15/09

ATLETIEKBLIK OP WEEKEND: STEVIG GEVULD HERFSTPROGRAMMA

-jd10197

Het zomerseizoen was al lang, maar de kersverse Belgische 4x100m-kampioenen Jonathan Sacoor, Tuur Bras, Axel Viaene en Jitse Mievis (vlnr) zullen zondag in eigen Huizingen nog hun beste beentje voorzetten bij het individuele BK juniores.

Het is ontegensprekelijk, en het trieste herfstweer buiten benadrukt die stelling nogmaals: het einde van het zomerseizoen is nakend. Toch zijn er nog meerdere clubverantwoordelijken en trainers die volgend weekend keuzes moeten maken, want ook dit derde septemberweekend staat nog bol van klassieke organisaties.

Vrijdagavond trekt Looise het atletiekweekend op gang met een open Time Tronics meeting in thuisbasis Tessenderlo. De dag nadien is het alle hens aan dek in bijna alle leeftijdscategorieën. De Pupillen en Miniemen strijden op de Jos Nuyenspiste van Merksem voor hun Beker Van Vlaanderen. De twee keer twaalf teams (meisjes en jongens) hebben in het voorjaar hun schiftingen al afgewerkt en gaan nu met elkaar in de clinch voor de Bekers. Titelverdediger  AZW is er bij de meisjes ook weer bij, maar de jongens van DCLA, vorig jaar nog kampioen, konden zich op 30 april in Dilbeek niet plaatsen voor deze finale.  Bekijk hier alle finaleteams.

De Cadetten en Scholieren verdeelden vorig weekend hun nationale medailles in Moeskroen. Zaterdag trekken zij naar de andere kant van het land om in Stadion De Veen in hun provinciale outfit de nationale interprovinciale match te betwisten. Zoiets als een revanche voor misgelopen nationale medailles, bestaat eigenlijk niet, maar het klinkt altijd wel goed als je een of andere nationale medaillewinnaar hebt kunnen terugwijzen. Vanwege de lange seizoensduur én het slechte weer, mogen we van de hoofdrolspelers ook geen absolute topprestaties meer verwachten. Erg is dat niet, want de NIPM is in de eerste plaats een team-evenement: benieuwd wie de Oost-Vlamingen het vuur aan de schenen kan leggen en welke Waalse provincies er toch nog kunnen in slagen om een Vlaamse provincie achter zich te houden. Bekijk hier het tijdschema van Heusden-Zolder.

Er zijn zaterdag ook nog Masters aan het werk, tenminste de 40- en de 50-plussers. Die draven deze keer op in eigen land voor hun jaarlijkse interland tegen Duitsland en Frankrijk. Sint-Niklaas mag dan wel een thuisvoordeel opleveren, de geschiedenis leert ons wel dat onze beide buurlanden als collectief meer dan een maatje te groot zijn voor België, zodat het in het Bontinckstadion uitkijken wordt naar individuele succesjes. Bekijk hier alle info van de Masterinterland.

In buurgemeente Stekene is er zaterdag nog een werpmeeting vanaf de cadettencategorie en zowel in Antwerpen (BVAC) als in Lebbeke (LEBB) is er een Kids’ Athletics.

Ook veel jeugdbeweging op de zondagvelden met een jeugdmeeting in Westmalle (ACHL); jeugdmeerkampen in Diepenbeek en Izegem en een Kids’ Athletics in Oordegem-Lede. In Tielt is de Prijzenmeeting voorbehouden aan de Cadetten en Scholieren en een dag na hun Masterinterland, trekken de specialisten van het hamerslingeren en gewichtwerpen naar Obourg voor hun nationaal kampioenschap in die disciplines. Deelnemerslijst en tijdschema kan u op de site raadplegen.

Zondag is er ook veel beweging op het atletiekterrein van het provinciale domein in Huizingen. Daar wordt het laatste collectieve nationale kampioenschap van 2017 afgewerkt. Thuisclub Olympic Essenbeek Halle beschikt er bij dat Belgisch kampioenschap voor Juniores en Beloften ook over enkele kanshebbers. Denken we maar aan juniores Jonathan Sacoor (200m) en Tuur Bras (110mH), beiden vorige zondag nog tweemaal aan het estafettefeest in Moeskroen. Ook speerwerper Niel Mory (tegen titelfavoriet Jacob Grobbel/DCLA) en polsstokspringende belofte Nell Van Hansewijck (tegen favoriete Elien De Vocht/WACO) moeten het podium kunnen halen.

Jonathan Sacoor was overigens de enige junior of belofte die afgelopen zomer een nationaal record kon verbeteren; de nationale jongensploeg 4x100m in Grosseto en de 4x800m meisjes van LAC Eupen, stelden de junioresrecords nog flink bij, maar daarmee hield de recordoogst dit seizoen op. Van dat jongensteam komt alleen het Waalse duo Raphael Kapenda/SMAC en Jordan Paquot/SER naar Huizingen om er de sprintcompetities te domineren. Paquot zal het plaatselijke Sacoor in de 200m overigens niet makkelijk maken.

Het Eupense meisjeskwartet verdeelde zich over de 400m (Alicia Rohl die er Messalina Pieroni/LOOI treft), de 800m (Elea Henrard en Lorena Rohl die het podium moeten kunnen halen, al zullen Camille Muls/RESC en Febe Pardaens/ACP in eigen regio hun vel duur verkopen) en de 1500m (Mare Sabbe in een race waar Elise Vanderelst/MOHA de titel niet kan mislopen).

Het hoogtepunt van de zomer lag voor deze juniores en beloften al in de maand juli, met de Europese kampioenschappen voor hun leeftijdscategorie. Van die EK-deelnemers in Grosseto zien we zondag ook Eliott Crestan/SMAC (800m), Michael Obasuyi/DEIN (in de 110mH in duel met Tuur Bras), tienkamper Jean-Baptiste Nutte/DS (kogel en discus), Mathilde Deswaef/RCB (in de 5000m tegen Femke Speelman-Rooms/ATAC)  en het polsstokduo Hanne De Baene/OB - Melanie Vissers/WACO terug. Zij maken allemaal aanspraak op een nationale podiumplaats bij de juniores en dat geldt ook voor Gerbrand Huts/RCT (400m), Marvin Nicque/AVLO (ver) en het sprintduo Dominique Tchapda/SMAC-Laures Bauwens/RCG (100m en 200m) die in Italië allemaal aantraden in de nationale estafetteploegen.

De internationale Beloften moesten half juli in het Poolse Bydgoszcz al top zijn. De meeste van die uitblinkers passen dan ook voor dit late Belgisch kampioenschap. Toch treedt driekwart van het 4x400m team (5de bij dat EKu23) in Huizingen nog aan voor de baanronde: Alexander Doom/AVR, Christian Iguacel/AVKA en Asamti Badji/RESC. Hun collega Michaël Rossaert/ACW opteert zondag voor de korte sprintnummers. Europees beloftekampioen Ben Broeders/DCLA maakt ook zijn opwachting aan de Huizingse polsstokstand en moet er samen met club- en trainingsmakker Frederik Ausloos de competitie naar een Leuvense hand kunnen zetten. Dylan Owusu/RCG (400mH) en Dylan Caty/RESC (110mH) zullen moeiteloos de horden domineren. De plaatselijke 5000m-beloften Lisa Rooms en Simon Debognies, die erg succesrijk waren in Bydgoszcz,  treden niet aan in Huizingen: een standpunt dat op alle begrip moet kunnen rekenen na een lang en vruchtbaar zomerseizoen.

Voor andere interessante junioreswedstrijden in Huizingen wordt het uitkijken naar het Kapelse trio Jochem Vermeulen (1500m)-Jordi Van den Eynden (400mH)-Emma Van Laer (400mH); het hoogspringduel tussen Lars Van Looy/VAC en Giebe Algoet/HCO; meerkampkampioene Nicasina Rossaert/ACW (hoog) en hordesprintster Hanne Vancamp/OLSE. Bij de werpsters lijken de Waalse meisjes Emilie Dodrimont/CABW (discus) en Pauline Smal/SMAC (speer) te sterk voor de Vlaamse concurrentie.

Bij de beloften valt de Waalse dominantie in het langere loopwerk op: Maxime Delvoye/SDY (800m), Oussama Lonneux/RFCL (1500m), Dorian Boulvin/CABW (5000m) en Benoit Ruscart/USTA voeren allemaal de startlijsten aan. Emile Verdonck/AZW en Fabiano Kalandula/RESC kunnen een boeiende hoogspringcompetitie afleveren, iets wat ook verwacht mag worden van kogelstoters Matthias Quintelier/AVKA, Ilya Defrère/DCLA en Max Vlassak/SACN. Daartegenover staat Jarne Duchateau/BRAB op een eenzame speerwerphoogte.

Manon Depuydt/ACME wordt ongetwijfeld een van de vrouwelijke beloftenuitblinksters in Huizingen. Zij krijgt in beide sprintnummers wel wat weerwerk van een steeds beter acterende Elise Mehuys/LYRA. Sarah Missinne/KAAG en Siliane Vancauwemberghe/MOHA treffen elkaar in de 100mH en Yoika De Pauw/STAX kan met haar meerkamptalent de speer naar een titel mikken en ook met de kogel is zij niet kansloos. Daar treft ze ook discuswerpster Katelijne Lyssens/ROBA die goed op dreef is en twee Belgische beloftetitels ook wel ziet zitten. Voor Elke Godden/AVKA is de steepletitel al een zekerheid, een gegeven dat ook voor Claire Orcel/CSF (hoog), Charlotte Van Hese/AVLO (5000m) en Eline Pinter/KAPE (1500m) van toepassing moet kunnen zijn. De baanronde (met en zonder horden), de 800m en het verspringen kunnen echter alle kanten uit met meer kandidaten dan dat er podiumplaatsen voorzien zijn. Bekijk hier de deelnemerslijsten en het tijdschema.

Het gebeuren op de weg speelt zich vrijdagavond af in Deinze met de Corrida van de Leievallei (max.12K) en op zaterdag met de Foyer Jogging in Brussel (ATLE, max.9,6K), de Kermisloop in Maldegem (ACME, max.15K) en de Brouwerijloop in Alken (ACA,max.10K)