14/03

De olympische droom van Robin Hendrix

nav-0143

Robin Hendrix.

Parijs is nog ver, maar niet meer zó ver. Tokio ligt nog vers in het geheugen – het kwam dan ook een jaartje later dan voorzien – en toch doemen de volgende Spelen al op aan de horizon. We laten onze eliteatleten aan het woord over hun traject naar Parijs en hun ultieme olympische droom. Vandaag afstandsloper Robin Hendrix.

Dag Robin, je ging onlangs helemaal in Australië lopen (13’19”97 in de 5.000m). Tevreden van dat uitstapje?

“Eigenlijk wel. Dat stond in het teken van mijn olympische kwalificatie, en dan keek ik vooral naar de ranking. Het was niet de wedstrijd om de limiet te lopen (13’05’’00), en daar had ik de vorm ook niet voor, maar het heeft mij wel veel punten opgeleverd, want het was een Gold Label. Ik zit op schema voor de Spelen en als ik in mei nog één goeie wedstrijd loop, zou het in orde moeten zijn.”

Na jouw bronzen medaille op het EK veldlopen in Brussel skipte je het WK indoor in Glasgow en het WK veldlopen in Belgrado. Een bewuste keuze?

“Zeker. Ik heb zwaar gepiekt naar het EK cross en ik wist dat ik de vorm nog wel even kon doortrekken, maar niet lang. Er zou een dieptepunt volgen en ik had voorspeld dat het in februari of maart zou komen, en dat gebeurde ook. Dus aan een poging om mijn vorm door te trekken tot in maart wilde ik niet beginnen.”

Heb je na die wedstrijd in Australië een rustperiode ingelast of het was gewoon doortrainen richting zomer?

“Daarna heb ik meteen een week alternatieve rust genomen, en ben ik ook ziek geworden, dus dat kwam eigenlijk nog goed uit. Momenteel ben ik heel rustig weer aan het opbouwen. Maart staat in het teken van basistraining en in april ga ik naar de hoogtekamer, om midden april naar Font Romeu te vertrekken. Eind april of begin mei zal ik mijn seizoen openen.”

Heb je al zicht op de wedstrijdplanning?

“Ik zal een tweetal keer een 5.000 meter lopen, maar het is nog moeilijk te zeggen waar. Het is duwen om in bepaalde wedstrijden binnen te geraken, maar momenteel denk ik om in Huelva te openen en daarna eventueel een Diamond League of iets van het kaliber Ostrava te lopen, maar dat is te bekijken met mijn management. Na die twee wedstrijden zal alles in functie komen van de kampioenschappen en ga ik eerst toewerken naar het EK. Het wordt een drukke zomer, en daarom ben ik blij dat ik Glasgow heb overgeslagen, zodat ik nu met een schone lei weer kan beginnen.”

Hoe belangrijk is het seizoen 2024 in jouw carrière?

“Het kunnen mijn tweede Spelen worden, dus dat zou toch een mooie stap zijn. Ik wil niet alleen voor de ervaring gaan, maar ook om te presteren. Mijn ambitie is om op de twee kampioenschappen mijn beste wedstrijden van het jaar neer te zetten.”

Waar plaats je het EK in Rome tegenover de Spelen?

“Parijs is nog net iets belangrijker, maar het EK vind ik bijna even belangrijk. Daar zijn medailles te verdienen. De vraag zal zijn of ik twee keer in topvorm kan zijn in Rome en Parijs, en dat wordt het moeilijke dit jaar, maar dat is wel de bedoeling. Op het EK cross heb ik een boost gekregen, en nu geloof ik nog meer dat ik het kan. Als je mij vraagt naar het dilemma tussen een EK-medaille of een olympische finale, vind ik dat heel moeilijk kiezen.”

Wat is jouw ultieme droom in Parijs?

“Dat is de finale, maar ik vind het moeilijk te zeggen of dat zal lukken. Tot nu toe is 26e mijn beste mondiale resultaat, dus ik wil minstens top twintig lopen. Als ik de finale haal, en dat wil zeggen top zestien, wil ik in die finale graag top tien lopen. Dat is voor mij het hoogst haalbare. Dat is de topprestatie die ik ooit in mijn leven wil neerzetten.”

Hoop jij in de olympische reeksen van de 5.000 meter op een trage of een snelle wedstrijd?

“Ik heb de beste kansen bij een snelle wedstrijd. Mijn snelheid in een trage wedstrijd is zeker niet slecht, maar vaak toch niet goed genoeg om de 1.500 meterspecialisten te kloppen. Bij een trage wedstrijd spelen er ook gewoon meer atleten mee, terwijl ik er in een snelle wedstrijd op uithouding al een paar kan afschudden.”

Heb je bij jouw vorige Spelen in Tokio bepaalde lessen getrokken?

“Vooral dat ik mijn focus niet mag verliezen bij aankomst in het olympisch dorp. Het is allemaal heel erg wauw, maar voor een wedstrijd moet je geconcentreerd blijven. Je moet doen alsof je een normale wedstrijd voorbereidt. Hopelijk is het in Parijs alvast iets minder warm.”

Moeten Parijs dé Spelen van jouw leven worden, of ga je nog door tot LA 2028?

“Ik heb gevoel dat ik in Parijs een van mijn beste prestaties ooit moet of wil neerzetten, maar ik ben wel van plan om door te gaan tot in Los Angeles. Al denk ik niet dat het in de 5.000 meter zal zijn, maar eerder de 10.000 meter of eventueel zelfs de marathon.”