20/08

WK dag 1: Mixed Relay verdienstelijk vijfde

belgaimage-72265635

De Mixed Relays met Imke Vervaet, Camille Laus, Robin Vanderbemden en Jonathan Borlée

Het WK in Boedapest is niet slecht begonnen voor België. De Mixed Relay was mooi vijfde in de finale. Noor Vidts staat zesde na de eerste dag van de zevenkamp en Ruben Verheyden staat in de halve finales van de 1.500 meter.

Het WK begon met een uur vertraging door hevige regenval, en dat is voor niemand ideaal. Het is natuurlijk goed dat er niet in de stortregen moest worden gelopen, maar de timing van de opwarming werd voor iedereen wel grondig verstoord. Noor Vidts/VAC, de eerste Belg in actie in het National Athletics Center in Boedapest, liet het niet te veel aan haar hart komen. Ondanks een natte piste en een tegenwind van 1.1 meter per seconde klokte ze een erg degelijke 13”33 in de 100 meter horden, goed voor een vijfde plaats. Het hoogspringen viel onder dezelfde noemer: erg degelijk. Noor was zevende met 1m80.

Het kogelstoten was bij Noor zelfs meer dan degelijk. Met 14m40 was ze vijfde, en ze kwam tot amper drie centimeter van haar persoonlijk record. Tot dan kon je spreken van een uitstekende eerste dag, maar de 200 meter werd de minste van de vier proeven. Noor was vierde in 24”23, een stevig eindje boven haar persoonlijk record. Dat maakt dat ze momenteel zesde is na de eerste dag. Voor het podium komt ze 67 punten tekort, voor haar persoonlijk record 108 punten. Niets is definitief gaan vliegen.

Onze Mixed Relayploeg liep een beresterke eerste ronde. Robin Vanderbemden/SER, Imke Vervaet/RCG, Florent Mabille/RESC en Camille Laus/OEH stootten als derde in hun reeks rechtstreeks door en kwamen met 3’11”81 zelfs tot op drie tienden van het Belgisch record. In de finale kwam Jonathan Borlée/OEH voor Florent, de rest van de ploeg was dezelfde. De chrono was met 3’13”89 minder, maar dat is gezien de vermoeidheid niet onlogisch. We waren toch verdienstelijk vijfde.

Elise Vanderelst/MOHA verging het minder. Zij werd kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 1.500 meter en was in haar serie veertiende in 4’11”55. Daarna volgden nog drie mannelijke 1.500 meterlopers. Ruben Verheyden/EA was de enige die doorstootte. Hij was knap vijfde in zijn reeks in 3’47”03. Jochem Vermeulen/AVLL sneuvelde als negende in zijn reeks, maar zette met 3’35”45 wel een prima chrono neer en kan zich niets verwijten. Ismael Debjani/CABW speelde geen rol van betekenis en was vijftiende in zijn serie in 3”39”73. Die rol van betekenis was er evenmin voor Philip Milanov/VAC. Hij was negentiende in de kwalificaties van het discuswerpen met 63m00.

Bekijk de uitslagen van de Belgen op onze WK-pagina