02/03

Voorbeschouwing: wat kan de Belgische delegatie in Torun?

4x400-mannen-2019-eki-glasgow-belga

De Belgian Tornado's na hun overwinning op het EK indoor in Glasgow in 2019

Na het uitvallen van Renée Eykens/AA en Michael Obasuyi telt de Belgische selectie 30 landgenoten, waarvan veertien vrouwen en zestien mannen. Daarmee is deze delegatie nog steeds de grootste ooit, ondanks dat enkele andere Belgische toppers zoals Ben Broeders/DCLA, Claire Orcel/CSF en Thomas Van Der Plaetsen/DEIN er niet bijzijn. Het is natuurlijk afwachten hoeveel medailles deze delegatie kan meebrengen vanuit het Poolse Torun. We blikken vooruit naar vier dagen topatletiek.

Carmoy opent al op donderdag

Op donderdagavond mag Thomas Carmoy/CRAC het EK openen met de kwalificaties van het hoogspringen. Met zestien mannen strijden ze voor acht finaleplaatsen. Met slecht vier atleten die een sterker persoonlijk record kunnen voorleggen, waaronder de Italiaanse topfavoriet en uittredend kampioen Gianmarco Tamberi, mag Carmoy een finaleplaats ambiëren op zondag. Diezelfde avond komen ook Oussama Lonneux/SER, Stijn Baeten/DCLA en Michael Somers/LYRA al in actie tijdens de reeksen van de 1500m. Met 56 inschrijvingen wordt het uitkijken waar de Belgen zich kunnen handhaven. De finale staat een dag gepland en wellicht mogen we een nieuw duel verwachten tussen de Noor Jakob Ingebrigtsen en de Pool Marcin Lewandowski. Op het vorige EK indoor kon Lewandowski het Noorse talent nog afhouden, maar dit jaar verwachten we niet dat Ingebrigtsen zich opnieuw zal laten verrassen.

Thiam en Vidts voor het podium

De ochtendsessie op vrijdag wordt opgang getrokken door de vrouwen op de meerkamp met de 60m horden. Met Nafi Thiam/RFCL en Noor Vidts/VAC heeft ons land twee sterke medaillekandidaten. Olympisch kampioene Thiam kreeg een uitnodiging op basis van haar sterke prestaties de afgelopen twee jaar en Vidts dwong haar EK-ticket af nadat ze de selectieperiode afsloot als aanvoerder van de wereldwijde jaarranglijst op de vijfkamp. Na het ontbreken van de Britse Katarina Johnson-Thompson wordt de Oostenrijkse Ivona Dadic wellicht de grootste concurrent. Om 20u45 staat de 800m op het programma en weten we wie de Europese titel op zak steekt.

Diezelfde vrijdagochtend worden ook de reeksen op de 400m bij de mannen gelopen. Alexander Doom/AVR en Christian Iguacel/LYRA komen voor het eerst individueel in actie op een kampioen bij de seniores. Dylan Borlée/OEH pakte in 2015 zilver op het EK indoor in Praag, maar de jongste Borlée van de ploeg zal een stuk sneller moeten dan hij al deed deze winter wil hij die prestatie herhalen. De uittredende kampioen Karsten Warholm is er niet bij, waardoor de Nederlander Liemarvin Bonevacia met 45”99 de inschrijvingslijst aanvoert. Achter de Nederlander liggen de tijden van de Tjesch Pavel Maslak, Fransman Thomas Jordier en Tony Van Diepen, de Nederlander die twee jaar geleden brons pakte, dicht bij elkaar, waardoor de vorm van de dag bepalend kan zijn. De halve finales staan later op de avond gepland en de finale wordt zaterdagavond gelopen. De vrouwen houden er hetzelfde programma op na en ook daar voert een van onze Noorderburen de inschrijvingslijst aan. Femke Bol liep deze winter een geweldige 50”64 en lijkt een zekerheid voor goud. De Belgische kleuren worden verdedigd door Cynthia Bolingo Mbongo/CABW, Camille Laus/OEH en Hanne Maudens/VS. De seizoensbeste tijden van de ingeschreven deelnemers liggen op enkele uitschieters na dicht bij elkaar en op de 400m hangt veel af van het verloop van de wedstrijd, toch moeten de Belgen geloven in een halve finale. Als Bolingo zich opnieuw kan overtreffen, zoals twee jaar geleden in Glasgow, komt een finale dichtbij.

Vanderelst als lijstaanvoerder

Nog op vrijdagvoormiddag komen de vrouwen op het halve fond in actie. Elise Vanderelst/MOHA en Lindsey De Grande/OEH strijden op de 1500m voor een plaats in de finale, een dag later. Vanderelst liep dit jaar het snelst van alle deelneemsters en moet enkel de Zweedse Bahta laten voorgaan als we ook de persoonlijke records erbij nemen. Na haar zilveren medaille op het EKU23 mag ze opnieuw dromen van een medaille. Op de 800m krijgen we, na het afhaken van Renée Eykens, ook twee Belgische vrouwen aan de start. Mirte Fannes/DCLA en Vanessa Scaunet/CABW strijden voor een plaats in de halve finales op zaterdag. De finale staat gepland op zondag. In die finale wordt het wellicht uitkijken naar de jonge Britse Keely Hodgkinson, de enige Europese onder de twee minuten. Met nog vier dames onder 2’01”, waaronder de ervaren Poolse Jóźwik, zal tactiek en positionering beslissend worden in de finale.

Op vrijdagavond komt onze jongste Belgische deelneemster in actie. Merel Maes/ACW gaat tijdens de kwalificaties in het hoogspringen op zoek naar plaats in de finale op zondag. Met reeds negen vrouwen die dit seizoen al hoger sprongen dan Maes wordt dat een lastige opdracht. De jonge Waaslandse heeft ons dit seizoen al vaker verrast en deze ervaring kan haar alleen maar sterker maken met het oog op de toekomst.

Eliott Crestan/SMAC maakte deze winter indruk met een nieuw Belgisch record van 1’46”40. Met die tijd kan Crestan de negende seizoensprestatie van alle deelnemers voorleggen. De jonge Waal gaat vrijdagavond, samen met Aurèle Vandeputte/HAC op zoek naar een plaats in de halve finales op zaterdag. Voor Crestan lijkt een plaats in de finale op zondag ook niet onhaalbaar.

Kimeli voor een finaleplaats

Op zaterdagvoormiddag komen Kobe Vleminckx/LYRA en Gaylord Kuba Di Vita/CABW in actie tijdens de reeksen van de 60m. Een paar uur later staan de halve finales gepland en op het einde van de dag weten wie zich de nieuwe Europese kampioen mag noemen. In diezelfde ochtendsessie lopen Isaac Kimeli/OEH, Robin Hendrix/OEH en kersvers Belgisch kampioen veldlopen John Heymans/DCLA de reeksen van de 3000m. Kimeli heeft de zesde tijd van alle ingeschreven deelnemers en Hendrix de twaalfde tijd, hoewel we best ook rekening met Jakob en Filip Ingebrigtsen die dit jaar nog geen 3000m op niveau hebben afgewerkt. Heymans kan misschien wel voor een verrassing zorgen aangezien hij op een roze wolk lijkt te lopen. De finale staat gepland op zondagnamiddag.

Nog op zaterdagvoormiddag staan de reeksen van de 60m horden op het programma. Voormalig Europees kampioene Eline Berings/RCG en Anne Zagré/RESC willen zich plaatsen voor de halve finales op zondagvoormiddag en mits een vlekkeloze race moet dat zeker en vast haalbaar zijn. De finale zelf staat op zondagnamiddag op het programma en met Nadine Visser voert alweer een Nederlandse de inschrijvingslijsten aan.

In de avondsessie op zaterdag komt Fanny Smets/CABW in actie tijdens de rechtstreekse finale van het polsstokspringen. Op het BK indoor bracht Smets het BR op 4m53 en met die hoogte staat ze als zevende ingeschreven. Een plaats bij de beste acht van Europa moet dan ook haalbaar zijn voor Smets.

Tornado’s voor een nieuwe titel

Op zondagochtend is het eindelijk aan Rani Rosius/AVT om zich individueel te tonen op het Europese toneel. De Genkse staat als zestiende ingeschreven, waardoor een plaats in de halve finales binnen haar mogelijkheden liggen. De finale staat later op de dag gepland en daarin wordt het wellicht uitkijken naar de Poolse Ewa Swoboda, die haar titel van twee jaar geleden maar wat graag wil verlengen.

Het slotakkoord van deze Europese kampioenschappen zijn traditiegetrouw de aflossingen. De Belgische vrouwen konden zich niet plaatsen. De Belgische mannen daarentegen hoefden zich geen zorgen te maken over hun selectie. Als uittredend Europees kampioen en hun sterke doortocht op het WK in Doha met een derde plaats waren de Tornado’s zeker van hun plaats. In Torun krijgen we wel een onuitgegeven viertal. Alexander Doom was erbij in Doha, maar kwam toen niet in actie. Nu lijkt de kans heel groot dat de West-Vlaming wel in actie komt, want momenteel heeft Doom de snelste Belgische tijd achter zijn naam staan. Hierdoor krijgt hij wellicht de voorkeur op Christian Iguacel om samen met Kevin, Jonathan en Dylan Borlée de Europese titel te verdedigen. De Britten en Polen zullen hun vel duur zullen verkopen. Na de mannen strijden de vrouwen voor de titel. De Nederlandse vrouwen zijn dankzij Femke Bol en Lieke Klaver de uitgesproken topfavoriet. Op het einde van een kampioenschap kan de vermoeid misschien toeslaan en de Poolse vrouwen zijn op eigen bodem uit op een mooie prestatie, waardoor we een spannende finale mogen verwachten.

Alle info over het EK Indoor in Torun kan je hier terugvinden.