07/09

Atletiekblik op weekend: BK cadetten & scholieren jongens: dubbele titels worden niet makkelijk

-ldq1634

Een werptrio op zoek naar scholierenmedailles in Kessel-Lo: vlnr. Senne Prenen, Lars Coene en Ward Spelmans.

De Cadetten en Scholieren waren afgelopen zomer karig met het afleveren van nationale records. Bij de Scholieren meisjes ging dat dankzij polsstokspringster Elien Vekemans/DCLA en kogelstootster Myrthe Van Der Borght/VS nog net iets vlotter dan bij de jongens, waar Cadet Matthijs Latinne/WS in zijn eentje voor twee recordverbeteringen zorgde. De man van White Star zal er dit weekend echter niet bijlopen in Kessel-Lo.

Meteen kunnen andere Cadetten zich profileren in de 800m, al krijgt Vlaams kampioen Thomas Borry/SPBO het toch niet onder de markt, want ook hier komt de grootste kanshebber van onder de taalgrens in de persoon van Gregoire Demanet/SMAC. In de 400m heeft Latinne geen Waalse opvolger, zodat Tibo Malumgré/GEEL en Victor Bettens/EA hun spannend Vlaams duel nog eens kunnen overdoen met Toon Bodson/DAC deze keer als scherprechter. De clubmakkers van Latinne - Olivier Lifrange/WS en Florian Farese/WS - domineren de kortste sprintnummers. Het wordt daar een hele opgave voor Vlaamse kampioenen Timber Huysmans/GRIM (100m) en Jelle Vandriessche/ASVO (200m) om een medaille te bemachtigen. Ook 1500m-kampioen Jasper Huysmans/RAM staat voor een moeilijke opdracht om zijn zege van Gentbrugge te herhalen. Luikenaar Tom Delrez/RFCL beschikt over de betere papieren.

Simon Vynck/AVLO werd een van de grote uitblinkers bij de Cadetten in Gentbrugge met een dubbele titel in de 300m horden en het hinkstap. De Lokerenaar blijft nu medefavoriet in de springbak, maar past voor de lage horden. Zo schuift zilveren Pablo De Wulf/DAC in die favorietenrol en de Dilbekenaar behoort met Thomas Florkin/FCHA en Niels Scheerder/AVKA ook tot het kransje van medaillekandidaten over de hoge horden. In het langere hindernisnummer, de 1500m steeple, toonde Ward Janssen/ATLA zich in Gentbrugge duidelijk de sterkste. In Kessel-Lo zal hij wel rekening moeten houden met Clément Labar/ARCH.

Voor de jongens wordt het niet echt evident om dit weekend twee keer goud te verzamelen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo is er Alexander Anthonissen/KAPE die zijn Vlaamse leeftijdsgenoten met de kogel en de discus overklaste en ook op nationaal vlak lijkt niemand de Kapellenaar zondagvoormiddag te kunnen bedreigen. Zijn regiogenoot Thomas Van Der Poel/BRAB heeft zondag eveneens goede vooruitzichten, maar dan in de springnummers, waar hij de deelnemerslijst van hoog- en verspringen aanvoert. Thomas beperkte zich bij de Vlaamse titelstrijd tot het hoogspringen, maar gaat nu dus ook in de verspringbak op zoek naar eremetaal. Netsan De Boeck/DAC die met een windgesteunde supersprong uitpakte in Gentbrugge, staat pas 9de op de deelnemerslijst maar heeft dus al bewezen dat hij meer in zijn mars heeft. Timon Van Damme/LEBB, nog een Vlaamse springkampioen, krijgt liefst vier Waalse polsstokspringers voorgeschoteld die al hoger sprongen. Pierre Straet/HERV is de enige die al over vier meter klom. Nog een Waals overwicht in het speerwerpen met Axel Girard/OSGA in pole-position. Jan Van Campe/KAAG was de beste in een spannend Vlaams kampioenschap (één meter verschil tussen goud en brons) en krijgt in Kessel-Lo naast zijn podiumcollega’s van Gentbrugge ook nog af te rekenen met de daar afwezige Jef Laenens/ACME als medaillekandidaat.

De Scholieren jongens hebben al wat meer maturiteit waardoor voorspellingen ook stabieler zouden moeten zijn. Niemand neemt enig risico door Louis Vandermessen/CABW als topfavoriet van de 1500m aan te duiden. Louis, vorige vrijdag nog de beste in de 1000m van de Youth Memorial en in Györ vanwege een val een zeker steeplemedaille mislopen, telt liefst…15 seconden voorsprong op de naaste concurrent. Voor Vlaams kampioen Lucas Maes/KAPE wordt het geen wandeling naar zilver of brons, al maakte hij als tweede wel een goede beurt vorige vrijdag bij de Youth Memorial. Ook het KAAG-kampersduo Liam Sprangers (polsstok) en Lars Coene (discus) moeten hun Vlaamse titel een verlengstuk kunnen geven. Hun teamgenoot en tienkamper Jente Hauttekeete/KAAG heeft keuze te over. Hij opteert voor de 110m horden, waarin de tegenstand voornamelijk van onder de taalgrens zal komen, en voor een niet-tienkampnummer als hinkstapspringen. Daar zal Jente zich wel moeten driedubbel plooien om voorbij Vlaams kampioen Simon Versavel/FLAC te geraken. Simon, vorig jaar cadettenkampioen, is net als Jente en Lars Coene (in 2017 discuskampioen bij de Cadetten) nog eerstejaars. Hauttekeete kiest dus niet voor het verspringen dat hij in Gentbrugge nog domineerde. Kwinten Torfs/ACHL beleefde daar een off-day en werd pas 9de maar de Kempenzoon zal nu alleszins hoger willen mikken dan zijn bronzen plak van vorig jaar. Ook hier is Simon Versavel een podiumkandidaat.

Wout Bex/LOOI en Lucas Lievens/ZA werden vorig jaar ook nationaal cadettenkampioen in hun specialiteit en hebben realistische vooruitzichten om die titel als eerstejaarsscholier al een verlengstuk te geven. Beiden voeren hun deelnemerslijst aan, maar Wout krijgt in de 400m horden Benjamin Paquot/SER en Jens Lejeune/FLAC als belagers, terwijl Lucas dicht gezelschap krijgt van zijn streekgenoot en Vlaams kampioen Tom Verheyden/EA. In het langste loopnummer kunnen de plaatselijke Leuvenaars Kobe Hermans en Wout Debroyer hun dubbelslag van Gentbrugge nog eens overdoen. In deze 3000m krijgen ze wel de Duffelse tweeling Petersen op de hielen.

Wolf Beliën/STAX stond vorig jaar als eerstejaars al op beide sprintpodia bij de scholieren, maar niet op het hoogste trapje. Ook nu is winst geen garantie, want Arthur Pinter/CABW komt heel dicht in zijn buurt. Met 100m-winst tijdens de Youth Memorial heeft Wolf vorige vrijdag een pak zelfvertrouwen getankt. Dat was ook zo voor Matthias Van Gestel/ACHL, die net als bij het KVV de 400m bij de Memorial won. Matthias gaat in Kessel-Lo op zoek naar sprintmedailles en moet alvast in de 100m voorbij Richard Bamfo/KAAG om dat doel te verwezenlijken. Zo gaat de toppositie in de baanronde naar Milan De Neef/ROBA, zowel in Gentbrugge als in Brussel de nummer twee na Van Gestel. Ruben Van Looy/ARAC staat met de snelste 800m-tijd achter zijn naam. De Vlaamse kampioen krijgt de regerende scholierenkampioen Lennert Dewulf/RCG als tegenstander. De man uit Lochristi won vorig jaar vanuit de B-serie en weet dus alles over het gevaar dat schuilgaat in tactische koersen. Voor Ruben ziet het er alvast goed uit om zijn opmars in de voetsporen van mama Lief Slegers verder te zetten.

Het kogelstoten kan alle kanten uit, want de podiumkandidaten zijn erg aan elkaar gewaagd. Senne Prenen/MACD werd Vlaams kampioen voor Ward Spelmans/TACT en Jonas Vanderborght/DCLA. Plaatselijke Jonas heeft wel de beste prestatie achter zijn naam maar Limburger Senne won vorig jaar al zilver als eerstejaars. En Ward werd in 2017 in hetzelfde Moeskroen al de cadettenkampioen. Het trio houdt in Kessel-Lo ook best eerstejaars Mathieu Vanydegem/SMAC in de gaten. Hij liet zijn werptuig deze zomer ook al eens voorbij de 15 meter ploffen. Ward De Block/ACW werd Vlaams speerwerpkampioen en kan in de erelijst zijn clubgenoot Cedric Sorgeloos opvolgen. Maar dan moet alles wel meezitten: Jelte De Cock/ACG moest de Vlaamse titel verrassend aan de Waaslander laten en kan zich beroepen op zijn ervaring als cadettenkampioen. Maar het grootste gevaar voor beide Oost-Vlamingen zal komen van Robin Henry/ROCA. De tienkamper uit Rochefort pakte vorig jaar al brons en beschikt nu ook over de beste jaarprestatie van alle deelnemers.

Zondag worden deze kampioenschappen ook traditioneel aangevuld met de estafettekampioenschappen voor juniores. In tegenstelling met vorig jaar, zullen alle podiumplaatsjes nu wel bezet kunnen raken. Bij de vrouwen staan 4 (4x100m) en 5 (4x800m) teams op de deelnemerslijst; in 2017 waren dat er slechts 2. Bij de mannen kan de 4x100m met 8 ingeschreven teams nog net in één reeks gelopen worden. 6 ploegen voor de 4x400m (idem 2017) en liefst 8 viertallen voor de 4x1500m (slechts 3 in 2017) komen ook in actie in de Roelants Arena.

U kan hier het tijdschema en de deelnemerslijsten raadplegen.
De deelnemers aan de junioresestafetten raadpleegt u hier.
Een overzicht van alle Belgische kampioenen bij de Cadetten en Scholieren sedert 1978, kan u hier bekijken.