22/12

Wintertrainingen van Manon Depuydt verlopen “verbazingwekkend goed”

depuydt-manon

Manon Depuydt.

Op alle afstanden van 100 tot 400 meter liep Manon Depuydt afgelopen zomer stevige persoonlijke records. Maar dat betekent niet dat haar honger gestild is. De winterse trainingen verlopen uitstekend, het doet dromen van een olympische zomer.

Van een tiendaagse stage op Tenerife reisde Manon Depuydt/ACME afgelopen weekend rechtstreeks door naar de VAL-turbostage in Louvain-la-Neuve. Op Tenerife was het om en bij de 23 graden en scheen de zon onafgebroken, ideaal om de basis te leggen voor komende zomer. “Mijn trainingsschema was er niet zo veel zwaarder dan thuis. Ik deed alleen wat extraatjes: een beetje meer mobiliteit en stabiliteit”, zegt Manon. “En toch helpt zo’n stage enorm. Het enige waar je aan moet denken is goed trainen.”

Een dikke zes weken is de specialiste van de 200 meter nu aan het trainen, en dat loopt op wieltjes. “Het gaat zelfs verbazingwekkend goed, hout vasthouden dus. Na een lang seizoen had ik gevreesd dat de opbouw moeizaam zou verlopen, maar dat is niet het geval. Er is nog veel progressiemarge bij mij. Ik ben van nature niet erg flexibel, dus ik kan nog veel soepeler worden. Verder probeer ik nog iets sterker te worden en technisch alles nog wat meer op orde te krijgen.”

Manon legt er deze winter duchtig de pees op. “Ik doe meer volume dan in de zomer en de krachttrainingen zijn ook iets zwaarder. Vorige zomer heb ik geleerd dat mijn lichaam tijdens het seizoen veel rust nodig heeft, maar in de winter mag er goed worden doorgetraind.”

Ook na een succesvol uitstapje naar de 400 meter afgelopen zomer, dat resulteerde in een mooie 53.52, blijft Manon komende zomer op de 200 meter inzetten. “Ik heb met mijn coach (Philip Gilson) afgesproken dat we gewoon verder doen zoals we bezig waren. Veel mensen vragen of ik niet zou overstappen naar de 400 meter, maar de 200 meter blijft mijn focus met af en toe een 100 en een 400 meter. Ooit zou ik graag eens onder de 23 seconden lopen over 200 meter.”

In de indoorhaal mogen we Manon in actie verwachten. Het KVV en het BK staan op de planning, eventueel nog aangevuld met enkele buitenlandse meetings. “Dat kan goed doen om mijn start en versnelling als eens te oefenen”, luidt de motivatie. Maar de échte motivatie, dat zijn de Spelen. “Ik wil het op zijn minst proberen. Haal ik Tokio niet, dan is het zo, maar dan heb ik het tenminste geprobeerd. Vorige zomer stond ik 60e op de ranking, en er zijn 56 plaatsen, dus het kan. Lukt het niet, is er nog altijd het EK in Parijs.”