11/05

Camille Laus trekt resoluut de kaart van de 800 meter

laus-camille-2020-gp-brussel-belga-jasper-jacobs-1

Camille Laus.

Afgelopen winter klonk het nog als een uitstapje voor de afwisseling, maar ondertussen denkt Camille Laus anders over haar experiment in de 800 meter. Ze gaat voluit voor de dubbele baanronde richting Parijs 2024, in combinatie natuurlijk met haar ambities als Belgian Cheetah.

Tijdens het indoorseizoen vertelde Camille Laus/OEH nog dat ze zich in de zomer weer helemaal op de 400 meter zou storten na een kort uitje naar de 800 meter, maar ondertussen heeft ze zich bedacht. En dat heeft ook consequenties voor haar ambities richting grote toernooien, in de eerste plaats het WK in augustus. “Mijn hoofddoel is de 4x400m in Boedapest, maar als ik mij individueel plaats, dan hoop ik dat het in de 800m is”, zegt Camille. “Momenteel haal ik meer plezier uit de 800m en ik heb zin om dat nieuwe avontuur aan te gaan.”

Dromen mag altijd, maar Camille beseft zelf ook dat het moeilijk zal worden om Boedapest te halen in de 800m. “Ik weet wel dat het supermoeilijk wordt om mij te plaatsen (de limiet staat op 1’59”80, red.), maar ik zie dit als een overgangsjaar”, vertelt ze. “Als ik pakweg 2’01 loop en zo al een stap zet richting Parijs, is het goed. Op de Spelen wil ik er echt staan over 800m. Of 2’01 dit seizoen realistisch is, daar heb ik geen idee van. Ik kan die afstand nog niet inschatten, maar dat nieuwe maakt het net leuk.”

Eens ze haar nieuwe afstand onder de knie krijgt, ziet de Belgian Cheetah zichzelf wel scoren in de 800m. “Als ik er in slaag om een groot kampioenschap te halen, geloof ik dat mijn snelheid en mijn eindspurt een groot wapen kunnen zijn”, vermoedt ze. “Daar gaat het er vaak tactisch aan toe, dus dat moet mij wel afgaan.”

Korte rust

Tijdens de voorbereiding op het zomerseizoen is alvast voluit de kaart van de halve fond getrokken. “Ik heb een maand in Zuid-Afrika gezeten met een groep 800 meterloopsters”, klinkt het. “Het was zwaar, elke training. Ik ben mij nog meer bewust geworden van het feit dat ik nog heel veel werk heb als 800 meterloper, vooral op vlak van uithouding. Op training namen we hele korte rust tussen de herhalingen, terwijl ik als spurter gewoon ben om een paar minuten rust te krijgen. Het was hard, maar ik denk wel dat het zijn vruchten zal afwerpen. Ik moet nog even herstellen van alle zware trainingen, maar tegen juni verwacht ik in vorm te zijn.”

In wedstrijd blijft Camille beide afstanden nog combineren. Ze moet natuurlijk af en toe iets laten zien in de 400m om bij de Belgian Cheetahs te blijven. “Ik ga de twee door elkaar doen en wil ook persoonlijke records lopen over beide afstanden. Ook als ik voor de 800 meter train geloof ik dat ik persoonlijke records kan lopen over 400m. Op de IFAM op 27 mei loop ik de 800m. Op 6 juni doe ik in Huelva de 400m, en ook in La Chaud-de-Fonds op 2 juli. In Genève, op 10 juni, heb ik nog niet beslist welke afstand het wordt”, besluit ze.