11/12

Team Borlée maakt overstap naar Vlaanderen

belgaimage-165586220-full

Kevin, Dylan en Jonathan Borlée

Minister van Sport Ben Weyts, Atletiek Vlaanderen en Sport Vlaanderen verwelkomen vijf nieuwe topatleten en hun coach. Het gaat om Kevin, Jonathan en Dylan Borlée (alle drie maken ze deel uit van de Belgian Tornados), Hanne Claes en Camille Laus (van de Belgian Cheetahs), en hun coach Jacques Borlée. Zij maken de overstap van Adeps naar Sport Vlaanderen. 2021 wordt een heel belangrijk jaar voor alle atleten, met de Olympische Spelen in Tokio op het programma. Om in optimale omstandigheden te kunnen trainen en om voluit te kunnen presteren, kiest Team Borlée voor een enthousiaste, motiverende nieuwe samenwerking, mét Vlaanderen. Om helemaal mee te zijn in het Vlaams verhaal volgen de atleten ook een taalcursus Nederlands.

Successen

Het Team Borlée is allang een vaste waarde in het internationale atletieklandschap, met de zonen Kevin, Jonathan en Dylan van coach Jacques Borlée, 400m-hordeloopster Hanne Claes en 400m-loopster Camille Laus. In 2019 behaalden de Belgian Tornados, met Kevin en Dylan, een bronzen medaille op de 4x400m tijdens de wereldkampioenschappen in Doha. Hanne Claes en Camille Laus zijn op hun beurt sterkhouders bij de Belgian Cheetahs, de 4x400m-aflossingsploeg bij de dames, die op datzelfde WK een vijfde plaats behaalden. Samen veroverden ze dan ook nog eens de zesde plaats op de mixed relays.

Vlaanderen heet deze topsportatleten van harte welkom”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Bij Sport Vlaanderen bieden we onze atleten de beste springplanken, zodat ze ver en hoog kunnen springen opdat ze ons tijdens kampioenschappen momenten van collectieve vreugde kunnen bezorgen. Ik ben ervan overtuigd dat zij met hun trainingsgroep en hun coach het niveau van de Vlaamse atletiek alleen maar versterken.

Nog voor Jacques Borlée een succesvolle carrière als trainer opbouwde, kon hij al terugkijken op een knappe carrière als atleet. Zijn trainingsgroep bleef allerminst beperkt tot zijn kinderen. Zo trainde Jacques ook Michaël Bultheel, meervoudig Belgisch kampioen op de 400m horden en tweevoudig Olympisch atleet. Jonathan Sacoor is momenteel allicht de bekendste Vlaamse atleet in de Borlée-stal. Daarnaast maken ook Tuur Bras (Belgisch kampioen 400m horden in 2020) en Elise Lasser (Belgische vice-kampioene op de 400m in 2020) deel uit van Team Borlée.

Jacques Borlée: “Het is fijn om het enthousiasme van Sport Vlaanderen en Atletiek Vlaanderen te voelen. We kijken ernaar uit om in alle rust en sereniteit samen toe te werken naar al de grote kampioenschappen.

Overstap vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 maakt het team officieel de overstap naar Atletiek Vlaanderen en Sport Vlaanderen. De prestatiedoelstellingen van deze atleten vallen volledig binnen de doelstellingen van het Vlaams topsportbeleid. Deze atleten zullen dan ook gepast ondersteund worden en zullen aansluiten bij een Vlaamse club. Om zich 100% te kunnen integreren in hun nieuwe club schaven ze ondertussen met taalcursussen en individuele taalbegeleiders hun Nederlands bij.

Jonathan, Kevin en Dylan Borlée: “Wij zijn continu bezig met het optimaliseren van onze trainingsaanpak en onze omkadering. Tijdens gesprekken met Sport Vlaanderen en Atletiek Vlaanderen konden we ons helemaal vinden in hun aanpak, die de topatleet centraal zet. Dankzij de Vlaamse steun geloven we dat we zullen kunnen blijven presteren op het allerhoogste niveau, in 2021 én in 2022.

Hanne Claes: “Ik ben net terug verhuisd naar Leuven, dus is het voor mij een heel logische stap. Ik word opnieuw lid van Daring Club Leuven Atletiek, de club waar alles voor mij begonnen is. De cirkel is rond.”

Atletiek Vlaanderen maakte in de zomer zijn nieuwe beleidsplan topsport bekend. Ook topsportcoördinator Rutger Smith is verheugd met de komst van Team Borlée: “We kennen Jacques natuurlijk al langer als trainer van onze beloftevolle topatleten Jonathan Sacoor, Tuur Bras en Elise Lasser. We kijken dan ook uit naar deze samenwerking.”

Doelstellingen in een druk jaar

Voor alle atleten aan de start komen op de Olympische Spelen in Tokio, staan er nog grote kampioenschappen op de kalender. Met het EK Indoor en het WK Relays (beide in Polen) belooft het een druk jaar te worden voor de Tornados en de Cheetahs. Hun deelname aan deze kampioenschappen moet wel nog worden bevestigd.

Voor meer informatie kan je terecht bij Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Ben Weyts: 0484/14 08 19 of Michael.Devoldere@vlaanderen.be