01/04

Stage Belek: Het dagboek van Manon Depuydt

depuydt-manon-2019-eku23-gavle-belga-1-jasper-jacobs

Manon Depuydt.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag 200- en 400meterloopster Manon Depuydt/ACME.

Het stageplan

"Vorige week heb ik een trainingsblok afgerond. Deze week is een nieuw blok van vier weken begonnen. Hier in Belek zal het drie weken hard trainen zijn, de eerste week terug in België wordt rustiger. Inhoudelijk doen we min of meer hetzelfde als waar we in België mee bezig waren, alleen is de week wat anders ingedeeld omdat we maandag nog niet te hard van stapel wilden lopen na de vermoeiende reis."

Maandag 29 maart

"Ik ben begonnen met een redelijk algemene krachttraining. In deze fase willen we de maximale kracht nog even behouden, maar ook al toewerken naar het meer explosieve werk. De eerste week hier in Belek is de Cheetah-week. We hebben afgesproken om onze krachttrainingen samen te doen en dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag doen we ook aflossingen tijdens de opwarming. Maandagnamiddag heb ik nog wat losgewerkt op de piste. Rustig aan."

Dinsdag 30 maart

"In de ochtend stond er 2x3x150 meter op het menu met vier minuten rust en tien minuten reeksrust. Een weerstandstraining dus. Het was de eerste keer dat ik sneller mocht lopen na kniepijn en ik ben iets te enthousiast gestart. Daarna was ik kapot, maar ik heb de training nog op een goed niveau kunnen afwerken. In de namiddag deed ik nog een meer specifieke, explosieve krachttraining. Spurtgericht, met bijvoorbeeld step-ups op een hoge plint."

Woensdag 31 maart

"Woensdag is bij ons meestal een rustige dag. Na de opwarming met de Cheetahs heb ik hordemobiliteit gedaan, voetenwerk in de zandbak en een circuit voor de buikspieren. Daarna ben ik bij de kiné geweest om me los te maken en ben ik in de recoveryboots gekropen."

Donderdag 1 april

"In de ochtend een snelheidstraining met het accent op versnelling: versnellen op een helling onder meer en eindigen met snelheid en techniek over hekjes en gechronometreerde spurts door elektronische oogjes. Na de middag staat er nog een meer algemene krachttraining op het menu met onder andere cleans en squats."

Vrijdag 2 april

"In de ochtend doe ik bochtenwerk op de piste. Er staan versnellingen in de bocht op het programma. Na de middag doen we nog yoga met de Cheetahs."

Zaterdag 3 april

"Op dinsdag en zaterdag doe ik de zwaarste looptrainingen. Zaterdag doe ik 3x250 meter met telkens 50 meter in en out. Vooraf ga je mij horen vloeken, maar achteraf zal ik toegeven dat ik dat soort trainingen eigenlijk heel graag doe."

Zondag 4 april

"Zondag is rustdag."