04/10

WK dag 7: Zilveren Nafi Thiam in de zevenkamp!

belgaimage-156455437-full

Een zevenkamptrio waarop ons land best trots mag zijn !

Nafi Thiam heeft België in Doha zijn tweede zilveren WK-medaille ooit bezorgd. De zevenkampster deelt die eer met Philip Milanov, de enige die ooit beter deed met goud was … Nafi Thiam in 2017. Hoewel ze hoopte om haar titel te verlengen en de tweede plaats en bijbehorende 6.677 punten in die zin niet het verhoopte resultaat zijn, kan onze landgenote toch met trots de zilveren medaille om haar hals hangen.

Het verspringen was dit seizoen met meerdere verbeteringen van het Belgisch record, uitzonderlijk goed verlopen voor Nafi Thiam/RFCL, daar lag een kans om haar concurrente Katarina Johnson-Thompson een tik uit te delen. Maar in een zevenkamp heb je slechts 3 in plaats van 6 pogingen en het omgekeerde gebeurde. Nafi kwam telkens ver van de balk uit en bleef daardoor op 6m40 steken, nog altijd wel goed voor een vierde plaats, maar KJT deed meer dan 30 centimeter beter. Weg goud.

In het speerwerpen had de Naamse met haar veelbesproken elleboogblessure te kampen: dat ze niet verder zou komen dan 48m04, lag enigszins in de lijn der verwachtingen. Het leverde een zesde plaats op. In de afsluitende 800 meter startte ze voortvarend, maar dat moest ze op het einde wat bekopen. Ze finishte in 2:18.93 en totaliseerde uiteindelijk 6.677 punten. Onder de verwachtingen, maar laat ons toch vooral benadrukken dat ze aan haar indrukwekkend palmares een mooie zilveren WK-medaille toevoegt. En uiteraard ook dat Johnson-Thompson outstanding was: ze  verbeterde het Britse record van Jessica Ennis en totaliseerde 6.981 punten.

Hanne Maudens/VS begon met een derde plaats en 6m41 in het verspringen goed aan haar tweede tweede dag, het speerwerpen viel wat tegen met 36m22 en een zestiende plaats. In de 800 meter had ze te weinig concurrentie om de wedstrijd samen hard te maken. Ze won de B-reeks, maar had op meer gehoopt dan 2:12.98. Hanne sluit dit WK af als elfde van de wereld met 6.088 punten.

Noor Vidts/VAC kende een moeizame tweede dag en begon met 6m11 in het verspringen, goed voor plaats tien. In het speerwerpen moest ze vrede nemen met 33m58 en plaats zestien, een strijdlustige 800 meter besloot ze in 2:15.94. Het leverde haar 5.989 punten op, waardoor Noor zich vijftiende van de wereld mag noemen.

Twee van onze landgenoten traden tot slot aan in de reeksen van de 1500 meter. Verrassend genoeg was het niet nationaal recordhouder Ismael Debjani/CABW die doorstootte, maar wel Isaac Kimeli/OEH, die al twee 5000 meters in de benen heeft in Doha. Isaac deed goed mee in zijn reeks, maar werd gehinderd door twee valpartijen en liep zelf ook een onstuimige reeks. Zijn laatste rechte lijn was heel sterk, waardoor hij als zevende finishte in 3:37.87, genoeg om door te stoten met de verliezende tijden. Ook Ismael hoopte op die verliezende tijden en ging daarom zelf aan kop sleuren, maar dat bleek niet de juiste tactiek. Hij kwam energie tekort als het om de knikkers ging en kwam er niet meer aan te pas om als tiende te eindigen in 3:39.11.

 Bekijk hier het nationale overzicht van Doha.