17/04

Stage Belek: Het dagboek van Camille Laus

laus-camille-2020-gp-brussel-belga-jasper-jacobs-1

Camille Laus.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag sluit Belgian Cheetah Camille Laus/OEH de reeks af.

Het stageplan

"In het begin van de stage waren alle Belgian Cheetahs er en hebben we hard gewerkt op de groepsgeest en de aflossingen. Daarnaast was het vooral de bedoeling om in de warmte heel hoge kwaliteit op te zoeken op training. Het werd allemaal al wat specifieker in functie van de World Relays. Dit is een belangrijke stage, want ik wil op de World Relays goed zijn en daarna mijn vorm doortrekken."

Maandag 12 april

"'s Morgens deden we snelheid. Heel kort: 20 meters om aan de beensnelheid te werken. Daarna hebben we nog krachttraining gedaan. De wedstrijden komen korter, dus de gewichten gaan naar beneden. De focus ligt in de krachttraining op frisser en explosiever worden.

Dinsdag 13 april

"We zijn gestart met pliometrie over horden, daarna 20 meters uit startblok en dan nog 60 meters, dus eigenlijk lag de nadruk opnieuw op snelheid. In de namiddag hebben we de explosiviteit opgezocht door met kogels en medecinballs te werpen. We hebben lange tijd meer op uithouding getraind, maar nu moeten we explosiever worden en daar ligt deze week de focus op."

Woensdag 14 april

"Er stond een heel specifieke 400 metertraining op het menu. Eerst deed ik 2x200 meter met twee minuten rust tussen, dan volgde 30 minuten rust en nog eens een 300 meter. Het is heel goed verlopen. De bedoeling was om een 400 meter te simuleren. Dit zijn het soort trainingen die je doet als de wedstrijden naderen. We kunnen ons op de World Relays plaatsen voor het WK in 2022, dus we hechten er veel belang aan."

Donderdag 15 april

"We deden een uithoudingstraining en meer bepaald 4x2 minuten tempo met één minuut rust. Het was niet heel zwaar, maar dat deed deugd na de zware training woensdag. Ik hou wel van dit soort trainingen: je wordt er wel moe van, maar het is niet doodgaan. Voor een deel dient het ook als recuperatietraining. We deden de training niet op de piste en puur op het gevoel dus ik weet niets eens hoe snel ik heb gelopen, maar als we die training op de piste doen, halen we 500 à 550 meter. In de namiddag werkte ik nog een krachttraining af."

Vrijdag 16 april

"Er stonden 30 meters vanuit startblok op de planning, en nog één versnelling van 120 meter om de benen los te maken. In de namiddag was ik vrij."

Zaterdag 17 april

"Zaterdag staat er bij ons bijna altijd een zware training op het menu. Nu doe ik 3 à 4x(300m-100m) met twee minuten rust en vijf minuten reeksrust. De bedoeling is om op de 300 meter een goed ritme te zoeken zonder voluit te gaan, en dan op de 100 meter nog sneller te gaan. Mijn doel is om vier reeksen af te werken, maar als ik te vermoeid ben, beslist de coach wel eens om de laatste reeks te schrappen."

Zondag 18 april

"Zondag is bij ons de vaste rustdag."