06/10

Manon Depuydt wil komende maanden meer langer loopwerk doen op training

depuydt-hf

Manon Depuydt.

Afgelopen zomerseizoen bleef Manon Depuydt wat op haar honger zitten. Ze voelde in competitie dat ze op training weinig langer loopwerk afwerkte, en zal daar meer op gaan focussen de komende maanden. Sinds gisteren is de 200 meterspecialiste aan haar winterprogramma begonnen.

"Ik ben overal stijf nu", zegt Manon Depuydt/ACME lachend, nadat ze maandag de trainingen hernam. "Ik heb vier weken rust gekregen na de zomer. Eén week was pure rust, in de andere drie heb ik mijn stage als kinesist gedaan." De Belgian Cheetah bevindt zich tussen haar derde bachelor en eerste master in. "Het was wel eens nodig om er op atletiekvlak even helemaal tussenuit te zijn, want mentaal vond ik het geen makkelijk seizoen. Toen we gisteren opnieuw verzamelden, merkte je dat iedereen er weer zin in had", klinkt het over de herneming in de groep van Philip Gilson.

Tijdens het korte zomerseizoen klokte Manon 11"65 in de 100 meter en 23"89 in de 200 meter, en daar was ze niet helemaal tevreden mee. "Ik bleef achter met een dubbel gevoel. Ik was goed voorbereid en de testen in mei waren veelbelovend, maar het was niet evident om opnieuw de juiste concentratie te vinden toen er uiteindelijk toch wedstrijden bleken te komen. We zijn er iets te lang vanuit gegaan dat er geen seizoen zou komen en hebben te weinig specifiek getraind. De wedstrijden vielen daarom wat tegen, er zat nochtans meer in. Ik ben wel blij met mijn persoonlijk record in de 300 meter (37"57), maar volgend seizoen wil ik toch tonen dat ik meer waard ben."

Manon wilde bij elke wedstrijd het maximale bereiken, maar miste soms wat druk. "Onbewust heeft het misschien toch in mijn hoofd gespeeld dat de prestaties deze zomer weinig of niets uitmaakten met oog op kampioenschappen. Er was te weinig adrenaline."

Behalve adrenaline miste de 200 meterspecialiste deze zomer ook wat steviger trainingswerk. "We hebben heel hard op techniek ingezet en pure, korte sprint, en weinig op langer loopwerk. Dat heb ik voelbaar gemist en het zal nodig zijn om dat de komende weken bij te schaven. Momenteel betekent dat trage 200'tjes in 40 seconden met weinig rust tussen, later zal het wat sneller en intensiever worden. Langer dan 300 à 400 meter gaan we nooit. Dat loopwerk wordt het belangrijkste deze winter, maar we zijn ook hard op mijn bochten aan het werken."

In de eerste week van de winteropbouw gaat het er nog niet al te stevig aan toe in de groep van Philip Gilson. "Onze trainingen zijn altijd in blokjes van vier weken opgedeeld. De eerste week is opbouwen, de derde week is de zwaarste en de vierde week is even bekomen. Momenteel is het dus nog redelijk kalm."

Vandaag is het moeilijk om wedstrijden te plannen na nieuwjaar – niemand weet wat er door zal gaan – maar Manon zit wel met indoorplannen in het achterhoofd. "Ik heb tegen Philip gezegd dat ik graag een snelle 200 meter indoor wil lopen. Met oog op kwalificatie voor de Spelen zou ik graag mijn PR (23"59, nvdr.) aanscherpen", besluit ze.