12/06

Hanne Claes in EK Rome-special Track Record

belgaimage-94292581

Hanne Claes in haar afscheidsjaar op haar vijfde EK.

Geen ochtendsessie vandaag op het EK atletiek in Rome. Maar wel een nieuwe EK Rome-special van onze videopodcast Track Record. Hanne Claes is bezig aan haar vijfde EK. Ze praat over haar 400m horden, de Cheetahs, haar afscheidsjaar en haar leven na de (top)sport.

Nadat we in Rome eerder al Alexander Doom/AVR voor onze camera haalden (de aflevering is hier nog altijd te bekijken)  was het nu de beurt aan Hanne Claes/DCLA. In haar halve finale van de 400m horden behaalde ze de zesde plaats in 55"36. Dat volstond in de hoogstaande competitie niet voor een finaleplaats. "Het was een propere wedstrijd, maar ook niet meer. Het was een beste seizoensprestatie, maar ik miste dat tikkeltje extra in de laatste 100m, dus ik bleef een beetje op m'n honger zitten", analyseerde ze heel eerlijk haar race. Ze kende geen perfecte aanloop door wat blessureperikelen, daardoor kon ze geen mirakels verwachten. "Het was heel moeilijk om finale te halen. Ik denk dat je 54"50 moest halen. Ik hoopte wel een hoge 54'er te lopen, maar dat zat ik niet ver vanaf. Het niveau was hoog." 

Claes heeft de luxe dat ze haar limiet voor de Spelen al op zak heeft. De Belgische recordhoudster op de 400m horden kan nu volop toeleven naar het laatste grote kampioenschap van haar carrière. "In Parijs wil ik graag rond mijn persoonlijk presteren", sprak ze daarover duidelijke taal. "Finale zou natuurlijk heel mooi zijn en met de Cheetahs wil ik ook terug de olympische finale lopen. Als ik nu degelijk kan doortrainen en wedstrijden kan doen, heb ik wel vertrouwen in Parijs."

Tot slot reflecteert ze over haar nakende afscheid. "De adrenaline van topsport ga ik missen. In een ander leven weet ik niet of ik iets ga vinden waarin ik dezelfde emoties ga meemaken", bekende ze. "Dit EK en de OS gaan mijn laatste kampioenschappen worden. Dat maakt het wel speciaal. Ik heb geen schrik van het zwarte gat omdat ik voel dat het een mooi moment is om het af te ronden en een andere leven te beginnen. Ik voel dat ik er klaar voor ben, maar natuurlijk is het ook een onzekerheid. Er valt een belangrijk deel van mijn leven weg.  Ik hoop dat ik na de Spelen nog een paar wedstrijden kan doen. Mijn allergrootste hoop is dat ik de Allianz Memorial Van Damme nog kan lopen, maar dat zou dan wel het echt einde zijn", besluit de 32-jarige Hanne Claes.

Bekijk/beluister de aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify.

Er is nog heel veel moois om naar uit te kijken in de avondsessie van de Belgen. Naast de 4 estafetteteams zijn er nog individuele finales voor Ben Broeders/DCLA in het polsstokspringen, Isaac Kimeli/OEH in de 10.000m en Jochem Vermeulen/AVLL en Ruben Verheyden/EA in de 1500m. 

Volg de uitslagen van de Belgen op onze EK-pagina.