06/10

WK dag 9: Cheetahs en Tornados naar finale en Spelen, Zagré in halve finales

belgaimage-156535615-full

Een achttal voor de WK-finale van de aflossingen: Cheetahs & Tornados.

De voorlaatste dag op het WK in Doha is er van de beteren geworden voor de Belgen. In de 4x400 meter plaatsten zowel de Belgian Cheetahs, met Belgisch record, als de Belgian Tornados zich voor de finale en dus ook voor de Olympische Spelen in Tokio. Anne Zagré bereikte de halve finales van de 100 meter horden, Thomas De Bock de top 45 van de marathon.

De Belgian Cheetahs stonden voor een aartsmoeilijke opdracht. Zonder Cynthia Bolingo/CABW moesten ze zich in de finale hijsen voor olympische kwalificatie. Hanne Claes/RESC deed het als startloopster goed en wisselde als vierde of vijfde, Imke Vervaet/RCG startte snel en zag de concurrentie terugkeren in de laatste rechte lijn, maar hield mooi haar positie vast. Paulien Couckuyt/AVKA maakte de meeste indruk. Ze startte razendsnel maar hield gewoon stand op het einde om Camille Laus/RCB als derde te lanceren. Ook Camille liep uitstekend, maar zag in de laatste meters wel Oekraïne terugkeren. De top drie en rechtstreekse kwalificatie was weg, maar al snel bleek dat de 3:26.58 van de Cheetahs meer dan voldoende was voor de finale en dus ook voor Tokio 2020. Meer nog, ze verpulverden het Belgisch record!

De Belgian Tornados werden meer dan hun vrouwelijke collega’s in de finale verwacht, en kweten zich al bij al vlot van hun taak. Dylan Borlée/RCB lanceerde de Belgen als vierde, Julien Watrin/DAMP maakte indruk in de laatste rechte lijn en gaf het stokje als tweede door aan Jonathan Sacoor/OEH. Die liep in zijn gekende soepele tred, maar verloor wel één plaatsje. Geen probleem voor kapitein Kevin Borlée/RCB, die de Fransen opat en nog bijna leider Jamaica ging halen. De Tornados finishten als tweede in 3:00.87, goed voor rechtstreekse kwalificatie voor de finale én de Spelen. In de finale is er zondag véél mogelijk.

Anne Zagré/RESC had door haar liesproblemen geen al te grote verwachtingen van haar 100 meter horden, maar vertrok als een raket, en dat terwijl ze bekend staat als een eerder slechte startster. Ze trok het goed door om te finishen in 12.91, een beste seizoenstijd en goed voor plaats drie in haar reeks. Ook zij stootte rechtstreeks door, en dat met de veertiende tijd over alle reeksen heen.

Thomas De Bock/OEH stond om één voor middernacht lokale tijd en bij 31 graden aan de start van de marathon. Hij kwam na vijf kilometer door als 67ste om beetje bij beetje op te schuiven – met dank onder meer aan de talrijke opgevers – en uiteindelijk verdienstelijk als 42ste te finishen. Niet over de rode lijn gaan was de boodschap, zowel met oog op het eindresultaat als zijn gezondheid, en dat pakte hij goed aan. Eindtijd: 2u21.13.

Bekijk hier het nationale overzicht van Doha.