17/08

Voorbeschouwing WKU20 Nairobi

groepsfoto

De Belgische delegatie in Nairobi

Na de Olympische Spelen trekt het internationale atletiekcircuit voor het eerst in de geschiedenis naar Afrika voor een mondiaal tornooi. De Wereldkampioenschappen voor juniores vinden namelijk plaats in de Keniaanse hoofdstand Nairobi. Vanaf morgen tot en met zondag 22 augustus strijden de beste juniores ter wereld voor de wereldtitels. Voor ons land komen vijf juniores in actie met Europees kampioen tienkamp Jente Hauttekeete als speerpunt.

Op woensdag gaat het WKU20 in Nairobi van start met de reeksen van de 4x400m mixed relays. De eerste Belgen komen pas een dag later in actie, want op donderdagvoormiddag staan de reeksen van de 400m horden met Ilana Hanssens/ASVO en de reeksen van de 800m met Annelies Nijssen/ATLA op het programma. Voor Hanssens wordt dat meteen een serieuze uitdaging, want na de reeksen volgt direct de finale. Bij gebrek aan een halve finales moeten de 23 atletes meteen volop aan de bak om een van de acht tickets voor de finale te bemachtigen. Topfavoriete is de Jamaicaanse Garriel White met 57”28 als persoonlijk record. Op het EKU20 in Tallinn bereikte Hanssens de finale en tijdens de halve finales liep ze met een 58”51 een nieuw PR, wat haar op een zevende plaats brengt van alle deelnemers in Nairobi. Voor Nijssen staan er wel halve finales op het programma. Met haar 2’04”55 tijdens de Nacht van de Atletiek wordt Nijssen door World Athletics zelfs als outsider voor een finaleplaats gezien. Niet onlogisch, want met die tijd staat Nijssen achtste op de inschrijvingslijst. In Tallinn strandde ze in de halve finales na een tactische race. Topfavoriete is Zuid-Afrikaanse Prudence Sekgodiso na haar topchrono van 2’01”40, eveneens gelopen in Heusden-Zolder tijdens de Nacht.

Op vrijdag beginnen Jente Hauttekeete/KAAG en Jef Misplon/RCG aan hun tienkamp in Nairobi. In Tallinn werd Hauttekeete Europees kampioen in een nieuw Belgisch record met 8150 punten en in Nairobi gaat hij opnieuw als favoriet van start. Op zaterdagnamiddag weten of hij Jonathan Sacoor/OEH kan opvolgen als tweede Belgische wereldkampioen ooit bij de juniores. De beste prestatie van een Belgische meerkamper op een WK voor juniores staat tot nu toe nog steeds op naam van Hanne Maudens/VS met haar bronzen medaille uit 2016. Voor Jef Misplon vormt het WK de ideale revanche nadat hij in Tallinn werd gediskwalificeerd tijdens de 400m. Misplon zette zijn tienkamp wel verder met zelfs nog een overwinning op de afsluitende 1500m. Opvallend, in Nairobi gaan slechts acht meerkampers van start, waaronder geen enkele tienkamper van buiten Europa. Op vrijdag komt ook Merel Maes/ACW in actie tijdens de kwalificaties van het hoogspringen. De Waaslandse scholiere gaat op zoek naar een plaatsje in de finale op zondagnamiddag. In Tallinn kon ze zich niet plaatsen voor de finale, hopelijk vindt ze in Nairobi beter haar ritme en kan ze vooral genieten van een mooie prestatie.

Het programma van de Belgen tijdens het WKU20 in Nairobi vind je hier en de wedstijden kan je live volgen op het YouTube-kanaal van World Athletics.