14/09

Atletiekblik op weekend: tijd voor de collectieve inspanningen

180421-j-al-23

De meisjes van AC Geraardsbergen verdedigen in Sint-Niklaas hun vorig jaar gewonnen trofee tijdens de Beker Van Vlaanderen voor Pupillen en Miniemen.

Ook het derde septemberweekend is niet gespeend van een drukke atletiekagenda. Opnieuw worden alle leeftijdscategorieën aan het werk gezet, al kijken we in eigen land deze keer in de eerste plaats uit naar de collectieve inspanningen, prestaties en beloningen.

Vrijdagavond nodigt Looise de atleten uit in Tessenderlo voor een open meeting en zaterdag  wordt het heel druk aan de Ster in Sint-Niklaas, waar de finale van de Beker Van Vlaanderen voor Pupillen en Miniemen wordt gehouden. 12 jongens- en evenveel meisjesteams proberen in een gezamenlijke inspanning naar de Bekerzege te mikken, of toch liefst zo hoog mogelijk te scoren. Al heel vroeg in het voorjaar – 21 en 22 april – konden de Vlaamse clubs zich plaatsen voor deze finale. Vijf clubs staan in beide finales: zowel de meisjes als de jongens van ROBA, AVT, ACHL, AVLO en ASVO tekenen present in Sint-Niklaas. De thuisclub wordt vertegenwoordigd door een meisjesploeg. De meisjes van AC Geraardsbergen namen vorig jaar in Merksem de Beker richting Oost-Vlaanderen en ook de jongens van KAA Gent zorgden toen voor een afgetekende Oost-Vlaamse zege. Beide teams verdedigen in Sint-Niklaas hun verworven trofee en de Gentse jongens kunnen zelfs voor een vierde keer in de laatste zes jaar, de trofee richting Blaarmeersen nemen. Bekijk hier de resultaten van de schiftingen en hier het tijdschema.

Nog meer jeugdgeweld is er zaterdag te beleven in Izegem met een jeugdmeerkamp en Kids’ Athletics in Lebbeke (LEBB) en Oordegem. Verder zijn er op zaterdag nog twee kampenmeetings: in Eeklo staan de werpers centraal, inclusief het provinciaal kampioenschap hamer en gewicht en in Deurne zijn bij de Meeting Albert Roelants naast werpers ook springers welkom. Er zijn in Deurne ook competities voor de BePuMi.

Zondag wordt het kleine atletiekstadion van Olympic Andenne overrompeld door viertallen die deelnemen aan de Belgische estafettekampioenschappen. Zoals uit de deelnemerslijst af te lezen valt, wordt het daar behoorlijk druk aan de oevers van de Maas. Het tijdschema van deze hele aflossingsdag kan u hier terugvinden.

Net als zaterdag, wordt de rest van de atletiekdag op zondag gemaakt door de jeugd en de kampers. In Tongeren is er een jeugdmeerkamp, in Aalst (EA) een jeugdmeeting, in Stekene (VOLH) een werpmeeting en in Antwerpen (BVAC) een open meeting met jeugd.

Ook nog even in herinnering brengen dat de Masters tot en met zondag hun wereldkampioenschap in Malaga betwisten.

Gelopen wordt er ook op straat. Dat gebeurt vrijdagavond in Maldegem tijdens de Kermisloop (ACME, max.15K) en zaterdag in de vooravond in Alken met de Brouwerijloop (max.10K).