26/08

WK dag 8: Ben Broeders mooi zevende, Cheetahs naar finale

afbeelding-van-whatsapp-op-2023-08-26-om-23.52.01

Ben Broeders.

De voorlaatste dag van het WK in Boedapest was er één van wisselend Belgisch succes. Het positieve woog het zwaarste door met een zevende plaats voor Ben Broeders en een finale voor de Belgian Cheetahs, maar de uitschakeling van de Belgian Tornados vormt wel een ferme domper.

Om 7u ’s morgens was het al de beurt aan Hanne Verbruggen/VITA. Bedoeling van dat vroege startuur was natuurlijk om de hitte voor te zijn. Gezien haar gebrekkige voorbereiding door een heupblessure sleepte Hanne er nog een verdienstelijke 39e plaats uit in 2u37’15.

Ben Broeders/DCLA was ’s avonds de eerste om in actie te komen. Hij deed een uitstekende zaak door 5m75 bij zijn eerste beurt te overschrijden. Daarna ging de lat naar 5m85, wat een evenaring van zijn nationale record zou betekenen. Dat lukte niet, maar hij was wel knap zevende van de wereld. Zijn beste resultaat ooit op een WK.

Daarna was het aan de Belgian Tornados. Julien Watrin/DAMP nam geen al te beste start, wisselde als zevende en daardoor liepen de Belgen de hele wedstrijd achter de feiten aan. Dylan Borlée/OEH rukte op naar de vijfde plaats, een stekje dat Robin Vanderbemden/SER en Alexander Doom/AVR vasthielden. In 3’00”33 strandden de Tornados op één tiende van de finale, als negende over de twee reeksen heen. Na zeven WK-finales op rij komt dit heel hard aan.

De dag eindigde toch op een positieve noot met dank aan de Belgian Cheetahs. Zeer positief zelfs. Naomi Van Den Broeck/ROCA deed wat ze kon ondanks hinder aan de hamstring en was zesde. Imke Vervaet/RCG en Hanne Claes/DCLA waren goed en rukten op naar de derde plaats. Dat stekje hield Helena Ponette/HCO vast. De Cheetahs klokten met 3’23”63 de vijfde tijd over beide reeksen heen, maar na de diskwalificatie van de Amerikanen gaan ze als vierde naar de finale. Dromen van het podium lijkt niet helemaal onrealistisch.  

Bekijk het programma en de resultaten van de Belgen op onze WK-pagina

Bekijk/beluister interviews met de Belgen in Boedapest op ons podcastkanaal Track Record op YouTube of Spotify