500m zijn conditie bijscherpen. Ward Van Der Kelen/EA is een vaste 5000m-waarde bij dit KVV en Dylan Owusu/RCG kan zich na zijn EKu23-minimum van de IFAM deze keer concentreren op de 400mH-titel die hij vorig jaar in zijn woonplaats nog aan Tim Rummens moest laten.  Collega-EK-ganger Michael Obasuyi/OEH zal niet starten, zodat de hoge horden een open karakter krijgt. Het andere hindernisnummer – de steeple – ziet amper vier gegadigden voor drie medailles. Junior Marco Vanderpoorten beschikt op papier over de beste kaarten en kan zijn 4de plaats van 2018 nu inruilen voor eremetaal.  Bram Ghuys/OEH (hoog), Mathias Broothaerts/LYRA (ver), Bjorn De Decker/WIBO (hinkstap), Ben Broeders/DCLA (polsstok), Matthias Quintelier/AVKA (kogel) en Remi Malengreaux/RCG (hamer) zijn de uitgesproken favorieten in de kampnummers. Dat geldt ook voor speerwerper Timothy Herman/ACME, de man die de laatste jaren zowat élk Vlaams en Belgisch kampioenschap won. Hij zoekt naar de 80m-grens en wordt daarbij opgejaagd door de jonge Cedric Sorgeloos/ACW die het nationaal junioresrecord in’t vizier heeft. In het discus hebben Stijn Spilliaert/HAMM en Edwin Nys/DCLA deze keer de baan vrij voor een spannend titelduel.

Het organiserende – en jubilerende (50 jaar) – AV Toekomst, heeft met Rani Rosius een mooie kans op succes in de 100m, waar ze haar titel kan verlengen. Over de dubbele afstand heeft Imke Vervaet/RCG zich vorige week tijdens de IFAM tot Vlaams topfavoriete opgewerkt. Minder uitgesproken favorieten in de loopnummers van 400m tot en met de 5000m en de steeple, al lijken Syrah Ghijselings/KAAG in de 800m en het Lokerse duo Eline Dalemans-Charlotte Van Hese samen met Lore Tack/BRAB in de 5000m wel over de betere papieren te beschikken. De hordewedstrijden bij kampioenschappen zijn altijd iets om naar uit te kijken. In de 100m klokten al vier deelneemsters deze zomer onder de 14 seconden. Maar Sarah Missinne/KAAG, juniore Angel Agwazie/AVLO, Chloë Beaucarne/FLAC en meerkampster Noor Vidts/VAC, zien ook Eline Berings/RCG op de deelnemerslijst staan. De 400m met hindernissen is onthoofd, na de afmeldingen van Paulien Couckuyt/AVKA en Nenah de Coninck/KAAG.  Het Deinze-duo Zita Goossens en Anoushka Hellebuyck toppen hun deelnemerslijsten. Zita gaat aan de hoogspringstand op zoek naar het EKu20-minimum, Anouska moet in de discusring de goede draai vinden om een regelmatig presterende Jill Emmerzaal/DCLA af te houden. Hamerslingeraarster Vanessa Sterckendries/OEH en polsstokspringster Elien Vekemans/DCLA moeten ook in Limburg een foutloos parcours kunnen afleggen. Voor beiden ligt de focus haast automatisch richting nationale records. Seniore Vanessa kwam er al heel dichtbij, juniore Elien evenaarde het al tijdens de IFAM. Eliens leeftijds- en clubgenote Elena Defrère/DCLA kan het als jongste deelneemster in het kogelstoten met succes waarmaken tegen enkele vaste waarden. In de horizontale springnummers heeft Bo Nijs/ATLA uitzicht op medailles, maar of daar ook goud zal bijzijn, hangt af van meerkampspecialistes Noor Vidts/VAC (ver) en Sietske Lenchant/ROBA (hinkstap). Laatstgenoemde staat ook aan de speerwerpstand, waar favoriete Kirsten Umans/HAKI af te rekenen krijgt met het STAX-duo Nele Meylemans en Yoika De Pauw.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema van het Kampioenschap van Vlaanderen in Heusden-Zolder.