03/10

WK dag 6: Sacoor en Claes 12de van de wereld, Thiam tweede na vier onderdelen

belgaimage-156402992-full

Jonathan Sacoor.

De zesde dag van het WK in Doha was er één vol met Belgische actie. Liefst vier meerkampers uit ons landje waren actief in Qatar, Nafi Thiam is tweede na de eerste dag van haar zevenkamp. Jonathan Sacoor werd heel knap twaalfde van de wereld over 400 meter, Hanne Claes deed precies hetzelfde in de 400 meter horden.

Jonathan Sacoor/OEH moest aan de bak in de eerste van drie halve finales. Hij startte goed, maar hield wat  in tussen 100 en 200 meter. Dat foutje kostte hem een nog straffere chrono, maar zijn slotstuk was sterk en hij finishte in 45”03, een evenaring van zijn persoonlijk record. Die tijd leverde hem vorig jaar de wereldtitel op bij de juniores. In zijn reeks was Jonathan vierde, terwijl alleen de top twee rechtstreeks doorstootte. Zijn chrono volstond niet om door te stoten met de verliezende tijden, maar hij is op zijn 20ste wel de twaalfde van de wereld. Chapeau!

Een trainingsmaatje van Jonathan onder Jacques Borlée, liep de halve finales van de 400 meter horden: Hanne Claes/RESC. Ze startte goed en viel nooit stil om als vijfde te finishen in 55”25, een beste seizoenstijd. Ook zij bleek uiteindelijk twaalfde van de wereld, eveneens een prestatie om u tegen te zeggen.

De vier Belgische meerkampers maakten dat er altijd wel een landgenoot in actie te zien was in het Khalifa International Stadium. Nafi Thiam/RFCL stond als titelverdedigster natuurlijk het meest in de spotlights. Ze begon met een sterke 100m horden in 13"36, goed voor een tiende plaats. In het hoogspringen wipte ze over 1m95, wat de tweede plaats opleverde. Slecht kan je dat onmogelijk noemen, maar na haar 2m02 eerder dit jaar, bleef ze een beetje op haar honger zitten. In het kogelstoten was ze met 15m22 heer en meester, de 200 meter vormde ondanks reekswinst een kleine ontgoocheling: 24"60 en een twaalfde plaats. Alles samen brengt dat Nafi op een tweede plaats, op 96 punten van de Britse leidster Katarina Johnson-Thompson. Dag twee wordt een thriller om duimen en vingers van af te likken!

Noor Vidts/VAC kende een uitstekende start met een veertiende plaats in 13"58 in de 100m horden en een achtste plaats in het hoogspringen met 1m77. Daarna kreeg ze het wat moeilijker met een dertiende plaats in het kogelstoten met 13m55 en een elfde plaats in de 200m met 24"46. In het klassement staat ze mooi dertiende, hoger dan ze op voorhand werd verwacht.

Hanne Maudens/VS begon sterk aan haar zevenkamp met een persoonlijk record op de horden: 13"90 en een achttiende plaats. Het hoogspringen loopt al het hele seizoen moeilijk, met 1m71 kon ze enigszins de meubelen redden, al werd ze wel laatste. In het kogelstoten was ze vijftiende met 13m12, de dag afsluiten deed ze met een hele sterke 200 meter in 23"81, een persoonlijk record en goed voor plaats drie. Ze begint als zestiende aan de tweede dag.

Na een verstoorde voorbereiding stond Thomas Van der Plaetsen/DEIN alsnog gezond en wel aan de start in Doha. De 100 meter was met 11"38 meteen degelijk. Meer dan een 21ste plaats leverde het niet op, maar zijn specialiteiten liggen elders. In het verspringen liep het grondig mis: hij noteerde 7m20 bij zijn eerste beurt, maar erger nog was dat zijn resterende twee pogingen ongeldig waren. Wat normaal een van zijn sterktes zou moeten zijn, leverde nu maar een vijftiende plaats op. Het kogelstoten was met 13m78, goed voor plaats negentien, niet goed en niet slecht. Met 2m08 was het hoogspringen daarentegen wel een meevaller: die hoogte leverde een derde plaats op. In de afsluitende 400 meter viel VDP stil in de tweede wedstrijdhelft om te finishen in 50"89, goed voor plaats twintig. In het klassement is hij negentiende na de eerste tienkampdag.

Bekijk hier het nationale overzicht van Doha.