23/08

WK dag 5: Schitterende vijfde plaats voor Cynthia Bolingo

belgaimage-72465317

Cynthia Bolingo.

Opnieuw een streepje geschiedenis. Cynthia Bolingo heeft met een vijfde plaats in de finale van de 400 meter op het WK atletiek in Boedapest het beste Belgische resultaat ooit van een vrouw in een loopnummer geëvenaard. Ze deed even goed als Kim Gevaert in de 100 meter in Osaka in 2007. Een fenomenale prestatie van Bolingo.

Vanuit de ondankbare baan twee begon Cynthia Bolingo/CABW als een speer aan haar 400 meter in Boedapest. Niets te verliezen natuurlijk. Na 100 meter lag ze in derde stelling. Daarna nam ze lichtjes gas terug om de laatste rechte lijn als zesde in te gaan. In die rechte lijn rukte ze nog één plaatsje op om uiteindelijk schitterend als vijfde te eindigen, één duizendste van een seconde voor de Nederlandse Lieke Klaver. De chrono van Cynthia: 50"33, prima gezien de vermoeidheid en de baanindeling. De wereldtitel was in 48"76 voor de Dominicaanse Marileidy Paulino.

Nooit deed een Belgische vrouw in een loopnummer beter dan een vijfde plaats. Cynthia komt nu helemaal bovenaan dat historische lijstje, samen met Kim Gevaert. Om maar te zeggen: prestaties zoals die van vanavond in Boedapest moeten we koesteren, want ze zijn zeldzaam en uitzonderlijk.

Ben Broeders/DCLA moest ’s morgens al aan de bak in de kwalificaties van het polsstokspringen. Hij was foutloos tot en met 5m70, maar maakte het dan even spannend op 5m75. Hij had drie pogingen nodig waardoor het echt wel bibberen werd, maar hij slaagde. Benieuwd wat hij in de finale kan, die zaterdagavond op de planning staat. Ben is trouwens de eerste Belgische man die ooit drie WK-finales haalt. Chapeau.

Bekijk het uurschema en de resultaten van de Belgen op onze WK-pagina. 

Bekijk/beluister de WK-specials met de Belgen ter plekke van onze videopodcast op ons YouTube-kanaal of Spotify